Δεν ξέρω πως το βλέπει ο καθένας, αλλά το να πάρεις την 2η θέση σε έναν περίπλοκο όμιλο, όπως ήταν ο 8ος της ευρωπαϊκής ζώνης για τα προκριματικά του Μουντιάλ, δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Ειδικά όταν δεν είσαι πλέον η παλιά μπαρουτοκαπνισμένη σε ανάλογες διαδικασίες Εθνική ομάδα, αλλά μια καινούρια που στην προηγούμενη προκριματική φάση, διασύρθηκε. Υπό αυτό το πρίσμα οι 16 σίγουροι που θα γίνουν 19 κατά πάσα βεβαιότητα την Τρίτη, δεν αποτελούν μικρή συγκομιδή βαθμών.

Για το συμμάζεμα παίρνει τα εύσημα ο προπονητής, παρά το γεγονός πως στα παιχνίδια περίπου από τα μισά της διαδικασίας των προκριματικών και μετά, φαίνεται πως δεν έχει απόλυτη διαύγεια στις επιλογές του. Αυτό θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να λύσει αυτή τη στιγμή, ενόψει των μπαράζ.

Ενόψει των μπαράζ θα σας γράψω για ποια πράγματα δεν ανησυχώ. Είμαι κι εγώ της άποψης, πως η Εθνική μας δεν έχει τίποτε να χάσει και γι’ αυτό είναι πιο απειλητική. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τη διαδικασία των μπαράζ και ξέρουν τον δρόμο. Υπάρχει η παράδοση της Εθνικής που όποτε χρειάστηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία τα κατάφερε και το 2013 κόντρα στη Ρουμανία και το 2009 απέναντι στην Ουκρανία για να περάσει στα Μουντιάλ. Η Εθνική μας ξέρει τα κατατόπια των μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι είναι πίστη μου επίσης πως για καμία ομάδα, που θα είναι το σούπερ φαβορί, δεν θα αποτελέσει έναν ευπρόσδεκτο αντίπαλο.

Από την άλλη μεριά και παίκτες που αποτελούν μεγάλα ατού για την Εθνική θα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση το Νοέμβριο. Για παράδειγμα ο Μήτρογλου η λογική λέει πως θα έχει μπει σε έναν ρυθμό, ενώ σε πολύ καλύτερη κατάσταση θα βρίσκεται και ο Φορτούνης. Ο Μάνταλος κάνει μια πολύ καλή χρονιά ήδη, ενώ θεωρώ πως ο Σκίμπε θα δει και κάποια πράγματα στη συνέχεια με άλλο μάτι ενόψει των αγώνων του Νοεμβρίου. Πάνω απ΄όλα να είναι καλά ο Σωκράτης και ο Μανωλάς και όλα τα άλλα γίνονται.

Για μένα το μεγαλύτερο ερωτηματικό τον τελευταίο καιρό είναι ο Σκίμπε. Την ήθελε την επιτυχία, έστω να πάει στα μπαράζ. Η 2η θέση, δεν θα βαρεθώ να το γράφω, ειδικά μετά το φιάσκο των προηγούμενων προκριματικών αποτελεί επιτυχία. Ωστόσο η διαχείριση που έκανε στα τελευταία παιχνίδια μας έβαλε σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας. Έστω και αν η Εθνική νίκησε στη Λευκωσία από μέρους του δεν έγινε καλό κοουτσάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για το ματς με την Εσθονία. Ο Σκίμπε θα έχει την ευκαιρία σε αυτόν τον μήνα μέχρι τα ματς να ανασυγκροτηθεί και ο ίδιος, να ζυγίσει τα δεδομένα καλύτερα και να κρίνει με βάση τη λογική, αλλά και τη φόρμα, ποιά θα είναι η καλύτερη επιλογή ως προς τον καταρτισμό της αποστολής για τα μπαράζ.

Από την άλλη για τον Σκίμπε το να οδηγήσει την Εθνική Ελλάδος σε ένα Μουντιάλ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και για τον ίδιο και την καριέρα του. Το άγχος δεν θα πρέπει να τον κυριεύσει, αφού λογικά η Εθνική δεν θα είναι το φαβορί με όποιον αντίπαλο και αν βρεθούμε. Όμως ο Σκίμπε έχει την ευτυχία να καθοδηγεί μια ομάδα που όλοι εύχονται να μην βρεθεί στον δρόμο τους, ειδικά σε τόσο οριακές καταστάσεις όπως είναι οι αγώνες πρόκρισης για το Μουντιάλ. Αυτή τη φορά, έχω την εντύπωση πως θα παίξουμε με αντίπαλο που θα έχει πολύ βαρύ όνομα. Ευκαιρία για μια νέα «πειρατεία» λοιπόν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube