sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «γέροι» του Euro 2020 θα πήγαιναν για κούπα αν έπαιζαν στην ίδια ομάδα

Οι ποδοσφαιριστές του Euro 2020 με ηλικία άνω των 35 ετών είναι σίγουρο πως θα τρόμαζαν οποιονδήποτε αντίπαλο, αν έπαιζαν όλοι μαζί.

Οι μεγάλες διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο είναι πάντα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό νέα αστέρια του ποδοσφαίρου, που δεν έχει τύχει να κάνουν το «ξεπέταγμα» μέχρι την έναρξη του εκάστοτε Mundial ή Euro. Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές στο παρελθόν που είδαν την μετοχή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να κάνει μεγάλο limit up μέσα από μια τέτοια διοργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές φορές έχει τύχει να είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σε ποδοσφαιριστές τεράστιας αξίας που βρίσκονται στη «δύση» της καριέρας τους και είτε έχουν ανακοινώσει ότι θα αγωνιστούν για τελευταία φορά με το εθνόσημο (πχ. ο Ζιντάν στο Mundial 2006) είτε είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν άλλη μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Το Euro 2020 τα έχει και τα δύο παραπάνω: Εθνικές ομάδες που έχουν υποστεί γερό λίφτινγκ (Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία), αλλά και μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έχουν... καβατζάρει τα 35 και το τέλος της σπουδαίας καριέρας τους είναι πολύ κοντά.

Τα ονόματα των «γέρων» του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι σχεδόν όλα του top-class επιπέδου και σε βάζουν σε σκέψεις για το πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν αν με έναν μαγικό τρόπο ήταν μαζεμένα στην ίδια ομάδα.

Η απάντηση μάλλον είναι... μέχρι την κούπα και πώς αλλιώς άλλωστε εφόσον ανάμεσα στους «γέρους» του Euro 2020 είναι οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Λούκα Μόντριτς και Μάνουελ Νόιερ...



Μάνουελ Νόιερ (27/3/1986, 35 ετών): Ο αρχηγός της εθνικής Γερμανίας φτάνει στο Euro έχοντας συμπληρώσει στο τελευταίο φιλικό πριν την έναρξή του, κόντρα στη Λετονία, 100 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος, αριθμό-ρεκόρ για τερματοφύλακα των «πάντσερ». Παρόλα αυτά, δεν είναι ο πρώτος στη συγκεκριμένη κατηγορία για την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ, αφού οι Ματ Χούμελς και Τόνι Κρόος έχουν από 102 συμμετοχές. Οι... τόνοι εμπειρίας του γκολκίπερ της Μπάγερν Μονάχου, που κανείς θα έλεγε ότι για αυτόν οι 100 συμμετοχές φαντάζουν... λίγες, τον καθιστούν για ακόμα μια φορά το Νο.1 στην ενδεκάδα της «Nationalmannschaft», μπροστά από Λένο και Τραπ.


Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (22/9/1982, 38 ετών): Ο τερματοφύλακας του Άγιαξ είναι ο γηραιότερος παίκτης του Euro 2020. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους «οράνιε» το 2004 και 17 χρόνια αργότερα αποτελεί τον βασικό τερματοφύλακά τους στη φετινή διοργάνωση, παρά το γεγονός πως σε ελάχιστες περιόδους λογιζόταν ως τέτοιος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως φανερώνουν οι συνολικά 60 συμμετοχές του σε όλο αυτό το διάστημα.


Τζόρτζιο Κιελίνι (14/8/1984, 36 ετών): Στην ανανεωμένη εθνική Ιταλίας του Ρομπέρτο Μαντσίνι, τον ρόλο του «πατέρα φαμίλιας» καταλαμβάνει ο σέντερ μπακ της Γιουβέντους, που μαζί με τον 34χρονο Λεονάρντο Μπονούτσι αποτελούν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας. Ο σκληροτράχηλος Κιελίνι μπορεί έχει φυσιολογικά «χάσει» σε φυσική κατάσταση και να προέρχεται από σεζόν που δεν κατείχε θέση βασικού στην «Γηραιά Κυρία», ωστόσο οι 108 συμμετοχές του σε διεθνές επίπεδο και οι αμέτρητες ποδοσφαιρικές παραστάσεις του μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια στα μετόπισθεν της φιλόδοξης στη διοργάνωση «Σκουάντρα Ατζούρα».


Πέπε (26/2/1983, 37 ετών): Άλλος ένας «σκύλος» της άμυνας στην κατηγορία των γηραιότερων παικτών του Euro. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Πέπε προέρχεται από εξαιρετική και «γεμάτη» αγωνιστικά χρονιά, αφού μέτρησε 40 συμμετοχές με την Πόρτο και ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της μέχρι τους «8» του Champions League. Με 115 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, συνθέτει με τον Ρούμπεν Ντίας το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας, προσφέροντας ένα ιδανικό πάντρεμα εμπειρίας και νιάτων στο σύνολο του Φερνάντο Σάντος.


Γιούρι Ζιρκόφ (20/8/1983, 37 ετών): Την ομάδα με την οποία «έχτισε» όνομα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, δηλαδή την εθνική Ρωσίας, συνεχίζει να υπηρετεί ο «αειθαλής» αριστερός μπακ κοντεύοντας τα 38 του χρόνια. Με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, όταν «έλαμψε» στην πορεία των Ρώσων μέχρι την 3η θέση, κέρδισε την μεταγραφή στην Τσέλσι, με την οποία αγωνίστηκε για 2 χρόνια, στη μοναδική του συλλογική θητεία εκτός συνόρων. Πλέον, ως παίκτης της Ζενίτ, και με 105 διεθνείς συμμετοχές στα πόδια, εξακολουθεί να έχει θέση βασικού στην εθνική ομάδα, παίρνοντας μέρος σε τέταρτο διαδοχικό Euro.


Λούκα Μόντριτς (9/9/1985, 35 ετών): Ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 2018 εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης της εθνικής Κροατίας, στην προσπάθειά της να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά, μετά τη συμμετοχή της στον τελικό του Μουντιάλ 2018. Με 135 διεθνείς συμμετοχές βρίσκεται στην δεύτερη θέση στη σχετική λίστα της διοργάνωσης και παρά τη «γεμάτη» σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης (35 συμμετοχές) έχει αποδείξει ότι τα πόδια του και το μυαλό του τον καθιστούν ικανό να είναι ταυτόχρονα το «μηχανάκι» αλλά και ο «μαέστρος» στις ομάδες του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.


Γκόραν Πάντεφ (27/7/1983, 37 ετών): Στην παρθενική συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας σε τελική φάση Euro, ο ικανότατος επιθετικός που έχει «φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα της Serie A, αποτέλεσε εξαρχής το πιο hot όνομα στο ρόστερ. Με το γκολ που πέτυχε μάλιστα στην πρεμιέρα της ομάδας στη διοργάνωση κόντρα στην Αυστρία (ήττα 3-1) έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, μετά τον Αυστριακό Ίβιτσα Βάστιτς το 2008. Το έργο των Βορειομακεδόνων για πρόκριση από τους ομίλους φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά ο Πάντεφ οπωσδήποτε ήδη απολαμβάνει τις κορυφαίες του στιγμές με το εθνόσημο, έπειτα από 120 διεθνείς συμμετοχές.


Κριστιάνο Ρονάλντο (5/2/1985, 36 ετών): Τι να πρωτογραφτεί για τον Πορτογάλο... Ότι με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουγγαρία ανέβηκε μόνος στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, με 11 έναντι 9 του Μισέλ Πλατινί; Ότι αποτελεί τον πρώτο σε διεθνείς συμμετοχές από τους ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο Euro 2020 με 175, αλλά και τον μοναδικό που έχει λάβει μέρος σε 5 Euro; Ότι το 36 στην ηλικία φαίνεται μόνο στα χαρτιά, αφού στο γήπεδο ακόμα «οργιάζει», προερχόμενος από σεζόν με ακόμα μια θέση πρώτου σκόρερ στην καριέρα του με 29 γκολ στη Serie A; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον CR7 «γέρο» δεν τον λέει κανείς κι ούτε μπορεί να μην υπολογίσει την Πορτογαλία του...


Μπουράκ Γιλμάζ (15/7/1985, 36 ετών): Μερικές μόνο εβδομάδες αφότου οδήγησε την Λιλ στην κατάκτηση της Ligue 1 κόντρα στο μεγαθήριο Παρί Σεν Ζερμέν, ο 36χρονος ρίχτηκε στη μάχη του Euro 2020 ως αρχηγός και ηγέτης της εθνικής Τουρκίας. Η πρεμιέρα κόντρα στην Ιταλία δεν ήταν η επιθυμητή για τους γείτονες (ήττα 3-0), αλλά Ουαλία και Ελβετία είναι ομάδες που δεν τρομάζουν στους επόμενους δύο αγώνες. Όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται λόγω ηλικίας, ο Γιλμάζ διάγει πιθανώς μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του θα τα δώσει όλα «διψάει» για νέα διάκριση, σε εθνικό αυτή τη φορά επίπεδο. Το αν θα έρθουν τα γκολ του και στο Euro με την εθνική Τουρκίας, με την οποία μετράει μέχρι στιγμής 29 σε 68 εμφανίσεις, θα είναι κομβικής σημασίας για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει το σύνολο του Σενιόλ Γκιουνές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x