Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Ας ξεκινήσουμε από αυτόν, ο οποίος έχει κάθε λόγο να χαμογελά, να αισθάνεται περήφανος και να ονειρεύεται για την επόμενη μέρα. Αυτόν, που πριν από περίπου έναν μήνα είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα κάποιοι ζητούσαν από τον Δημήτρη Μελισσανίδη να τον στείλει με εισιτήριο χωρίς επιστροφή στην Ισπανία, θεωρώντας ότι είναι «λίγος» για τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Μανόλο Χιμένεθ, που έφαγε όλο το ανάθεμα για την προσέγγιση και διαχείριση των αγώνων με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτή τη φορά παίρνει όλα τα μπράβο για την πρόκριση επί της Κλαμπ Μπριζ στους ομίλους του Europa League.

Δεν είναι, όμως, μόνο η πρόκριση, αλλά και η γενικότερη εικόνα τόσο στο πρώτο ματς του Βελγίου, όσο (κυρίως) στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Ο Ισπανός τεχνικός «διάβασε» άριστα την αντίπαλο της Ένωσης και την «έδεσε κόμπο», βγάζοντας παράλληλα στο χορτάρι όλα τα θετικά στοιχεία της δικής του ομάδας. Το επιβλητικό σκορ 3-0, που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, έδωσε μια τεράστια πρόκριση στην ΑΕΚ, η οποία επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, ενώ ο ίδιος έγραψε το όνομά του στην ιστορία ως ο προπονητής που την ξαναβάζει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από έξι ολόκληρα χρόνια.

Για την ΑΕΚ, τα καλύτερα έρχονται, αφού εκτός από την ψυχολογία, που εκτοξεύεται στα ουράνια, γεμίζουν και τα ταμεία της με περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ, μετά το απρόσμενο δώρο από… Θεσσαλονίκη μεριά. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό από κάποια Έστερσουντ, η οποία, μάλιστα, έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και βυθίζεται στην αβεβαιότητα και στην εσωστρέφεια. Έμεινε εκτός ομίλων του Europa League μετά από πέντε συνεχόμενες παρουσίες, πληρώνοντας μεταξύ άλλων τον κάκιστο σχεδιασμό και πλέον καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του και να ξεπεράσει το ισχυρό σοκ, αφού η ζωή συνεχίζεται.

Η κοινή λογική αυτό λέει, αλλά στον «δικέφαλο του Βορρά» φαίνεται ότι όλα σταμάτησαν στην κατάκτηση του κυπέλλου. Κι αντί να επενδύσει σε αυτό και να προχωρήσει μπροστά, γκρέμισε σε ένα καλοκαίρι ό,τι καλό πήγε να δημιουργηθεί. Βέβαια, αν το καλοσκεφτεί κάποιος, δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση, αφού από τον ΠΑΟΚ απουσιάζει ξεκάθαρα η ποδοσφαιρική λογική και η κατεύθυνση. Πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στο τιμόνι, ο Ιβάν Σαββίδης είχε δηλώσει πως: «δεν θα ρίχνω τα χρήματα μου στη λεκάνη», αλλά μετά από πέντε χρόνια εξακολουθεί όχι μόνο να κάνει τα ίδια λάθη, αλλά να μην μαθαίνει από αυτά.

Με τα ίδια λάθη, χωρίς ποδοσφαιρική λογική, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς παίκτες-σημεία αναφοράς και σχεδόν μηδενικό το ελληνικό στοιχείο, αφού εκδιώχθηκαν σχεδόν όλοι, λες και είχαν κάποια μεταδοτική ασθένεια, η πρόοδος δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Ακόμη κι αν ο ήλιος ανατείλει από τη δύση…

Υ.Γ.: Η 12η θέση για την Ελλάδα στην βαθμολογία της UEFA είναι μια σημαντική υπόθεση. Μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού, κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν, αλλά όπως εύστοχα έγραψε ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος: «Η διαμόρφωση της βαθμολογίας γίνεται στο… τέλος και όχι στην αρχή της ευρωπαϊκής εβδομάδας. H πιο καθοριστική μέρα είναι η Πέμπτη γιατί θα διαμορφώσει το τελικό τοπίο της εκπροσώπησης των χωρών στη φάση των ομίλων».

Και το τέλος της εβδομάδας τον δικαίωσε μέχρι κεραίας. Μετά το «έγκλημα» του ΠΑΟΚ, αφενός χάθηκε η ευκαιρία για μεγαλύτερη αναρρίχηση της Ελλάδας μετά τους αποκλεισμούς Γαλατά-Φενέρ (Τουρκία), συν Αϊντχόφεν-Άγιαξ (Ολλανδία), αφετέρου τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, καθώς υπάρχει η Αυστρία με την οποία ισοβαθμούμε και συνεχίζει με δύο ομάδες, συν τις Τσεχία και Ελβετία, που μας καταδιώκουν, έχοντας από τρεις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube