sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Στις υπηρεσίες σας»: Προπονητές με ειδικότητα να βγάζουν τα… κάστανα από τη φωτιά!

Το sport-fm.gr καταγράφει έξι περιπτώσεις προπονητών που ανέλαβαν μπόλικες φορές χρέη υπηρεσιακού προπονητή στην καριέρα τους.

Ο Χερμάν Μπούργος αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Άρη, με τον Απόστολο Τερζή να αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού προπονητή για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια. Ο 51χρονος μετατρέπεται σε ακόμα έναν «στρατιώτη» που σηκώνει μανίκια αποδεικνύοντας την αφοσίωση του σε μια ομάδα της Super League.

Ο 51χρονος προπονητής, γίνεται ακόμη ένας υπηρεσιακός που τείνει να… μονιμοποιηθεί στον πάγκο, όπως ακριβώς έχουν κάνει και άλλοι κατά το παρελθόν.

Το sport-fm.gr θυμάται τις περιπτώσεις εκείνων των βοηθών που ανέλαβαν χρέη πρώτων προπονητών σε δύσκολες στιγμές παραπάνω από μια φορά.

Γιάννης Μιχαλήτσος (Άρης)



Έχοντας αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στον Άρη κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980 ο Γιάννης Μιχαλήτσος συνδέθηκε άρρηκτα με τον σύλλογο παραμένοντας για αρκετά χρόνια και σε τεχνικά επιτελεία προπονητών. Ωστόσο ο 65χρονος πλέον τεχνικός, έχει πάρει και 5 φορές την ευθύνη να καθίσει στην άκρη του πάγκου για να αντικαταστήσει είτε προσωρινά είτε μακροσκελώς διάφορους προπονητές.

Η αρχή έγινε το Μάρτιο του 2000 όταν και αντικατέστησε τον Σέρβο, Ίλια Πέτκοβιτς που σε 34 παιχνίδια μέτρησε 14 νίκες, δέκα ισοπαλίες και δέκα ήττες.

Ο Μιχαλήτσος τον αντικατέστησε μέχρι το πέρας της σεζόν 1999/2000 και για δώδεκα ματς, όπου είχε συγκομιδή τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και έξι ήττες.

Super League: Οι προπονητές που αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί

Εν συνεχεία, ο Μιχαλήτσος κατέγραψε στον Άρη… διπλή θητεία σε μια σεζόν, κάνοντας μάλιστα την αρχή το 2003/04 πραγματοποιώντας και την προετοιμασία των «κίτρινων». Αρχικά κάθισε στον πάγκο από τον Αύγουστο του 2003 έως και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς για δέκα ματς.

Απολογισμός τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Παρόλα αυτά η αστάθεια στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και οι απολύσεις του Γιώργου Παντζιαρά και του Όλε Σκούμποε τον επανέφεραν για ακόμη 8 ματς στον Άρη από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο του 2004, γνωρίζοντας 6 ήττες ενώ είχε και από μια νίκη και ισοπαλία.

Μια επταετία αργότερα ο Άρης ζήτησε ξανά τη βοήθεια του Γιάννη Μιχαλήτσου. Τον Ιανουάριο του 2011 και μετά την απόλυση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο προπονητής από τη Βέροια κάθισε στον πάγκο της ομάδας της Θεσσαλονίκης για 47 ημέρες. Σε 10 αναμετρήσεις, εκ των οποίων οι δύο ιστορικές, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι για το Europa League, ο Μιχαλήτσος είχε 2 νίκες 5 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Προς τη… δόξα τράβηξε ξανά ο Μιχαλήτσος ένα χρόνο αργότερα για να αντικαταστήσει αυτή τη φορά τον Μίχαλ Πρόμπιερζ. Δίνοντας τρία παιχνίδια σε μια εβδομάδα (δύο για το Κύπελλο Ελλάδας και ένα για το πρωτάθλημα) κατέγραψε μία νίκη και ισάριθμες ήττες και ισοπαλίες.

Η τελευταία φορά του στον πάγκο του Άρη, ήρθε τη σεζόν 2012/13 μετά την απομάκρυνση του Λούκας Αλκαράθ. Πέντε αναμετρήσεις έπρεπε να φέρει εις πέρας ο Έλληνας τεχνικός εκ των οποίων οι 3 από αυτές ήταν τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Νίκος Κεχαγιάς (Ξάνθη)



Μπορεί η καταγωγή του να είναι από τον Βόλο, όμως ο Νίκος Κεχαγιάς είναι συνυφασμένος με τη σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης. Ο 53χρονος σήμερα τεχνικός της Κ19 των Ακριτών έχει κληθεί ουκ ολίγες φορές να αναλάβει την ομάδα της Θράκης ώστε να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Η παρθενική του εμφάνιση στον πάγκο της Ξάνθης έγινε μόλις ενάμιση χρόνο μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση.Tη σεζόν 2006/07 η οποία ήταν και αρκετά… ασταθής για την ακριτική ομάδα, ο Κεγαχιάς, αντικατέστησε τον Σάββα Κωφίδη. Στις 76 ημέρες που καθοδήγησε την ομάδα, είχε δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Ένα χρόνο αργότερα ο Νίκος Κεχαγιάς επανήλθε στα Πηγάδια αντικαθιστώντας τον Εμίλιο Φερέρα. Η θητεία του αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερη καθώς διήρκησε επτά μήνες. Σε 25 ματς είχε οκτώ νίκες, πέντε ισοπαλίες και δώδεκα ήττες.

Super League: Οι προπονητές που αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί

Η τρίτη φορά του Κεχαγιά στον πάγκο της Ξάνθης ακολούθησε την απόλυση του Γιάννη Μαντζουράκη τη σεζόν 2009/10. Ο Βολιώτης τεχνικός από υπηρεσιακός έγινε… μόνιμος αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Ακριτών για 8 μήνες (Φεβρουάριος – Σεπτέμβριος 2010)κατά τους οποίους μέτρησε 27 ματς στα οποία είχε εννέα νίκες και ισάριθμες ήττες και ισοπαλίες.

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και καταλληλότερος για τις συνθήκες τις σεζόν 2013/14 ήταν ο Κεχαγιάς. Σε μια χρονιά που η Ξάνθη είδε το φάσμα του υποβιβασμού να πλησιάζει, ο νεαρός τεχνικός αντικατέστησε τον Γερμανό, Ράινερ Μάουρερ και στα δώδεκα ματς του σημείωσε πέντε νίκες και επτά ήττες, «σώζοντας» την Ξάνθη σε αγώνα μπαράζ.

Η τελευταία του παρουσία ήταν και αρκετά πρόσφατη καθώς την περσινή σεζόν ο Κεχαγιάς, αντικαθιστώντας τον Ζάιμε Μονρόι, κάθισε στον πάγκο των Ακριτών σε δώδεκα ματς, με απολογισμό επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ)



Mετά από μια πενταετή συνολικά παρουσία στον ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιριστής ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, παρέμεινε στο «δικέφαλο του βορρά» από το πόστο του βοηθού προπονητή.

Ο βετεράνος άσος από την Καβάλα ωστόσο, κλήθηκε τον Απρίλιο του 2013 να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά και την απόλυση του Γιώργου Δώνη. Έτσι στους τρείς μήνες που βρέθηκε ως πρώτος προπονητής, καθοδήγησε τον ΠΑΟΚ σε έξι ματς με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Το καλοκαίρι πέρασε, η σεζόν 2013/14 ήλθε και ο πολύπειρος Χούουμπ Στέφενς, προσλήφθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Super League: Οι προπονητές που αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί

Μπορεί το βιογραφικό του να ήταν εντυπωσιακό όμως, ο Ολλανδός αποχώρησε μετά από έξι μήνες με τον βοηθό του, Γιώργο Χ. Γεωργιάδη να καλείται να ολοκληρώσει τη σεζόν ως επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας. Έτσι στα τελευταία 16 παιχνίδια της σεζόν, ο Γεωργιάδης κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό ο οποίος πήρε και το τρόπαιο με σκορ 4-1. Αυτή ήταν και η τέταρτη ήττα του μετά από οκτώ νίκες και τέσσερις ακόμη ισοπαλίες.

Το… στερνό πέρασμα του από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο ήταν εκείνο της σεζόν 2014/15. Προκάτοχος του Γεωργιάδη, ο παλιός προπονητής του, Άγγελος Αναστασιάδης που απολύθηκε το Μάρτιο του 2015. Ο γνωστός σε όλους μας «ΓΧ» τελείωσε και πάλι τη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ, έχοντας σε 13 ματς, 4 νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και 5 ήττες.

Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (Παναθηναϊκός)

Τον Δεκέμβριο του 1979 ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει τον Μπρούνο Πεζάολα για τη θέση του προπονητή. Ο εμβληματικός Ιταλός που λίγα χρόνια πριν είχε οδηγήσει τη Φιορεντίνα στην κατάκτηση του τελευταίου της μέχρι και σήμερα πρωταθλήματος, δεν κατάφερε να παραμείνει για πολύ καιρό στη χώρα μας και έτσι τον Μάιο του 1980 είδε την πόρτα της εξόδου. Αντικαταστάτης του ήταν ο θρύλος του Παναθηναϊκού, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, που κάθισε μόλις μια φορά στον πάγκο του «τριφυλλιού» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το οποίο μάλιστα και κέρδισε με 1-0 με γκολ του Χουάν Χοσέ Ορέ.

Λίγους μήνες αργότερα, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, κάθισε και πάλι στον πάγκο του «τριφυλλιού» αντικαθιστώντας τον Ρόνι Άλεν, τον Νοέμβριο του 1980. Μάλιστα, ο Έλληνας τεχνικός ήταν επικεφαλής του «πράσινου» staff στο ιστορικό ματς με τη Γιουβέντους στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο οποίο ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 4-2 της «γηραιάς κυρίας», χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει την πρόκριση εξαιτίας της ήττας με 4-0 στο πρώτο παιχνίδι του Τορίνο.

Θανάσης Μπέμπης (Ολυμπιακός)

Ίσως εκ των πιο εμβληματικών φυσιογνωμιών στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Θανάσης Μπέμπης, εκτός από τεράστιος ποδοσφαιριστής, υπήρξε και πιστός στρατιώτης των «ερυθρολεύκων» και ως προπονητής, καθώς κάθισε ως υπηρεσιακός στον πάγκο δύο φορές.

Η αρχή έγινε το μακρινό 1983, όταν και αντικατέστησε τον Γερμανό Χάινς Χέερ. Ο αείμνηστος Θανάσης Μπέμπης, έφερε άριστα εις πέρας την αποστολή του καθώς σε επτά ματς είχε έξι νίκες και μια ισοπαλία.

Στη συνέχεια επανήλθε για άλλες πέντε αναμετρήσεις χωρίς και πάλι να γνωρίσει την ήττα έχοντας τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες.

Άκης Μάντζιος (Πανιώνιος)



Φόρεσε συνολικά για εννέα χρόνια τα «κυανέρυθρα» ως προπονητής του Πανιωνίου. Παρόλα ταύτα ο Άκης Μάντζιος δεν έμεινε μακριά από τον «ιστορικό» όποτε αυτός χρειάστηκε τη βοήθεια του και για αυτό το λόγο κάθισε και αρκετές φορές στον πάγκο του, οι περισσότερε εκ των οποίων για υπηρεσιακούς λόγους.

Η επίσημη «πρώτη» του Μάντζιου ήταν τη σεζόν 2009/10, όταν αντικατέστησε τον Εμίλιο Φερέρα. Οκτώ ημέρες θητείας και ήττα στη Νέα Σμύρνη με 1-0 από τον Ολυμπιακό.

Super League: Οι προπονητές που αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί

Η επιστροφή του δεν άργησε και μετά τις «αστραπιαίες» απολύσεις του Γιώργου Παράσχου και του Μίκαελ Στάρε, ο Μάντζιος τη σεζόν 2010/11 κάθισε και πάλι στον πάγκο του Πανιωνίου αυτή τη φορά για δύο θητείες. Αρχικά για τα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ (νίκη με 1-0) και με Ολυμπιακό (ήττα 5-0).

Το έργο επαναλήφθηκε ξανά με την πρόσληψη του Γιώργου Παράσχου, την απόλυσή του και την τρίτη επιστροφή του Άκη Μάντζιου το Νοέμβριο του 2010.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x