Λάμπρος Γκαραγκάνης

Τα Χριστούγεννα… βάφτηκαν πράσινα!

… Όπως «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»… Αίμα και άμμος για την ακρίβεια, αν και αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό δεν απέχει και πολύ από σενάριο του Νίκου Φώσκολου. Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, το χρώμα των εορτών και της… μόδας δεν είναι το παραδοσιακό κόκκινο, αλλά το αντίθετο, ποδοσφαιρικά, πράσινο.

… Όπως «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»… Αίμα και άμμος για την ακρίβεια, αν και αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό δεν απέχει και πολύ από σενάριο του Νίκου Φώσκολου.

Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, το χρώμα των εορτών και της… μόδας δεν είναι το παραδοσιακό κόκκινο, αλλά το αντίθετο, ποδοσφαιρικά, πράσινο.

Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης

Πέρυσι τέτοιες μέρες συζητούσαμε με σκωπτική τάση την απόφαση του Ζίκο να δώσει εννέα μέρες άδεια στους παίκτες του Ολυμπιακού.

Μιας ομάδας στα πρόθυρα διάλυσης αγωνιστικά, και μετέπειτα μέχρι τον Μαρινάκη διοικητικά, που κυλιόταν στα γρασίδια!

Τώρα, ενημερωθήκαμε για τις έξι μέρες που πήραν, για ξεκούραση, οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Δικαιολογία; Η προτροπή του Λόρενς Έμπεν για ανάπαυση των Μουντιαλικών, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν με καλύπτει, τη στιγμή που ο Μάικ Μπατίστ θα κάνει γιορτές στα παρκέ!!

Θα ρωτήσει κάποιος: «στον Παναθηναϊκό κάνει ο καθένας το χαβά του, αυτό σε πείραξε;». Σωστό, αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που προοιωνίζουν χειρότερο μέλλον. Επ΄ ουδενί δεν θα μπω στη διαδικασία να υπενθυμίσω τι έγραφα για τις κατά καιρούς εξελίξεις στους «πράσινους», σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Αρχεία στις ιστοσελίδες υπάρχουν! Άλλωστε, στα 30 κανείς στη χώρα μας δεν θεωρείται ότι έχει την κρίση, αλλά και το δικαίωμα να κομπάζει για κάτι που πρόβλεψε σωστά. Αν ήμουν 50 θα συζητούσαμε σε άλλη βάση. «Scripta manent, verba volant» έλεγαν οι Λατίνοι και «Έπεα πτερόεντα» οι Αρχαίοι Έλληνες… Τα λόγια πετούν και τα γραπτά μένουν, οπότε η τελική κρίση είναι του κόσμου για όσα διαβάζει και ακούει.

Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το «τριφύλλι» ξεπερνιέται μ΄ έναν τρόπο και μόνο. Ν΄ αναλάβει ένας την τύχη του πολύπαθου, πλέον, συλλόγου και να στηριχτεί. Αυτή είναι η γιατρειά για να πεθάνει το μικρόβιο που κατατρώει το σύλλογο.

Ένα νταμπλ δεν στάθηκε ικανό να επουλώσει πληγές και να ιάνει ασθένειες χρόνιες, που… κόστισαν μία αυτοκρατορία του Ολυμπιακού! Οι… χριστουγεννιάτικες περιπέτειες του Παναθηναϊκού, που βρίσκονται σαφώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας υπερκαλύπτοντας τα υπόλοιπα (αυτό δημιουργεί ελλειμματική εικόνα των συνολικών πεπραγμένων), έχουν ηθικό δίδαγμα.

Κανείς δεν μπορεί ν΄ αποφανθεί αν η σωστή επόμενη μέρα για τον Παναθηναϊκό είναι, ξανά, η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μπορεί να είναι κάποιος άλλος, που επιτέλους θα μπορέσει να ξαναγγίξει τις απαιτητικές παναθηναϊκές ψυχές!

Πρέπει, όμως, να είναι ένας, με βαθιά τσέπη και θέληση. Αυτά πρέπει να είναι τα βασικά προσόντα του, οπότε είναι περιττό τι ΔΕΝ πρέπει να διαθέτει. Άλλωστε το τι ΔΕΝ πρέπει να διαθέτει, οι φίλοι του Παναθηναϊκού το βίωσαν από πρώτο χέρι. Όποιος και να είσαι, κ. Επόμενε, θυμήσου μονάχα τι είχε πει ο Νικολό Μακιαβέλι!

Φρικτή αλήθεια από έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό και συγγραφέα, η οποία επιβάλλεται να σε συντροφεύει σε κάθε σου επένδυση, εφόσον ασχοληθείς με την ομάδα, και φυσικά σε κάθε σου κίνηση. «Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν»…

Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x