sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ίλιγγος και… θλίψη: Τι προβλέπει η συμφωνία-μαμούθ της EFL με το Sky Sports!

Τι προβλέπει η συμφωνία-μαμούθ της EFL, δηλαδή της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας της Αγγλίας, με το Sky Sports και οι… στενάχωρες συγκρίσεις με το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Στην Ελλάδα πέρασε στα ψιλά -και λογικό είναι, αφού είχαμε μπροστά μας την κρίσιμη προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, που έκρινε κατά πως φαίνεται τον τίτλο- η μυθική συμφωνία της αγγλικής Football League (EFL) με το Sky Sports για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων της. Όπου Football League σημαίνει Championship, League One και League Two. Σαν να λέμε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη… Εθνική της Αγγλίας!

Πρόκειται, λοιπόν, για μία συμφωνία ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου -και κάτι παραπάνω- ευρώ για τους αγώνες των τριών πρωταθλημάτων την επόμενη πενταετία, με την EFL να επιτυγχάνει αύξηση 50% σε σχέση με την τρέχουσα συμφωνία της! Οι σύλλογοι, φυσικά, καθώς μιλάμε για ένα αδιανόητο ποσό, ψήφισαν ομόφωνα «ναι στην πρόταση του Sky Sports, που θα μεταδίδει περισσότερα από 1.000 παιχνίδια κάθε χρόνο από τη σεζόν 2024-25 έως τη σεζόν 2028-29!

Στη σχετική ανακοίνωση της Παρασκευής, η EFL υπογράμμισε, επίσης, ότι η συμφωνία θα αποτελείται από εγγυημένες πληρωμές 895 εκατομμυρίων λιρών και 40 εκατομμυρίων λιρών σε οφέλη μάρκετινγκ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στο ποδόσφαιρο, όσον αφορά τον αριθμό των αγώνων, που θα μεταδοθούν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Sky Sports, Τζόναθαν Λιχτ, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την EFL και τα 72 κλαμπ μέλη της, για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την πιο διασκεδαστική εμπειρία θέασης».

Για την ιστορία, η EFL είχε προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους τον Οκτώβριο του 2022, με διαθέσιμα δικαιώματα και για τους 1.891 αγώνες σε Championship, League One, League Two, Carabao Cup, EFL Trophy και playoffs. Έχοντας εξετάσει όλες τις προσφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας από την πλατφόρμα DAZN, που επίσης ήθελε να μεταδώσει και τους 1.891 αγώνες, η EFL επέλεξε το Sky Sports ως τον προτιμώμενο πλειοδότη τον Απρίλιο, πριν ανακοινώσει τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι αριθμοί, όμως, πίσω από τη συμφωνία, που έσπασε ρεκόρ;

Η EFL, όπως προαναφέραμε, θα λάβει εγγυημένες πληρωμές ύψους 895 εκατομμυρίων λιρών και επιπλέον 40 εκατομμυρίων λιρών σε προνόμια μάρκετινγκ. Για να γίνει αντιληπτή η ασύλληπτη αύξηση των εσόδων της εν λόγω Λίγκας, η υπάρχουσα συμφωνία, που υπογράφηκε το 2018, ήταν αξίας 595 εκατομμυρίων λιρών! Επομένως μιλάμε σχεδόν για διπλασιασμό. Το ακόμη πιο απίστευτο είναι το εξής: Μόνο τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη (Premier League, Serie A, Ligue 1, La Liga και Bundesliga) και η συμφωνία της Apple με το MLS ξεπερνούν αυτό το ιλιγγιώδες νούμερο!

Σε ετήσιο μέσο όρο, εξάλλου, το Sky Sports θα πληρώνει στην EFL 179 εκατομμύρια λίρες, κατά μέσο όρο, δηλαδή, περισσότερα από 60 εκατομμύρια από την υπάρχουσα συμφωνία.

Τώρα, πώς θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα στην EFL;

Οι σύλλογοι, όλοι, θα έχουν μία αξιοσημείωτη αύξηση του εγγυημένου εισοδήματός τους ή το «βασικό βραβείο» τους, όπως αποκαλείται από την EFL. Με βάση τη φόρμουλα διανομής, οι ομάδες της Championship θα είναι περίπου στο 46% «πάνω»! Όσες ομάδες, δε, αγωνίζονται σε League One και League Two, μπορούν να αναμένουν ότι θα είναι 25% καλύτερα από τις κεντρικές πληρωμές!

Τι αγοράζει το Sky Sports;

Το βρετανικό δίκτυο έχει αγοράσει τα δικαιώματα προβολής 1.059 από τους 1.891 αγώνες της EFL ανά σεζόν, συμπεριλαμβανομένων και των 93 αγώνων του Carabao Cup, καθώς και των 15 αγώνων playoffs. Το Sky Sports θα μεταδώσει τουλάχιστον 328 αγώνες της Championship, 248 της League One και 248 της League Two και τους 127 αγώνες στο EFL Trophy.

Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την υπάρχουσα συμφωνία, η οποία προέβλεπε να μεταδίδονται 138 αγώνες της EFL και στις τρεις κατηγορίες και μόνο 15 παιχνίδια από το Carabao Cup!

Εκτός από τους αγώνες, και ως μέρος της νέας συμφωνίας, το Sky Sports αγόρασε, ουσιαστικά, την πλατφόρμα ροής iFollow της EFL.

Πώς σχεδιάζουν να μεταδώσουν όλα τα παιχνίδια στη νέα τους συμφωνία;

Κάθε σαββατοκύριακο, 10 αναμετρήσεις της EFL πρόκειται να μεταδίδονται ζωντανά από το Sky Sports. Πέντε από αυτές θα είναι από την Championship οι υπόλοιπες από τη League One και τη League Two.

Ένα τυπικό σαββατοκύριακο θα ξεκινάει, ωστόσο, με ένα παιχνίδι της Championship το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα προβάλλονται έξι αγώνες, δύο από κάθε κατηγορία, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αυτά τα έξι παιχνίδια θα μεταδοθούν μέσω μιας νέας πλατφόρμας, που αναπτύσσει η Sky.

Το Sky Sports, εξάλλου, θα έχει τουλάχιστον οκτώ κάμερες για κάθε ματς, που θα μεταδίδεται στα βασικά κανάλια του.

Θα υπάρχουν σχόλια για τα παιχνίδια, που μεταδίδονται, με τουλάχιστον τέσσερις κάμερες να χρησιμοποιούνται σε αγώνες της Championship και της League One και τουλάχιστον δύο κάμερες στη League Two.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε, που το ITV έκλεισε μια μεγάλη τηλεοπτική συμφωνία με τη Football League, το 1987, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, επέλεξαν να προστατεύσουν τους αγώνες του Σαββάτου στις 15:00. Αυτό σημαίνει ότι κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 14:45 και 17:15 το Σάββατο. Η σκέψη, φυσικά, πίσω από αυτό, είναι ότι περισσότερος κόσμος θα επιλέγει να πάει στο γήπεδο. Παρά, λοιπόν, τον αυξανόμενο αριθμό αγώνων EFL, που θα μεταδίδονται στη νέα συμφωνία, 26 από τους 36 αγώνες θα είναι μέρος του… μπλακ άουτ!

Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για μία μυθική συμφωνία, που όμοιά της δεν έχουμε δει στο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως να «δείχνει» και το μέλλον. Φυσικά, παρότι είναι αστείο να κάνουμε συγκρίσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου με το ελληνικό, δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη η σκέψη του πώς έχει η κατάσταση με το δικό μας «προϊόν» σε δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Ακόμη και στην πρώτη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x