Όταν έγινε γνωστό πως ο Μελισσανίδης θα επέστρεφε στην ΑΕΚ, είχα αναφέρει σε φίλους του Ολυμπιακού, πως είναι πιθανό να έρθουν εκείνοι στη θέση του αδικημένου. Πως για παράδειγμα, είναι πιθανό να υπάρξουν και παιχνίδια στα οποία θα παίρνει και η «Ένωση» σφυρίγματα, σαν πραγματικά μεγάλη ομάδα, απέναντι στη δική τους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη βέβαια σήμερα στην πραγματικότητα γιατί η διαιτησία ήταν 50-50. Δεν το γράφω επειδή κέρδισε η ΑΕΚ και ουδείς μπορεί να μου προσάψει μεροληψία. Διότι πολλές φορές, έχω πάει κόντρα στο ρεύμα των ομοϊδεατών μου πως η ΑΕΚ"σφάχτηκε" σε ματς όπως το περσινό 0-1 του Χάρα ή ακόμα και στη τεσσάρα του πρώτου γύρου.

Η διαιτησία είχε μια εκκίνηση που δεν ήθελε να βγάλει κάρτες, γιατί καταλάβαινε πως σε ένα ματς πολύ σφιχτό με πολλές μονομαχίες, θα έπρεπε να πάει, αν ξεκινούσε νωρίς σε 5-6 συνολικά αποβολές. Κανείς δεν ρισκάρει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια γίνεται μια φάση, όπου μαζί με τον Σωτήρη Κωσταβάρα δεν μπορούμε να βάλουμε χέρι στη φωτιά για αν το είναι ή δεν είναι, παρότι στο ζωντανό λες πέναλτι. Το οφσάιντ του Μπαρμπόσα είναι φάντασμα. Στο δεύτερο μέρος ο Καλογερόπουλος, παίρνει γενναίες μα πάνω απ’ όλα δίκαιες αποφάσεις, για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως είναι σήμερα. Η κόκκινη στον Μποτία είναι, το πέναλτι του Μιλιβόγεβιτς και η κάρτα σωστές, όπως και η αποβολή του Γκάλο.

Επειδή, δεν γεννήθηκα σήμερα στην Ελλάδα κι επειδή δεν μπορώ να κοροϊδεύω κανένα, φυσικά η επίσκεψη του Μελισσανίδη στον παρατηρητή, σαφώς και πιθανότατα επηρέασε το όλο κλίμα της διαιτησίας στο β’ μέρος. Για να το γράψω πιο ωμά, ανάγκασε τον Καλογερόπουλο, να σφυρίξει αυτά που βλέπει, με μεγαλύτερο θάρρος, απ’ όσο το έκανε στο α’ μέρος. Ή αν το δει κανείς κι από την άλλη σκοπιά, να σφυρίξει περισσότερο ΑΕΚ!

Στο β’ μέρος, οι ΑΕΚτζήδες, είδαν αυτό που πολύ λίγοι στην Ελλάδα θα περίμεναν ότι θα συνέβαινε. Τον Ολυμπιακό με εννέα ποδοσφαιριστές και με πέναλτι σε βάρος του. Αυτό που έκανε ο Μελισσανίδης σαν κίνηση, είναι κατακριτέο 100%. Όμως σε όλη αυτή τη διαδρομή, έχουν γίνει κι άλλα κατακριτέα πράγματα, που πολλοί συνάδελφοι μου, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν, όταν η διαιτησία έκανε σοβαρά σφάλματα σε βάρος των αντιπάλων του Ολυμπιακού.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ζούγκλα. Κι αν δεν είσαι δυνατός στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν επιβιώνεις. Όσο ωμό και αν φαίνεται στους φίλους των «ερυθρολεύκων» απόψε αυτό που έγινε με τον Μελισσανίδη, ίσως αποτελεί και ένα παράδειγμα, για το πώς αισθάνονται οι οπαδοί των άλλων ομάδων εδώ και πολλά χρόνια, πολλά χρόνια πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό καν ο Μαρινάκης. Όπως η αλήστου μνήμης επίδειξη δύναμης του Σωκράτη Κόκκαλη στην Νέα Φιλαδέλφεια σ’ εκείνο το κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι του Δημητρόπουλου. Καλό είναι να έρχεσαι ποτέ-πότε και στη θέση του άλλου.

Στα καθαρά αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός είναι πραγματικά μεγάλη ομάδα. Για να προσπεράσει η «Ένωση» έχει μεγάλη απόσταση ακόμα. Και με 10 ποδοσφαιριστές οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να έχουν φύγει με την ισοπαλία εύκολα κι ίσως ακόμα και με νίκη . Ο φετινός Ολυμπιακός, είναι μια ομάδα που δεν μπορεί συγκρότημα από αυτή τη χώρα να κερδισει, παρά μόνο αν κάνει ματς υπέρβασης. Οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα και με 10 ποδοσφαιριστές ήταν πολύ επικίνδυνοι.

Η ΑΕΚ απέφυγε την πρόωρη ψυχρολουσία, γιατί ο Πογέτ άλλαξε αυτό που είδε και με ένα 4-1-4-1 που άλλοι το είδαν 4-2-3-1, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες στο ποδόσφαιρο, έστειλε δεξιά τον Σουκουλίνι για να μπορέσει να σταματήσει τις ανόδους του Μασουακού που προβλημάτισαν πολύ την ΑΕΚ στα πρώτα 30 λεπτά. Ο Μπαρμπόσα, όπως και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο έχουν κάνει απίστευτο ματς, όπως και ο Σιμόες. Ο Πογέτ άδραξε την ευκαιρία, πίστεψε πώς είναι η ευκαιρία του να πάρει το παιχνίδι με τις ρισκαδόρικες και επιθετικές αλλαγές. Ο άνθρωπος που βάζει τα πιο κρίσιμα γκολ στο 2016 έκανε τη δουλειά, ενώ πριν ο Ρομπέρτο έχει κάνει μια τιτάνια επέμβαση.

Ο Ρομπέρτο, που θυμίζω πως πέρσι ήταν ο μόνος παίκτης ο οποίος έμεινε στο γήπεδο, αφότου διεκόπη το ματς του Κυπέλλου και παρηγορούσε τους «Ενωσίτες» παίκτες, έδειξε ξανά μεγαλείο. Όταν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μπήκαν μέσα, μετά το γκολ για να διαμαρτυρηθούν τους απομάκρυνε. Τα ματς πρέπει να παίζονται στο γήπεδο ακόμα και όταν χάνεις. Σπουδαίος παίκτης δικαιώνοντας την εκτίμηση που του έχω, απέδειξε πως είναι και ο Τζίμι Ντουρμάζ. Κι ακόμα κι όταν αποχωρούσε από το γήπεδο, έδειχνε το σήμα στη φανέλα του και τέτοιες κινήσεις, έστω και σαν αντίπαλος, τις εκτιμώ.

Τα όποια καλά και όποια κακά υπάρχουν στην φετινή ΑΕΚ, παραμένουν. Η νίκη αυτή θα φέρει μεγάλες απαιτήσεις και ακόμα πιο αυστηρή κριτική. Ήταν μια σπουδαία νίκη, αλλά μέχρι εκεί. Η ΑΕΚ, όπως τη γνώρισα εγώ, δεν στέκεται στο να νικάει τον Ολυμπιακό για να δικαιολογεί τη χρονιά της. Η «Ένωση» πρέπει να μεγαλώσει, να διεκδικήσει τον τίτλο που μπορεί για φέτος και να γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστική, απέναντι στον Ολυμπιακό και καλύτερη από εκείνους που βαθμολογικά υπολείπονται, αλλά είναι εξίσου σπουδαίοι και μεγάλοι αντίπαλοι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube