Μπαίνουμε σε εβδομάδα ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για τους τρεις από τους πέντε εκπροσώπους του ελληνικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη. Ηρθε η ώρα για τα πρώτα πραγματικά τεστ, με τον Ολυμπιακό ν’ ανοίγει την Τρίτη τον χορό, απέναντι σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει εμπειρίες και παραστάσεις από την κορυφαία διοργάνωση.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν μπροστά τους ένα εμπόδιο αρκετά ψηλό, αλλά όχι απροσπέλαστο. Το σύνηθες χάντικαπ των ελληνικών ομάδων, με το να βρίσκουν τέτοια εποχή, ομάδες με αγωνιστικό ρυθμό, αποτελεί ένα ακόμα σημείο που μπορεί να κρίνει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα. Όπως άλλωστε συνέβη πέρσι, με την ΑΕΚ που απέκλεισε πέρσι τη Σέλτικ, ενώ οι Σκωτσέζοι είχαν ήδη έξι-επτά επίσημα ματς στα πόδια τους.

Η Πλζεν είναι μια ομάδα πολύ καλή από τη μέση και μπροστά, αλλά με αδυναμίες στο ανασταλτικό κομμάτι. Αυτό το σημείο, σε συνάρτηση με το γεγονός πως ο πρώτος αγώνας, γίνεται εκτός έδρας, θεωρώ πως ευνοεί πολύ τα σχέδια των «ερυθρολεύκων» που θα πρέπει να χτυπήσουν την αντίπαλό τους, ακριβώς στο σημείο που οι Τσέχοι, θα πιστέψουν πως έχουν το πλεονέκτημα. Οι Τσέχοι λατρεύουν στο γήπεδό τους, να δίνουν έναν φρενήρη ρυθμό, ένα τρελό τέμπο στο ματς, πλην όμως αυτό δεν τους βγαίνει σε καλό σε πολλά παιχνίδια, διότι δέχονται τέρματα στην έδρα τους.

Ο Ολυμπιακός σαφώς και έχει πράγματα να προσέξει στο δικό του κομμάτι που αφορά την ανάσχεση του αντιπάλου. Οφείλει να είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένος στον περιορισμό του συνδυαστικού και γρήγορου παιχνιδιού, στο οποίο αρέσκονται οι Τσέχοι να αναλώνονται και θα πρέπει να μπλοκάρει όλους τους διαδρόμους. Επιπλέον οφείλει να δώσει μεγάλη έμφαση στη δικιά του δεξιά πλευρά, απ' όπου φημολογείται πως η Πλζεν, διαθέτει μεγάλη δυναμική. Από την άλλη όμως αυτός ο τρελός ρυθμός που θα θελήσουν να επιβάλλουν οι Τσέχοι, μπορεί ν’ αποτελέσει και το ιδανικό όπλο που ο Ολυμπιακός, θα θελήσει να στρέψει προς την αντίπαλό του.

Σε πολλά σημεία των φιλικών αναμετρήσεων που παρακολουθήσαμε ως τώρα τον Ολυμπιακό, φάνηκε πως η άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη δημιουργία φάσεων και κατ’ επέκταση στο σκοράρισμα. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να χτυπήσει στους ανοικτούς χώρους που σίγουρα θα βρει καθώς οι Τσέχοι σε πολλές περιπτώσεις, παίρνουν αλόγιστα ρίσκα. Με το γρήγορο τρανζίσιον στην επίθεση τους οι «ερυθρόλευκοι», πιστεύω πως θα σκοράρουν στην Τσεχία και είναι ικανοί να πάρουν και ένα καλό σκορ στον πρώτο αγώνα. Όπως και η Πλζεν, έτσι και οι Πειραιώτες είναι δυνατοί στις επιθετικές στημένες φάσεις. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο συγκεκριμένος τομέας, δεν αποκλείεται να κρίνει σε μεγάλο ποσοστό και την πρόκριση.

Σημαντικό για μένα, είναι πως ο Πέδρο Μαρτίνς έχει σε μεγάλο ποσοστό τα πράγματα ξεκαθαρισμένα στο μυαλό του, ως προς τη βασική ενδεκάδα. Εκτός από κάποιο απρόοπτο που μπορεί να φέρει ανέλπιστες αλλλαγές, η σύνθεση που είδαμε στον αγώνα με την Νότιγχαμ, ή τουλάχιστον η βάση της, θ’ αποτελέσει και την ενδεκάδα στον αγώνα με τους Τσέχους.

Η συνεργασία του Σεμέδο με τον Αβραάμ ήταν σε καλό επίπεδο, Ομάρ και Τσιμίκας μπορούν με την βοήθεια των σωστών στα ανασταλτικά τους καθήκοντα εξτρέμ (Ποντένσε και Μασούρα) να μπλοκάρουν τα άκρα, ενώ συνολικά η τετράδα από τη μέση και μπροστά, αλλά και οι δύο αμυντικοί χαφ, φαίνεται πως έχουν μια επαρκή για την εποχή «χημεία» μεταξύ τους. Καταληκτικά ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει για να σκοράρει και να νικήσει στην Τσεχία, για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Έχει τα φόντα να το πετύχει, απέναντι στην επιθετική, αλλά απρόσεκτη και ευάλωτη στην άμυνα της, Πλζεν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube