Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ο γκρεμός του ντέρμπι και τι γίνεται με όποιον πέσει!

Λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της επετείου του "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά στις ιταλικές αξιώσεις, το 1940, για έμμεση υποδούλωση της Ελλάδας, μεταφερόμενοι στο ποδόσφαιρο μπορούμε να πούμε πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός καλούνται να πουν το μεγάλο "ΟΧΙ" στην πρώτη διαφαινόμενη και μεγάλη κρίση της σεζόν, η οποία θα... συναντήσει την ομάδα που θα γνωρίσει την ήττα στο ντέρμπι του Σαββάτου.

Λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της επετείου του "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά στις ιταλικές αξιώσεις, το 1940, για έμμεση υποδούλωση της Ελλάδας, μεταφερόμενοι στο ποδόσφαιρο μπορούμε να πούμε πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός καλούνται να πουν το μεγάλο "ΟΧΙ" στην πρώτη διαφαινόμενη και μεγάλη κρίση της σεζόν, η οποία θα... συναντήσει την ομάδα που θα γνωρίσει την ήττα στο ντέρμπι του Σαββάτου. Η αναμέτρηση του "Ολυμπιακού Σταδίου" δεν έχει φαβορί, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει σε αγώνες με προεκτάσεις πέραν της αγωνιστικής κατάστασης των αντιπάλων, στους οποίους παίζει ρόλο και το γόητρο, και η συγκομιδή βαθμών, ενώ υπολογίζονται πολύ οι συνέπειες για τον χαμένο, αλλά και τα οφέλη του νικητή.

Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης

Πόρισμα για πιθανή ισοπαλία δεν έχει προκύψει, τουλάχιστον, στο δικό μου μυαλό και η αναφορά γίνεται στο πως θ΄αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο. Προφανώς σύμφωνα με το πως θα βολευτεί ο καθένας επικοινωνιακά, αφού σε τέτοια περίπτωση, εφόσον η ΑΕΚ νικήσει τον προβληματικό Πανιώνιο αυτή θα είναι η μεγάλη ευνοημένη της 8ης αγωνιστικής, περνώντας στη δεύτερη θέση από την τρίτη και μειώνοντας τη διαφορά των πέντε πόντων από την κορυφή, σε τρεις. Άλλος θα βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και άλλος μισοάδειο, αφού πραγματική διαφοροποίηση της προ-ντέρμπι κατάστασης δεν θα υπάρχει, κάτι που φυσικά δεν θα συμβεί εφόσον το παιχνίδι... βγάλει νικητή. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν διαφορετική σεζόν, μέχρι στιγμής, κι από την πορεία αυτή προκύπτουν εκατέρωθεν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ορισμένα από αυτά χρίζουν διευρένησης!

Η αρχή... δεν είναι το ήμισυ του παντός!

Το 2008 ο Ολυμπιακός βίωσε μία από τις πιο ταπεινωτικές στιγμές στην ιστορία του, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η συνέχεια με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του υπήρξε τελείως διαφορετική, με το νταμπλ να καταλήγει στον Πειραιά τον Μάη του 2009! Ο Ισπανός επέστρεψε μετά από αντίστοιχη περίσταση φέτος, με τους "ερυθρόλευκους" να βρίσκονται στο καναβάτσο Αύγουστο μήνα, αποκλεισμένοι από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και το Γιουρόπα Λιγκ. Η εκκίνηση στη Σούπερ Λίγκα, με την ήττα στο "Καυτανζόγλειο" από τον Ηρακλή, υπήρξε ομοίως τραγική. Έκτοτε, όμως, ο Βαλβέρδε έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε έξι σερί νίκες, αναστρέφοντας πλήρως το κακό κλίμα του καλοκαιριού, επί Λίνεν.

Στα ματς αυτά οι Πειραιώτες έχουν αποδώσει κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πιεστικό πρέσινγκ ψηλά που... πνίγει τον αντίπαλο, από σταθερή αμυντική λειτουργία, αλλά και από μία παραγωγική πολυφωνία στην οποία έχουν συνεισφέρει οκτώ παίκτες, έχοντας σκοράρει, τουλάχιστον, από μία φορά! Έχουν προκύψει δύο παίκτες-οφέλη για το σύλλογο, οι Φετφατζίδης και Μιραλάς: εξ αυτών ο πρώτος έχει αφήσει στον πάγκο τον προβληματικό Ρόμενταλ, ο δεύτερος δείχνει εξαιρετικά στοιχεία στην κορυφή του 4-4-1-1 του Βαλβέρδε, με μόνη δυσκολία το τελείωμα των φάσεων. Αυτό είναι και το αγωνιστικό ζήτημα που θέλει διερεύνηση: ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία, αλλά οι χαμένες κλασσικές ευκαιρίες του είναι πολλαπλάσιες.

Αναλύοντας βαθύτερα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη των φιλοξενούμενων, είχαν σαφώς πιο βατό πρόγραμμα από τον αντίπαλό τους. Χωρίς κανένα μεσοβδόμαδο παιχνίδι, αφού μέχρι και το ματς Κυπέλλου με την Ηλιούπολη αναβλήθηκε για λόγους... ανωτέρας βίας, σαφώς παρουσιάζονται πιο φρέσκοι και ξεκούραστοι. Έχουν περισσότερες ημέρες προετοιμασίας ανάμεσα στους αγώνες, όπου, έως τώρα, έχουν αντιμετωπίσει τη 10η ομάδα του περυσινού πρωταθλήματος από την οποία κι έχασαν, τις ομάδες που τερμάτισαν το 2009/2010 στη 12η και στη 13η θέση της βαθμολογίας, τις τρεις που ανέβηκαν φέτος από τη δεύτερη κατηγορία και τον Άρη στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός δίνει το πρώτο πραγματικά δυνατό παιχνίδι τέλη Οκτώβρη κι αν ηττηθεί θα έχει βγάλει απείρως ευκολότερο πρόγραμμα όντας, μόλις, στο +1 από τον περυσινό πρωταθλητή.

Το "American Dream" που εξελίσσεται σε... ελληνική τραγωδία!

Ο Παναθηναϊκός στη νίκη επί της Ίντερ, στο φιλικό του Τορόντο, και στην ισοπαλία στο αντίστοιχο με τη Μίλαν, στο Ντιτρόιτ, παρουσίασε μία ομάδα με φαντασία στην επίθεση, βασισμένη στην αντοχή των παικτών της, σταθερά προβληματική αμυντικά, χωρίς, όμως, αυτό να φαίνεται σαν κάτι δισεπίλυτο. Οι διθύραμβοι του Αυγούστου σε συνδυασμό με την τραγική εικόνα που παρουσίαζε εκείνο το διάστημα ο μεγάλος αντίπαλος έδωσε αμέσως ένα μεγάλο αβαντάζ στους γηπεδούχους του ντέρμπι, το οποίο δεν δικαίωσαν σε καμία περίπτωση στη συνέχεια. Το μεγάλο πρόβλημα του "τριφυλλιού" δεν μπορεί να περιοριστεί ούτε στη φυσική κατάσταση (ακόμη και με την επιστροφή του Έμπεν το... σούρσιμο κυριαρχεί!), ούτε στη μεμονωμένη υπάρχουσα κόπωση ορισμένων παικτών (όπως π.χ. των Μουντιαλικών). Είναι συνολικό και αφορά την κακή ψυχολογία, τα λάθη του προπονητή, την κακή παρουσία πρωτοκλασάτων παικτών, τα προβλήματα τραυματισμών και φυσικά τα σερί ματς, για τρεις, πλέον, διοργανώσεις.

Ο Νίκος Νιόπλιας κρίνεται σε σημαντικό βαθμό από το αποτέλεσμα του αγώνα που έρχεται, έχοντας στο ενεργητικό του ένα νταμπλ, μία ημίωρη... παραίτηση και στα χέρια του μία ομάδα που αδυνατεί να τρέξει, να μαρκάρει, να επιτεθεί, να παίξει ποιοτικό ποδόσφαιρο (πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως με τον ΠΑΟΚ) και γενικά να ευχαριστήσει τον κόσμο της. Η εικόνα των "πράσινων" στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι απογοητευτική. Έχασαν με κάτω τα χέρια από μία μέτρια, τη βραδιά εκείνη, Μπαρτσελόνα (που πριν λίγες μέρες τα βρήκε μπαστούνια από την Κοπεγχάγη), γνώρισαν την ήττα και από τους Δανούς παραδομένοι και ανίκανοι για οποιαδήποτε αντίδραση μόλις βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ενώ στον πιο κρίσιμο αγώνα της διοργάνωσης "σπατάλησαν" δύο βαθμούς και 75 λεπτά, αποδίδοντας ποδόσφαιρο μονάχα για 15΄!

Η πρόκριση επί της Κοζάνης, για το Κύπελλο, μονάχα σαν τονωτική ένεση ψυχολογίας μπορεί να προσμετρηθεί, ενώ στο πρωτάθλημα όντως ο Παναθηναϊκός έχει βγάλει δυσκολότερο πρόγραμμα από τον αντίπαλό του: Άρης, Καβάλα, ΑΕΚ έξω και ΠΑΟΚ μέσα δεν είναι μικρό πράγμα ενόψει της συνέχειας. Πέντε είναι οι χαμένοι βαθμοί στις αναμετρήσεις αυτές, που θα καλυφθούν σημαντικά, όμως, σε περίπτωση νίκης. Οι γηπεδούχοι βασίζονται πολύ στον Σισέ στο σκοράρισμα και τώρα που ο Γάλλος δείχνει "μπουκωμένος" και δεν τροφοδοτείται ιδανικά, άλλη αξιόπιστη λύση δεν υπάρχει. Αντίβαρο αυτών είναι το γεγονός πως οι πρωταθλητές έχουν μπαρουτοκαπνιστεί φέτος σε παιχνίδια πίεσης, υψηλών κινήτρων και άγχους, κι ας μην υπήρξαν πετυχημένα πάντα τ΄ αντανακλαστικά τους. Αν ηττηθούν θα δρομολογηθούν εξελίξεις, που θ΄ αποτελέσουν ολοκλήρωση μίας τραγικής πορείας, χωρίς την εμφάνιση του... από μηχανής Θεού!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x