Έστω και σαν 3ος, αφού είμαι φίλος της Λίβερπουλ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ν’ ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αυτό το ματς ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι θα μείνει στην ιστορία σαν ένα από τα all time classics από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ. Όχι γιατί με αυτό το ματς ο τίτλος θα αλλάξει χέρια. Αλλά γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε κάτι που μπορεί να φαινόταν μέχρι χθες αδιανόητο. Το να γυρίσεις από δύο γκολ πίσω με την φετινή πανίσχυρη Σίτι να στέφεται πρωταθλήτρια με νικηφόρο αποτέλεσμα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.

Στιγμές πριν ο Πογκμπά βάλει το πρώτο γκολ και μειώσει σε 2-1, φαινόταν πως απλώς περιμένουμε που θα κάτσει το σκορ για να μάθουμε με πόση έμφαση θα πανηγύρισε η Σίτι τον τίτλο, απέναντι στην μισητή συμπολίτισσα. Η Γιουνάιτεντ έπαιξε ίσως για πρώτη και μοναδική φορά ένα ημίχρονο που αναδεικνύει το πόσο πολύ αδίκησε φέτος την ομάδα του και κατ’ επέκταση τον ίδιο του τον εαυτό ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» που σέρνονταν στο πρώτο μέρος, με κέντρο που δεν υπήρχε καν, στο δεύτερο μέρος βγήκαν άλλη ομάδα. Το τι μπορεί να ειπώθηκε στα αποδυτήρια είναι κάτι που ίσως το μάθουμε τις επόμενες ημέρες, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ. Οι ανύπαρκτοι στο πρώτο μέρος, Άντερ Ερέρα και Πολ Πογκμπά βγήκαν στο δεύτερο μέρος και έμοιαζαν άλλοι ποδοσφαιριστές, ο Αλέξις έκανε το καλύτερο ημίχρονο στη μέχρι τώρα καριέρα του με την Γιουνάιτεντ και η ομάδα του Μουρίνιο έκανε την κηδεία της χρονιάς μέσα στο «Ετιχαντ». Οι οπαδοί των «σίτιζενς» έμοιαζαν αποσβολωμένοι όταν έβλεπαν την ομάδα τους μέχρι το 75’ να γίνεται έρμαιο των άγριων διαθέσεων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μοναδική παράσταση της ομάδας του Μουρίνιο, δείχνει πόσο αδίκησε φέτος την ομάδα του ο Πορτογάλος.

Μια Γιουνάιτεντ που με τον συντηρητικό τρόπο που προσέγγισε όλα τα μεγάλα ματς στην Αγγλία, αλλά και με τον τρόπο που έπαιξε και στα δύο ματς με την Σεβίλλη ήταν σα να ζητούσε την τιμωρία της. Ο «Μου» στο μοναδικό ματς που δεν είχε τίποτε να χάσει, έβγαλε για ένα ημίχρονο την ομάδα του μπροστά και καθήλωσε την Σίτι, αναβάλλοντας την στέψη της. Πολύ περισσότερο όμως έριξε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στο στρατόπεδο της ομάδας του Γκουαρντιόλα, ενόψει και της ρεβάνς με την Λίβερπουλ. Η Σίτι πέρα από το 3-0 που έχει υποστεί στο «Άνφιλντ», οφείλει τώρα να βρει τα ψυχικά αποθέματα για να ξεπεράσει το σοκ μιας ήττας από την Γιουνάιτεντ με τον τρόπο που αυτή ήρθε.

Στην αίθουσα σύνταξης του sport-fm.gr έχω ρίξει δεκάδες τσακωμούς για το μόνιμο σφάλμα που κάνει ο Γκουαρντιόλα κάθε χρόνο. Στα τρία χρόνια που ο Καταλανός παρέμεινε στον πάγκο των Βαυαρών ισχυριζόμουν πως έκανε το ίδιο λάθος. Η Μπάγερν ξεκινούσε με εντυπωσιακό τρόπο στην Μπουντεσλίγκα, αλλά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Όσο περνούσε όμως ο καιρός έφτανε η στιγμή που έβλεπες πως όταν έπρεπε να βρεθεί στην κατάλληλη φόρμα που θα της αύξανε τις ελπίδες για να φτάσει στον τελικό, αυτή έπεφτε. Τρεις αποκλεισμοί στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, από ισάριθμες ισπανικές ομάδες. Οι δύο αποκλεισμοί εξαιρετικά ξεκάθαροι, όπως καλύτερη έστω και σε μικρότερο βαθμό ήταν και η Ατλέτικο Μαδρίτης όταν πέρασε την Μπάγερν.

Πέρα απ’ αυτό που είναι το δεδομένο σφάλμα του Γκουαρντιόλα, στην ανίκητη για τις πρώτες 19 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ, Μάντσεστερ Σίτι, προκύπτουν και άλλοι προβληματισμοί. Η αδυναμία διαχείρισης κρίσεων. Η Σίτι μοιάζει ανήμπορη ν’ αντιδράσει στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν όταν της στραβώνουν τα παιχνίδια. Δέχτηκε τρία γκολ σε 18’ την περασμένη Τετάρτη στο «Άνφιλντ» και άλλα τόσα σε 16’ μέσα στην έδρα της από την Γιουνάιτεντ σε ματς που ήταν μπροστά 2-0! Στο 4-3 του πρωταθλήματος στο «Ανφιλντ» δέχτηκε από το 1-1 στο 4-1, τρία γκολ σε –ούτε- ένα δεκάλεπτο. Ακόμα ένα στίγμα στην φετινή χρονιά της απόλυτα κυρίαρχης, μέχρι τα μισά της σεζόν, Μάντσεστερ Σίτι.

Το πρόβλημα για την Μάντσεστερ Σίτι πλέον είναι πως η χρονιά της πάει να αμαυρωθεί. Δεν φαίνεται μόνο από τις αντιδράσεις των φίλων της που έκαναν σα να έχασαν τον τίτλο. Η Σίτι σε μια χρονιά που φαινόταν ανίκητη, έχει φάει στραπάτσα χοντρά στον δεύτερο γύρο, ενώ βλέπουν το φάσμα του αποκλεισμού ξεκάθαρο μετά την τριάρα στο «Άνφιλντ». Αν αποκλειστούν την Τρίτη, δεν θα το έχουν πάθει από μια από τις δύο σούπερ ισπανικές ομάδες, ούτε καν από την Μπάγερν. Θα έχουν μείνει εκτός ημιτελικών από μία ομάδα που στο πρωτάθλημα είναι σχεδόν 20 πόντους πίσω (17 αυτή τη στιγμή). Πολύ περισσότερο η ομάδα του Πεπ, δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη. Γιατί ακόμα και αν η Σίτι κάνει το τέλειο ματς την Τρίτη και έχει σκορ πρόκρισης στα πόδια της εκείνη τη στιγμή, θα γνωρίζει πως ακόμα και ένα κακό τρίλεπτο, ίσως να είναι αρκετό για να έρθει η καταστροφή.

ΥΓ: Δευτερόλεπτα αφού ανέβασα το κείμενο, είδα την ατάκα του Μουρίνιο με την οποία αφύπνισε τους παίκτες του στην ανάπαυλα. "Να μην είμαστε κλόουν που θα τους κοιτάζουν να κερδίζουν το τρόπαιο τους". Ο "Μου" ήταν φανερό πως μίλησε στον εγωισμό των σπουδαίων παικτών του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube