Στις 5 Σεπτέμβρη του 2001 ένα ψηλόλιγνο αγόρι κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδος μπάσκετ, σε ένα φιλικό κόντρα στον Λίβανο.

Εννέα χρόνια αργότερα, στις 4 Σεπτέμβρη 2010, ο Δημήτρης Διαμαντίδης λέει «αντίο» στην Εθνική, έχοντας βάλει την «υπογραφή» του σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που εκείνη μας χάρισε τα τελευταία χρόνια.

Το… pick της καριέρας του 2005-2006

«Βάλτο αγόρι μου»

2005 Ευρωμπάσκετ Σερβίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Γαλλία στα ημιτελικά της διοργάνωσης και κυνηγάει τη συμμετοχή της στον τελικό. 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι Γάλλοι στις κερκίδες όσο και στον πάγκο έχουν στήσει τρελό πανηγύρι.

H Εθνική βρίσκεται επτά πόντους πίσω (62-55) και ο τελικός φαντάζει όνειρο μακρινό. Κάπου εκεί η Εθνική αρχίζει τα… τρελά της.

Επική αντεπίθεση από τους παίκτες του Γιαννάκη που «ροκανίζουν» τη διαφορά και οκτώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος βρίσκονται στο -2 (66-64).

Η τελευταία επίθεση της Εθνικής έχει τη σφραγίδα του… "βάλτο αγόρι μου'' Δημήτρη Διαμαντίδη που με τρίποντο στέλνει την Εθνική στον τελικό και τους Έλληνες στα ουράνια.



Στον τελικό η Εθνική κάνει... πλάκα στους Γερμανούς (78-62) και ο «Μητσάρας» στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης μαζί με τα άλλα παιδιά της γαλανόλευκης, ενώ παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη πεντάδα του τουρνούα και είναι πρώτος στις ασιστ.


...Με κεκτημένη ταχύτητα


Το 2006 η Ιαπωνία διοργανώνει το Μουντομπάσκετ. Η Εθνική με...φόρα από το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας, φτάνει στα ημιτελικά και αντίπαλος είναι οι ΗΠΑ.

Το έργο των Ελλήνων φανταζει πάρα πολύ δύσκολο, το τελικό σκορ όμως κάνει το γύρο του κόσμου. ΕΛΛΑΣ-ΗΠΑ 101-95. Η Εθνική φτάνει στον τελικό με μια καταπληκτική εμφάνιση.

Ο Διαμαντίδης πετυχαίνει 12 πόντους, αλλά η συμβολή του στην άμυνα είναι καθοριστική. Το "βιογραφικό'' του Διαμαντίδη είναι πλούσιο από διακρίσεις, οι δύο παραπάνω στιγμές όμως είναι σίγουρο ότι κατέχουν περίοπτη θέση στη λίστα με τις προσωπικές του επιτυχίες.

Το παλμαρέ του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μεσογειακοί αγώνες 2001 Ασημένιο μετάλλιο
MVP Τουρνούα Ακρόπολις 2005-2006
Χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ 2005, πρώτος στις ασιστ και μέλος της καλύτερης πεντάδας
Ασημένιο μετάλλιο Μουντομπάσκετ 2006

Επιμέλεια: Διονύσης Καμπάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x