sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τζιμπρίλ Σιντιμπέ: Στον αστερισμό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλητή που φέρνει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ βρίσκεται προ των πυλών μιας σπουδαίας μεταγραφής, καθώς φέρνει στην Ελλάδα τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Έναν ποδοσφαιριστή με σπουδαίες παραστάσεις και βιογραφικό.

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ προβάρει τα κιτρινόμαυρα. Η ΑΕΚ είναι κοντά στην απόκτηση του 30χρονου δεξιού μπακ, με το πλούσιο παλμαρέ, που έρχεται να δώσει λύσεις σε πολλές θέσεις στον Ματίας Αλμέιδα. Και μετά από τον διάσημο Κροάτη Ντομαγκόι Βίντα, θα έχει στο ρόστερ της έναν ακόμη παίκτη που ήταν παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Από την Τρουά στην καταξίωση


Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1992 στο Τρουά της Γαλλίας. Αν και η μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα είναι γνωστή για τα ιστορικά κτίσματα της, τους αμπελώνες αλλά και τη σαμπάνια της, ο Τζιμπρίλ αποφάσισε πως μόνο το ποδόσφαιρο έχει σημασία για αυτόν.

ΑΕΚ Σιντιμπέ: Στον αστερισμό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλητή

«Ανδρώθηκε» στην τοπική ομάδα, από την ηλικία των οκτώ ετών και έμεινε εκεί για μία δεκαετία. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε το 2010 και με την Τρουά κατάφερε να προβιβαστεί σε δύο κατηγορίες, φτάνοντας ως τη Ligue 1.

Στα 19 του, κάνει το πρώτο «μεγάλο βήμα» στην καριέρα του και παίρνει μεταγραφή για τη Λιλ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Με τους «μεγάλους Δανούς» πραγματοποιεί συνολικά 119 συμμετοχές σε τέσσερα χρόνια και σκοράρει έντεκα φορές, αγωνιζόμενος ως δεξιός οπισθοφύλακας. Μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του, κόντρα στη Νις, στις 25 Αυγούστου 2012.



Στο Πριγικιπάτο και πρωταθλητής


Το 2016 έρχεται η «εκτόξευση» στην καριέρα του. Η Μονακό ξοδεύει 15 εκατομμύρια ευρώ (ακριβότερη μεταγραφή της ομάδας, εκείνη τη χρονιά) για να τον κάνει δικό της και στην επόμενη τριετία συνεργάζεται με «αστέρες» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αγωνιζόμενος κυρίως ως αριστερό μπακ (με ανάποδο πόδι).

Στην πρώτη του χρόνια στο «Σταντ Λουί Β’», υπό τις οδηγίες του (λίγο πριν προπονητή του Ολυμπιακού) Λεονάρντο Ζαρντίμ και παρέα με τους Κιλιάν Εμπαπέ, Ρανταμέλ Φαλκάο, Ζοάο Μουτίνιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Τόμας Λεμάρ, Φαμπίνιο και Μπέντζαμιν Μεντί, κατακτά το πρωτάθλημα Γαλλίας (πρώτο για την ομάδα, μετά από 17 χρόνια), ενώ φτάνει ως τα ημιτελικά του Champions League. Κι όχι απλώς ως... συμπλήρωμα του ρόστερ, αλλά έχοντας ρόλο βασικού συντελεστή: 47 συμμετοχές, 3 γκολ και 8 ασίστ έγραψε εκείνη τη σπουδαία σεζόν.

Από τις πιο σπουδαίες εμφανίσεις του ήταν στη νίκη με 2-1 επί της Τότεναμ για τους ομίλους, όταν είχε ανοίξει το σκορ με κεφαλιά και είχε δώσει την ασίστ στον Τόμας Λεμάρ για το γκολ της νίκης.


Η δίκαια κλήση στην εθνική Γαλλίας


Παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό, οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και μετά την παρουσία του στις «μικρές» εθνικές ομάδες, ήρθε η ώρα να κληθεί και στους Άνδρες. Με τους «τρικολόρ» πραγματοποιεί το ντεμπούτο του σε μια φιλική νίκη με 3-1 εναντίων της Ιταλίας που διεξήχθη στο Μπάρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2016. Ο Σιντιμπέ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στα τελευταία 3’.

Με τους «μπλε» μετρά συνολικά 18 συμμετοχές, με ένα γκολ. Μάλιστα, αυτό ήρθε σε διεθνές φιλικό εναντίον της Αγγλίας, στις 13 Ιουνίου του 2017 στο «Σταντ Ντε Φρανς». Στο 43ο λεπτό πέτυχε το δεύτερο γκολ της Γαλλίας, που τελικά είχε πάρει τη νίκη με 3-2.



Πρωταθλητής κόσμου το 2018


Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήρθε το καλοκαίρι του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Η εξαιρετική του πορεία επιβραβεύτηκε με κλήση στην αποστολή της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και παρότι έπαιξε μόνο σε ένα ματς, αυτό της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων απέναντι στη Δανία (βασικός και για όλο το 90λεπτο), στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με τους «τρικολόρ». Μάλιστα η ομάδα του πανηγύρισε τον τίτλο με το 4-2 στον τελικό απέναντι στην Κροατία που είχε βασικό τον... σύντομα συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα.

ΑΕΚ Σιντιμπέ: Στον αστερισμό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλητή

Η δύσκολη θητεία στην Έβερτον και το viral σκηνικό με την κάλτσα


Το πέρασμα του από την Premier League και την Έβερτον, τη σεζόν 2019/20, δεν είχε την κατάληξη που ο ίδιος προσδοκούσε. Αν και με τα «ζαχαρωτά» αγωνίστηκε 28 φορές, μοιράζοντας πέντε ασίστ, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι (ήταν προπονητής της Έβερτον εκείνη τη χρονιά) αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, με τον παίκτη να επιστρέφει στη πατρίδα του. Σε ένα από τα τελευταία του παιχνίδια στο Μερσεϊσάιντ ο Γάλλος κατάφερε να γίνει viral, όταν ξέχασε να φορέσει τη μία του κάλτσα, λίγο πριν «εισέλθει» στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή.

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ξέχασε να βάλει την κάλτσα του. Μπορεί να συμβεί καμιά φορά… Έπρεπε να παίξουμε για λίγο με δέκα παίκτες. Ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα», είχε σχολιάσει τότε με χιούμορ ο Ιταλός προπονητής. Ο ίδιος ο Σιντιμπέ είχε πει για το περιστατικό: «Δεν είχα αντιληφθεί ότι φορούσα μόνο τη μία κάλτσα. Μάλλον την ξέχασα πάνω στο στρες για τον αγώνα. Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Δέχτηκα πολλά πειράγματα για αυτό. Την επόμενη μέρα ο κόουτς Αντσελότι στην προπόνηση με ρώτησε με χιούμορ ‘έχεις φέρει τις κάλτσες σου σήμερα;».



Επιστροφή στο Μονακό και πικρό τέλος


Ο Σιντιμπέ επέστρεψε την τελευταία διετία στο Πριγκιπάτο. Αγωνίστηκε συνολικά 60 φορές, με απολογισμό δύο ασίστ, αλλά η Μονακό και ο προπονητής της Φιλίπ Κλεμάν αποφάσισαν να δώσουν χρόνο συμμετοχής σε νεότερους ποδοσφαιριστές τη φετινή χρονιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον αφήσουν ελεύθερο να ψάξει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Που όλα δείχνουν πως θα είναι η ΑΕΚ.

Μιλώντας στη «L’Equipe», ο πρώην μπακ των «κόκκινων και άσπρων» , άφησε αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης του από τον σύλλογο: «Όσον αφορά τη διάρκεια του συμβολαίου μου, δεν ήταν στο επίπεδο που πιστεύω πως μου αξίζει, χωρίς να θέλω να γίνω άπληστος. Δεν ζήτησα περισσότερο χρόνο συμμετοχής όπως δήλωσε ο Κλεμάν, ούτε με προβληματίζει ο ανταγωνισμός. Αν ο σύλλογος αποφασίσει να “στοιχηματίσει” σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, μπορώ να το καταλάβω, αλλά ο τρόπος που μου φέρθηκαν με απογοήτευσε, ειδικά μετά από όλα όσα έχω προσφέρει».



Τι μπορεί να προσφέρει ο Σιντιμπέ στην ΑΕΚ;


Η απάντηση... Πολλά! Σίγουρα τις διεθνείς παραστάσεις και τις εμπειρίες του από το μεγαλύτερο επίπεδο. Ο 30χρονος αμυντικός είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, που δεν έδωσε ποτέ το δικαίωμα στα Μέσα να «εισχωρήσουν» στην προσωπική του ζωή. Για κάποιον που βρίσκεται στο «επίκεντρο», η προσωπικότητα του Σιντιμπέ είναι συνάρτηση αυτών που προσφέρει στον αγωνιστικό χώρο, με τον Γάλλο να παραμένει επικεντρωμένος στην καριέρα του.

Από τους συμπαίκτες του χαρακτηρίζεται ως η «ψυχή» των αποδυτηρίων, καθώς παρά το «ταπεινό» του ύφος, είναι αυτός που θα ξεκινήσει τις πλάκες μεταξύ των συμπαικτών του. Ωστόσο είναι ένας άνθρωπος που φοβάται την αγνόηση. Θέλει να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος, να βοηθάει την ομάδα του εντός των τεσσάρων γραμμών και όχι να είναι θεατής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λόγια του, σε παλαιότερο ενδιαφέρον της Άρσεναλ για αυτόν: «Δίστασα πολύ με την Άρσεναλ. Γνώριζα πως θα αγωνιστώ 15-20 παιχνίδια εκεί. Αυτό δεν μου ειπώθηκε επίσημα, αλλά έφτιαξα ένα σχέδιο στο μυαλό μου και κατάλαβα πως λόγω ανταγωνισμού, θα αγωνιζόμουν τόσο».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μπακ (αγωνίζεται με μεγάλη ευκολία και στις δύο πλευρές), που είναι εξίσου καλός αμυντικά, όσο και επιθετικά. Ένας ποδοσφαιριστής «ιδανικός» για το 3-5-2 ή το 4-2-3-1 που δείχνει να έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα.



Στην ελληνική Superleague θα «τεθεί» αντιμέτωπος με τον πρώην συμπαίκτη του στην Έβερτον Μπερνάρ, με τον οποίο έχουν βρεθεί μαζί 15 φορές στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τους Ματιέ Βαλμπουενά (έχουν παίξει πέντε φορές αντίπαλοι) και Γιαν Εμβιλά (έχουν παίξει τρεις φορές αντίπαλοι).

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x