Η κουβέντα για τα περί τύχης ή ατυχίας στις κληρώσεις, ειδικά από τους οπαδούς των ελληνικών ομάδων είναι πέρα ως πέρα, καφενειακή.

Οι σύλλογοι στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών κληρώσεις και για να είμαι ειλικρινής, πάλι καλά μετά από την κατρακύλα της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το θέμα του Παναθηναϊκού που υφίσταται τώρα, που η χώρα μας, δεν έχει πάει ακόμα παρακάτω στην κατάταξη της UEFA.

Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας και ως ποδόσφαιρο και σύλλογοι, υπάρχει και η νοοτροπία της ψύχωσης με τον τίτλο πολλές φορές, που μας κάνει ακόμα και να παρατάμε την Ευρώπη. Είχε συμβεί παλιότερα και με τους άλλους ελληνικούς συλλόγους, συνέβη σε υπερθετικό βαθμό με τον ΠΑΟΚ, που παράτησε τον όμιλο πέρσι στο Europa League.

Θυμάμαι πολλές συζητήσεις πέρσι, με οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά, που μας παρουσίαζαν περίπου ως αυτονόητη την εγκατάλειψη του στόχου της πρόκρισης από εκείνον τον όμιλο του Europa League, όπου ο ΠΑΟΚ, όχι απλά δεν μπόρεσε να τερματίσει 2ος, αλλά είδε την πλάτη και της Μπάτε Μπορίσοφ, αλλά και της Βίντι, από την οποία έχασε μέσα-έξω. Ο ΠΑΟΚ απαξίωσε την περσινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει με εξαιρετικές εμφανίσεις, αφού την θυσίασε για χάρη του πρωταθλήματος. Τις συνέπειες αυτής της απαξίωσης που έκανε ο ίδιος και ο πρώην προπονητής του, την δοκίμασε στην κλήρωση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πιο σκληρό τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ, δεν θα έπεφτε με αντίπαλο τον Άγιαξ, αν είχε αντιμετωπίσει σοβαρά την προηγούμενη σεζόν την ευκαιρία του στο Europa League. Δεν έκανε, θέλει-δεν θέλει κάποιος να το παραδεχτεί αυτό που έπραξε η ΑΕΚ, την σεζόν 2017-2018. Όταν και πρωτάθλημα διεκδίκησε και το πήρε και τουλάχιστον πήγε μέχρι τους «32», ενώ άξιζε από το ζευγάρι με την Ντιναμό Κιέβου να πάει πιο μακριά. Τα περί ατυχίας λοιπόν του ΠΑΟΚ, τα ακούω και τα διαβάζω βερεσέ. Ο ΠΑΟΚ όπως έστρωσε, κοιμάται. Σαφώς και δεν θα ισοδυναμεί με θαύμα το να αποκλείσει τον Άγιαξ. Είναι δύσκολο, αλλά ο καθένας στο ποδόσφαιρο φτιάχνει μόνος την τύχη του. Σαν ομάδα είναι πολύ καλύτερος από τις προηγούμενες περιστάσεις που συνάντησε τον «Αίαντα» και θεωρώ πως έχει τις δικές του πιθανότητες να τα καταφέρει. Από εκεί και μετά σημασία έχει να το πιστέψει ο ίδιος σαν ομάδα και να μην ασχοληθεί άλλο, με το αν ήταν τυχερός ή άτυχος.

Τώρα ως προς τους υπόλοιπους. Ο Ολυμπιακός θα έχει την δύσκολη δοκιμασία με την Πλζεν, από την οποία πιστεύω πως θα περάσει. Το επόμενο εμπόδιο θα είναι ακόμα πιο υψηλό, με την Μπασακσεχίρ να μοιάζει ως μια πολύ σοβαρή απειλή. Τους Τούρκους, θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν οι «ερυθρόλευκοι» απέναντι σε μια άλλη ελληνική ομάδα, έστω και σε φιλικό παιχνίδι. Η παρέα των Ρομπίνιο και Τουράν θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» δεν περάσουν την Πλζεν, θα συναντήσουν Αντβέρπ, με την οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι το φαβορί.

Έτσι όπως είχαν φτάσει τα πράγματα στην κλήρωση, με την Τραμπζονσπόρ, να έχει απομείνει στα δύο τελευταία μπαλάκια των πιθανών αντιπάλων, για την ΑΕΚ αποφεύχθηκε μια πολύ δυνατή σύγκρουση, στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Αυτό δεν σημαίνει πως ο νικητής του ζευγαριού ανάμεσα στην Ουνιβερσιτάτεα Κραϊοβα και την Χόνβεντ θα είναι αμελητέα ποσότητα. Από αυτό το ζευγάρι, ελαφρώς φαβορί, βλέπω τους Ρουμάνους, οι οποίοι όταν θα φτάσουν να παίξουν με την ΑΕΚ, αν περάσουν, θα έχουν ήδη οκτώ επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους. Το γεγονός αυτό, σε κάθε περίπτωση, ανεβάζει τον πήχη και τον βαθμό δυσκολίας.

Για τις κληρώσεις του Άρη και του Ατρόμητου, είναι λίγο πρόωρο να γράψουμε κάτι. Τόσο η ΑΕ Λεμεσού όσο και η Ντουνάιτσκα Στρέντα σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολοι αντίπαλοι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube