Το 2021 οδεύει προ το φινάλε του, με τη νέα χρονιά να βρίσκεται προ των «πυλών» και το sport-fm.gr θυμάται και καταγράφει τους θανάτους που συγκλόνισαν και «βύθισαν» στο πένθος τη χώρα.

Πέντε άνθρωποι από τον μουσικό, τον πολιτικό, αλλά και τον δημοσιογραφικό χώρο, «απώλειες» που άφησαν δυσαναπλήρωτο και μεγάλο κενό στην Ελλάδα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Άξιον εστι»


Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης στο σπίτι του στην περιοχή Μακρυγιάννη, βυθίζοντας στο πένθος την Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη, τόσο στα μουσικοθεατρικά δρώμενα, όσο και στον κοινωνικοπολιτικό βίο του τόπου και ολόκληρου του πλανήτη.


Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σημαδέψει ανεξίτηλα την ελληνική μουσική σκηνή, γράφοντας όλων των ειδών συνθέσεις, από όπερες, ορατόρια, μπαλέτα, συμφωνική μουσική, μέχρι εκκλησιαστική, θεάτρου και κινηματογράφου. Από τα πλέον σημαντικότερα έργα του θεωρείται η Μελοποιημένη Ποίηση των έργων του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, του Άγγελου Σικελιανού, του Πάμπλο Νερούδα και φυσικά του Οδυσσέα Ελύτη.



Τα στενά όρια της χώρας μας δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το αστείρευτο ταλέντο του, καθώς μεταξύ άλλων συνέθεσε συρτάκι της ταινίας «Ζορμπάς», το πιο γνωστό και αναγνωρίσιμο ελληνικό ήχο παγκοσμίως, ενώ είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως οι Beatles.

Ανήσυχο πνεύμα από τα νεανικά του κιόλας χρόνιας, δραστηριοποιήθηκε έντονα και στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της χώρας. Μόλις στα 18 του συνελήφθη για πρώτη φορά σε αντιστασιακή διαδήλωση του ΕΑΜ το 1943. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξορίστηκε στην Ικαρία, και στη συνέχεια στη Μακρόνησο όπου βασανίστηκε μέχρι παράλυσης, με τον πατέρα του να καταφέρνει να τον σώσει απελευθερώνοντάς τον ως ανάπηρο.



Στα χρόνια της δικτατορίας ίδρυσε το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), ενώ τον Αύγουστο του 1967 συνελήφθη και κατέληξε στο στρατόπεδο του Ωροπού, με τη διεθνή κοινότητα και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων να πιέζουν για την απελευθέρωσή του, όπερ και εγένετο.

Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε βραβευτεί με πολλά βραβεία, όπως εκείνο της ειρήνης «Λένιν», το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το παράσημο αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας και το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και την UNESCO, είναι μόνο μερικές από τις τιμές και τις διακρίσεις που έλαβε.

Τόλης Βοσκόπουλος: Ανεπανάληπτος


Στις 19 Ιουλίου, το λαϊκό πεντάγραμμο της χώρας θρηνούσε τον μεγάλο, Τόλη Βοσκόπουλο. Ο αγαπημένος τραγουδιστής «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών από ανακοπή καρδιάς, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας λόγω προβλήματος στο αναπνευστικό.


Ο «Πρίγκιπας», όπως ήταν το προσωνύμιό του, γεννήθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά και ήταν το 20ο παιδί την οικογένειας, έχοντας 19 αδελφές! Το 1958 ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο σε ηλικία 18 ετών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έκανε τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο.

Η καθιέρωσή του στη μουσική σκηνή ήρθε το 1968 με το τραγούδι «Αγωνία», το οποίο ήταν το πρώτο από τα πολλά άσματα που θα ακολουθούσαν και θα τον έφτασαν στην κορυφή. Μεταξύ άλλων, μεγάλες επιτυχίες – ακόμα και σήμερα – παραμένουν τα τραγούδια «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Ανεπανάληπτος» και «Πριν χαθεί το όνειρό μας». Επιπλέον, αλησμόνητες παραμένουν οι συνεργασίες του με τη Μαρινέλα και τον Στράτο Διονυσίου.



Ενδεικτικό του βεληνεκούς του Τόλη Βοσκόπουλου ήταν τα λόγια «ιερών τεράτων» του πενταγράμμου προς το πρόσωπό του, όπως του Ζαμπέτα: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος», αλλά και του Γιάννη Πάριου, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης»!

«Ζεν Πρεμιέ» της εποχής, απασχολούσε συχνά-πυκνά την ελληνική σόουμπιζ με τις σχέσεις του, όπως εκείνες με τη Δούκισσα, τη Ζωή Λάσκαρη, αλλά και τη Μαρινέλα, με την οποία μάλιστα ήταν παντρεμένος οκτώ χρόνια (1973/81). Συνολικά έκανε τέσσερις γάμους, με την Άντζελα Γκερέκου να είναι η τελευταία του σύζυγος από το 1996 μέχρι και το τέλος.


Φώφη Γεννηματά: Μαχήτρια στην πολιτική και στη ζωή


Στις 25 Οκτωβρίου η πολιτική σκηνή του τόπου πενθούσε την αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «έφυγε» σε ηλικία 56 ετών νικημένη από την επάρατη νόσο. Είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 12 του ίδιου μήνα, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Ήταν μία από τις πιο αγαπητές και κοινά αποδεχτές προσωπικότητες της πολιτικής στη χώρα μας.



Η Φώφη Γεννηματά το 2008 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, από τον οποίο βγήκε νικήτρια λίγα χρόνια αργότερα, στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Η πολιτικός όμως χρειάστηκε να ξανά δώσει μια γενναία μάχη με την ασθένεια αυτή. Μια ασθένεια που είχε «χτυπήσει»... αδυσώπητα την οικογένεια Γεννηματά, αφού τόσο ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματός, όσο και η μητέρα της, Κάκια Βέργου, «έφυγαν» από καρκίνο το 1994 με διαφορά μόλις επτά μηνών...



Μάλιστα, η ίδια είχε δώσει μεγάλο αγώνα, προσφέροντας σημαντικότατη στήριξη, έμπρακτη και ψυχολογική, σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν την ίδια ασθένεια.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, η Φώφη μπήκε στον πολιτικό «στίβο» το 2000 όταν και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στην τοπική Αυτοδιοίκηση, και έγινε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς.



Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει χρέη Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009/10), αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας (2010/11), αλλά και αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών (2011/12).

Το καλοκαίρι του 2015 διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 αναδείχθηκε Πρόεδρος του νεοσύστατου κεντροαριστερού συνασπισμού κομμάτων (ΚΙΝ.ΑΛ.).

Γιώργος Καραϊβάζ: Η δολοφονική ενέδρα...


Στις αρχές του έτους, και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου, η χώρα συγκλονίστηκε από τη δολοφονική επίθεση στον γνωστό δημοσιογράφο, Γιώργο Καραϊβάζ. Δύο ένοπλοι τον περίμεναν έξω από την οικεία του στην περιοχή του Αλίμου, την ώρα που γύριζε από τον χώρο εργασίας του στον τηλεοπτικό σταθμό του STAR.



Οι δράστες που είχαν στήσει ενέδρα, ενώ φέρεται να είχαν και συνεργούς, τον πλησίασαν στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε και τον πυροβόλησαν τουλάχιστον 16 φορές ενώ έξι σφαίρες τον πέτυχαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.


Οκτώ μήνες μετά οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ απορίας άξιο είναι η αιτία, αφού ακόμα τα κίνητρα δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ και ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει στις Αρχές ή σε γνωστούς πως δεχόταν απειλές.

Μια τραγική ιστορία που ανέσυρε στις μνήμες όλων τη δολοφονική ενέδρα στον τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο, Σωκράτη Γκιόλα, τον Ιούλιο του 2010.

Ο 53χρονος ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1989 στην «Ελεύθερη Ώρα» με επίκεντρο το αστυνομικό ρεπορτάζ, το οποίο αμέσως «ερωτεύτηκε». Στα 30 και πλέον χρόνια πορείας του στον χώρο εργάστηκε στον ΣΚΑΙ, τον ANT1, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ενώ από το 2017 βρισκόταν στην εκπομπή του STAR, «Αλήθειες με τη Ζήνα», ενώ παράλληλα διατηρούσε το δικό του σάιτ με κεντρικό θέμα το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Mad Clip: Η φωνή της «νεολαίας»


Στις 2 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες νωρίτερα από την είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού τράπερ τραγουδιστή, Πέτρου (Πίτερ) Αναγνωστόπουλου, γνωστός κατά κόσμον Mad Clip.

Το «νήμα» της ζωής του πετυχημένου τραγουδιστή κόπηκε σε ηλικία 34 ετών, τα ξημερώματα εκείνης της Πέμπτης στη Λεωφόρο Αθήνας και Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη σε τροχαίο δυστύχημα, όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματός και προσέκρουσε σε κολώνα και εν συνεχεία σε δέντρο. Η πρόσκρουση ήταν σφοδρότατη, με τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο να χρειαστούν περίπου δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν και εν συνεχεία να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Ένα άσχημο παιχνίδι της... μοίρας σε έναν από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές της νεολαίας, με τον ίδιο να βρίσκεται νωρίτερα από το μοιραίο ατύχημα σε γάμο φίλου του, εκεί όπου τραγούδησε παρέα με άλλους καλλιτέχνες.



Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από ομογενείς, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα το 2016, ξεκινώντας παράλληλα τη μουσική του σταδιοδρομία. Η συνεργασία του με τον «Τάκι Τσαν» το ίδιο έτος, τον καθιέρωσε άμεσα στο ραπ στερέωμα της χώρας, ενώ ήταν από τους πρώτους που «εκτόξευσαν» την τραπ μουσική στη χώρα μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.



Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, μεταξύ άλλων τους Light, Υποχθόνιο και Snik, με τα τραγούδια τους να «κατακτούν» την κορυφή των ελληνικών τσαρτς, με εκατομμύρια προβολές στο Youtube. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο είχε ξεκινήσει συνεργασίες και με καλλιτέχνες εκτός τραπ, όπως η Ζόζεφιν και η Φουρέιρα, με την στροφή στην ποπ μουσική να κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη. Ενδεικτικό είναι πως τα τραγούδια «Φήμη» και «Μπορεί» μετρούν 28 και 27 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube