sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «X-Factor» της ΑΕΚ για το νταμπλ: Σκόραρε συχνότερα στην τελική ευθεία!

Η ΑΕΚ αντέδρασε παραγωγικά στην απώλεια του Αραούχο, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο, που χρειαζόταν για να σκοράρει και… ξεκλείδωσε τις πόρτες του νταμπλ με πρωταγωνιστή τον Τσούμπερ!

Mετά το ματς της ΑΕΚ με τον Άρη (3-1) στην OPAP Arena, για την 4η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League, όσο περνούσαν οι μέρες, δύο ήταν τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την απώλεια του Σέρχιο Αραούχο. Αρχικά, ποιο θα ήταν το διάστημα της απουσίας του και κατόπιν, όταν έγινε γνωστό πως θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, αν θα κατάφερνε να φτάσει στους στόχους της η Ένωση, τόσο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ή του Κυπέλλου ή και των δύο μαζί.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, όμως, στην τελική ευθεία, έχοντας να παίξει ματς εξαιρετικά υψηλής δυσκολίας, έγινε πιο αποτελεσματική απ' όσο σε όλη τη σεζόν, σε συνάρτηση με τον χρόνο, που χρειαζόταν κατά μέσο όρο για να βάλει ένα γκολ!

Σε τρία ματς με τον Ολυμπιακό (επαναληπτικό Κυπέλλου συν δύο playoffs), δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ (ένα για τα playoffs και τον τελικό), με τον συνδιεκδικητή Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης», αλλά και τα τελευταία 30' του εντός έδρας αγώνα της με τους Θεσσαλονικείς και μόνο εύκολο τον Βόλο εντός έδρας, έφτασε σε ένα φινάλε, που με βάση την απώλεια του πιο επιδραστικού της παίκτη, δεν φαινόταν τόσο εύκολο. Αποδεικνύοντας πως η ΑΕΚ για κάθε πρόβλημα, είχε αγωνιστική απάντηση.

Στον συνολικό αριθμό της σεζόν, η ΑΕΚ έδωσε 44 παιχνίδια για τις επίσημες εγχώριες διοργανώσεις. Σημείωσε 51 τέρματα στην κανονική περίοδο και 18 στα playoffs της Stoiximan Super League, ενώ άλλα 19 τέρματα σημείωσε στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, η Ένωση σημείωσε 51 γκολ σε συνολικό χρόνο (δίχως να υπολογίζονται καθυστερήσεις) 2340 λεπτών. Πρακτικά η ΑΕΚ στο κομμάτι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος χρειαζόταν κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο (45,88 λεπτά) για να σκοράρει ένα τέρμα. Μέχρι να φτάσουμε στην 4η αγωνιστική των playoffs, αυτό το νούμερο, ως προς τη μάχη του τίτλου, έχει αυξηθεί, μιας και μένει στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας με τις δύο νίκες με 1-0 εκτός με ΠΑΟΚ και Βόλο, για να φτάσει σε ένα νούμερο 49,24 λεπτών για να φτάσει σε γκολ. Από το ματς με τον Άρη και μετά η ΑΕΚ θα βρει έναν τρόπο να χαμηλώσει, καθοριστικά και θεαματικά αυτόν τον μέσο όρο, που της έδωσε και τους δύο τίτλους στη σεζόν.



Η ΑΕΚ στα εννέα τελευταία ματς της σεζόν, που ήταν εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας, σημείωσε 19 τέρματα (16 σε επτά ματς playoffs και 3 σε επαναληπτικό ημιτελικό με Ολυμπιακό και τελικό με ΠΑΟΚ), σε σύγκριση με 69 στα πρώτα 35 με τα γκολ, συμπεριλαμβανομένων των ματς Κυπέλλου να έρχονται ακόμα ανά κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο ως το ματς με τον Άρη. Η είσοδος του Στίβεν Τσούμπερ σε εκείνο το ματς με τον Άρη με το σκορ στο 1-1, θα σημάνει την τελική αντεπίθεση.

Η ΑΕΚ από το τελευταίο ημίωρο του εντός έδρας ματς με τον Άρη για τα playoffs και μετά, θα βάλει 18 τέρματα σε 8 ενενηντάλεπτα και 30 λεπτά αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή σε 750 λεπτά. Τα 15 που σημειώνει στα playoffs (από το 60' και μετά στο εντός έδρας ματς με τον Άρη), κατεβάζουν κατά πολύ τη συνολική συχνότητα των τερμάτων. Από το 60ό λεπτό το ματς με τον Άρη, με την ΑΕΚ να κάνει το 2-1 στο 80' σε εκείνον τον αγώνα, έχοντας χάσει τον Αραούχο, μετράει 15 γκολ συνολικά μέχρι το τέλος των playoffs, δηλαδή σε 570 λεπτά, με την συχνότητα των γκολ να μειώνεται στα 38 λεπτά για να σημειώσει ένα τέρμα. Καταλυτικής σημασίας βελτίωση, αν σκεφτεί κανείς πως στον συνολικό δείκτη των 36 αγώνων, που αφορούσαν το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ τελείωσε με 46,95 γκολ ανά λεπτό. Η νταμπλούχος κατέβασε αμιγώς ως προς το πρωτάθλημα εννέα λεπτά τον χρόνο, που χρειαζόταν για να σκοράρει όταν η μπάλα «τσουρούφλιζε».



Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πως έπαιξε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, με μια ενδεκάδα ανάγκης, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπισαν οκτώ παίκτες της, πριν από εκείνο το παιχνίδι και δίχως τον πιο επιδραστικό της παίκτη. Υπολογίζοντας και τα δύο ματς, τον επαναληπτικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με την ανώδυνη ήττα 2-1 και έναν τελικό, όπου έπαιξε για 93 αγωνιστικά λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις, με παίκτη λιγότερο, η ΑΕΚ πήγε σε έναν μέσο όρο στα συνολικά 810 λεπτά των τελευταίων εννιά αγώνων, όπου χρειάστηκε 42,63 λεπτά για να σκοράρει, ενώ αν το απομονώσουμε το νούμερο από το 60ό λεπτό της αναμέτρησης με τον Άρη, όταν η ΑΕΚ χάνει τον Αραούχο, ο μέσος όρος πάει στα 41,66 λεπτά, στιγμή κατά την οποία το σκορ ήταν στο 1-1, για να βάλει η ΑΕΚ από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά 18 τέρματα, σε οκτώ ματς και 30 λεπτά ενός ακόμα σε δύσκολο σημείο, με το σκορ ισόπαλο. Ο αντίστοιχος χρόνος στα οκτώ συνολικά ματς του Κυπέλλου ήταν δε λιγότερος από 38 λεπτά (37,89 λεπτά για ένα τέρμα).

Ασφαλώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της αντεπίθεσης είναι ο Τσούμπερ, που θα σημειώσει πέντε γκολ και θα δώσει δύο ασίστ από την ώρα που θα περάσει αλλαγή στο ματς με τον Άρη για να οδηγήσει την ΑΕΚ στην Γη της Επαγγελίας, ενώ θα μοιράσει και την ασίστ στον Πάολο Φερνάντες, για το νταμπλ. Η ΑΕΚ θα βρει στα τελευταία 19 γκολ της σεζόν, πέντε καταλυτικά από τον Ελβετό, τρία από τον Γκαρσία, δύο από τον Γκατσίνοβιτς, και από ένα των Μάνταλου, Φαν Βέερτ, Μουκουντί, Πινέδα, Σιμάνσκι, Φερνάντες για το πρωτάθλημα. Με τους Μουκουντί και Φερνάντες να προσφέρουν από ένα και στον τελικό του Κυπέλλου και σαν αυτογκόλ να πιστώνεται το ένα της ΑΕΚ στον επαναληπτικό ημιτελικό στο Φάληρο.

Οι χρόνοι της ΑΕΚ για επίτευξη τέρματος:

ΑΕΚ Super League (κανονική διάρκεια): Γκολ ανά 45,88 λεπτά

ΑΕΚ Super League (κανονική διάρκεια+3 αγωνιστικές playoffs): Γκολ ανά 49,24 λεπτά

ΑΕΚ Super League (playoffs επτά τελευταίες αγωνιστικές μέχρι τέλος): Γκολ ανά 39,37 λεπτά

ΑΕΚ Super League (playoffs από 60ό λεπτό 4ης αγωνιστικής - 60' και μετά με Άρη): Γκολ ανά 38 λεπτά

ΑΕΚ Super League+Κύπελλο (7 τελευταίες αγωνιστικές playoffs+επαναληπτικός ημιτελικός+τελικός): Γκολ ανά 42,63 λεπτά

AEK Super League+Kύπελλο (χωρίς Αραούχο 7 τελευταίες αγωνιστικές +επαναληπτικός ημιτελικός+τελικός και 30 λεπτά με Άρη): Γκολ ανά 41,66 λεπτά

ΑΕΚ Super League (το συνολικό των playoffs) : Γκολ ανά 50 λεπτά

ΑΕΚ Super League (συνολικό κανονική διάρκεια+playoffs): Γκολ ανά 46,95 λεπτά

ΑΕΚ Κύπελλο: Γκολ ανά 37,89 λεπτά

AEK συνολικό (44 αγώνες-88 γκολ): Γκολ ανά 45 λεπτά

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x