Παίζοντας με την χειρότερη ΑΕΚ στα τρία ντέρμπι, όπως παραδέχθηκε και ο Γκουστάβο Πογέτ μετά την λήξη του αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να μην πάρει ΤΙΠΟΤΑ! Δεν μιλάω για νίκη, την οποία του πρόσφερε με τον τρόπο που αγωνιζόταν η «Ένωση», αλλά ούτε καν τον βαθμό της ισοπαλίας. Ασφαλώς και δεν θα άλλαζε κάτι, αλλά όταν είσαι καλύτερος από τον αντίπαλό, φτάνεις με τέτοια ευκολία στην αντίπαλη περιοχή και δεν μπορείς να τελειώσεις μια ρημάδα φάση και να βάλεις ένα γκολ, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Για τον Παναθηναϊκό η χρονιά εξελίσσεται, όπως ξεκίνησε, δηλαδή εφιαλτικά. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στα play-offs, μιλάμε για μια σεζόν αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος μπορεί να έχει ξενερώσει και έχει περισσότερες από μια δικαιολογίες για να αισθάνεται έτσι, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις. «Παίζει μπάλα» με τον τρόπο του, κάτι που δεν κάνουν οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι επαγγελματίες και ΠΡΕΠΕΙ να βρουν κίνητρο μέχρι το τέλος της σεζόν, κάτι που δεν φαίνεται στο χορτάρι. Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα νοοτροπίας και το καλοκαίρι θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις από την διοίκηση. Δεν χωρούν συναισθηματισμοί, αν αυτοί που κρατούν τις τύχες του συλλόγου, θέλουν να τον ξαναβάλουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Αντρέα Στραματσόνι είναι σίγουρο ότι θέλει να πετύχει στην αποστολή που ανέλαβε, αλλά μέχρι ώρας δεν έχει καταφέρει να περάσει στους παίκτες τα «θέλω» του. Ασφαλώς και ανέλαβε μια ομάδα που δεν ήταν δική του, σίγουρα παίζει ρόλο ότι ήρθαν πολλά νέα πρόσωπα τον Ιανουάριο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Συν τοις άλλοις, έχει θέμα στη διαχείριση αγώνων, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν γίνεται να τελειώνει το παιχνίδι ο Βλαχοδήμος, που δεν μπόρεσε να τελειώσει καλά έστω και μια από τις προσπάθειές του. Δεν μπορεί να μένει για 75’ λεπτά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ ο Εσιέν, ο οποίος δεν βοηθούσε ιδιαίτερα ούτε ανασταλτικά, αλλά ούτε στο κομμάτι ανάπτυξης. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και είναι εξίσου πρόβλημα.

Ασφαλώς και ο Ιταλός τεχνικός δεν θα κριθεί τον Μάρτιο, όπως δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, αλλά οι συνεχείς αναφορές περί χτισίματος για την επόμενη χρονιά, μου δείχνουν ότι δεν αισθάνεται πίεση και ότι δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν. Ουδείς περιμένει από έναν προπονητή να κάνει θαύματα στο τρίμηνο που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχει η παραμικρή πρόοδος. Στο πρωτάθλημα έχει 16 χαμένους βαθμούς σε 13 παιχνίδια με απολογισμό 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, ενώ τον βαραίνει και ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο. Αν γίνει σύγκριση με τον Γκουστάβο Πογέτ, που ανέλαβε την ΑΕΚ λίγο καιρό πριν, η διαφορά είναι τεράστια και το βλέπει και ο πλέον αδαής με το ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση…

Η ουσία είναι ότι η ομάδα παραμένει στο… καναβάτσο και το άσχημο είναι ότι δεν δίνει κανένα σημάδι ανάκαμψης ενόψει της συνέχειας. Όσοι το έχουν ξεχάσει, η χρονιά ΔΕΝ έχει τελειώσει και υπάρχουν μπροστά τα play-offs. Με αυτή τη νοοτροπία δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό. Κι αν δεν κατακτηθεί ούτε αυτός ο στόχος, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο ζόρικα για όλους. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σίγουρος ο Αντρέα Στραματσόνι ότι θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει τη νέα σεζόν αυτά που σχεδιάζει από τώρα; Μπορεί ναι, αλλά μπορεί και όχι, γιατί ως γνωστόν, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube