Όχι πως δεν περίμενε κανείς αυτό το τέλος για τον Μπέντο, ειδικά μετά την κίνηση του να μιλήσει την Κυριακή, με τον τρόπο που το έπραξε. Βέβαια επειδή μου αρέσει να βλέπω και τις δύο όψεις, ορισμένες από τις κινήσεις του Μπέντο τον τελευταίο καιρό, έδειχναν πως και ο ίδιος θέλει να σπρώξει το πράγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα ο Ολυμπιακός θα πορευθεί με τον Βούζα μέχρι νεωτέρας. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα των «ερυθρολεύκων», θεωρούν πως έστω και αποκλεισμός από την Μπεσίκτας με λογικά σκορ και έστω ένα ισόπαλο αποτέλεσμα στη Λεωφόρο ή τελοσπάντων σχετικά καλό, τότε λογικά θα διατηρήσει τον υπηρεσιακό Βούζα, μέχρι το καλοκαίρι στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Άλλωστε τέτοια εποχή δεδομένα ήταν απίθανο να έβρισκε ο Ολυμπιακός κανονικό προπονητή.

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί και πολύ χειρότερα, με όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με τους προπονητές. Ο Μπέντο είχε και άστρο καθότι, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός προσφέρθηκαν σε μία εποχή που ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε πίεση, ως τα κατάλληλα θύματα για να αρπάξουν από τρία γκολ και να δώσουν την απαραίτητη δυναμική στους «ερυθρόλευκους» δίχως να μπορούν σε αυτά τα ματς να επικαλεστούν και διαιτητικά λάθη. Ο ΠΑΟΚ και αυτοκτόνησε και έπεσε πάνω σε μια κακή διαιτησία στο Φάληρο, ενώ άλλες δύο αναμετρήσεις σε Περιστέρι και Νέα Σμύρνη ξεπεράστηκαν με διαιτητική εύνοια.

Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν έναν σχετικά ήσυχο πρώτο γύρο που μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν πως τους έχει διασφαλίσει ένα άνετο πρωτάθλημα. Που και τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισμενο, όχι όμως με μια χαώδη διαφορά, ανάλογη της περσινής και βέβαια με πολλούς τριγμούς και την απόλυση του Μπέντο για τις τρεις σερί ήττες στο πρωτάθλημα, ως φυσικό επακόλουθο. Νομίζω πως και ο ίδιος είχε αντιληφθεί πως η ρέντα του τελείωνε εδώ και εβδομάδες. Αν ήθελε να παραμείνει, θεωρώ πως στο θέμα των τριών κομμένων που δεν υπολόγιζε θα είχε εμφανιστεί περισσότερο διαλλακτικός.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού βλέποντας πως το πρωτάθλημα έχει σχεδόν καθαρίσει, τον Ιανουάριο με τον Μιλιβόγεβιτς, αλλά και πριν μερικές ημέρες με τον Ιντέγε προχώρησε σε δύο πωλήσεις, των ίσως σημαντικότερων μαζί με τον Σεμπά ποδοσφαιριστών. Έχοντας καλύψει τον Πορτογάλο μετά την ήττα από τον Πανιώνιο, δεν περίμενε σίγουρα τέτοια αντίδραση από τον Μπέντο, που σίγουρα πάντως θα μπορούσε να είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα νωρίτερα, δηλαδή να έχει τοποθετηθεί με τον τρόπο που έπραξε μετά την Τούμπα, νωρίτερα. Το βέβαιο είναι πως και ο ίδιος έβλεπε πως η ομάδα δεν περπατούσε και ο ίδιος μάλλον δεν μπορούσε να περπατήσει, έχοντας περιορίσει κατά πολύ τις επιλογές του. Τη θητεία του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, θα την χαρακτήριζα ως μια καριέρα με πολλά σκαμπανεβάσματα και βέβαια μεγάλη δόση τύχης.

Τώρα στο τελείωμα της σεζόν, ο Ολυμπιακός παίζει ένα χαρτί που τράβηξε πέρσι ο ΠΑΟΚ και του βγήκε. Αν οι «ερυθρόλευκοι» τα καταφέρουν με την Μπεσίκτας και δεν υπάρξει και άλλη απροσδόκητη απώλεια μέχρι το ντέρμπι στο ματς με τον Ατρόμητο, που δεν θα σφίγγει άλλο την κατάσταση ως προς την πρωτιά, ο Ολυμπιακός θα πορευθεί με τον Βασίλη Βούζα, για τον οποίο όσοι γνωρίζουν εκφράζονται με καλά λόγια. Οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν τυχεροί φέτος, εξαιτίας της ανικανότητας των υπολοίπων και μάλλον τελικά θα κόψουν πρώτοι το νήμα. Σε μια χρονιά που ήδη μέσα στο γήπεδο, μετράνε -13 βαθμούς στη δική τους συγκομιδή σε σύγκριση με πέρσι και υπάρχουν ακόμα επτά παιχνίδια. Το χαρτί της ευρωπαϊκής προοπτικής μπορεί να καλύψει τα πάντα όμως, αν περάσουν στα προημιτελικά του Europa League, τουλάχιστον πρόσκαιρα.

Το καλοκαίρι αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις του ιδιοκτήτη για τη συνέχεια. Και χωρίς δεδομένη παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι δύσκολη και η προσέλκυση ενός μεγάλου ονόματος προπονητή, που θαρρώ πως (όποιος και αν κάτσει στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις) θα είναι και πολύ «αλμυρός» στην τιμή. Αν δεν υπάρξει και σαφής προσανατολισμός ως προς το αγωνιστικό πλάνο για τη νέα σεζόν, η εύρεση ενός μεγάλου ονόματος προπονητή, μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη. Δεν αποκλείω λοιπόν το καλοκαίρι ελληνική λύση, ακόμα και την σημερινή και για την επόμενη σεζόν ή επιλογή από το ελληνικό πρωτάθλημα για τον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube