Ο Παναθηναϊκός έχασε στην Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη ευκαιρία να φύγει με ένα ιστορικό -από κάθε άποψη- διπλό και να βάλει ένα τεράστιο θεμέλιο στην προσπάθεια για το πλεονέκτημα έδρας.

Φρονώ ότι περισσότερο πόνεσε ο τρόπος με το οποίο ήρθε και όχι αυτή καθ’ εαυτή η ήττα. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν άριστα διαβασμένος και «έστησε» υποδειγματικά την ομάδα του.

Οι «πράσινοι» ήλεγξαν τον ρυθμό και πήγαν το παιχνίδι στα μέτρα τους, κρατώντας πολύ χαμηλά τη Φενερμπαχτσέ, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, ήταν κι εκείνοι εξίσου κακοί επιθετικά. Όταν κρατάς την Φενέρ στους 67 πόντους και δεν κερδίζεις, έρχεται ασυναίσθητα το… γαμώτο.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Το άλλο κομβικό σημείο του αγώνα ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ που χάθηκαν στην τελευταία περίοδο. Οι Τούρκοι τα εκμεταλλεύτηκαν σχεδόν στον μέγιστο βαθμό και πήραν το ροζ φύλλο. Συν τοις άλλοις, κάλυψαν και τη διαφορά, με την οποία έχασαν στο ΟΑΚΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι πράσινοι μειονεκτούν στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Κι επειδή άλλη μια υποψήφια για ισοβαθμία είναι η Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο ματς της Μαδρίτης. Αυτές είναι λεπτομέρειες που μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική βαθμολογία.

Έτσι, όπως είναι δομημένη η Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει χρόνο να σταθεί στο παιχνίδι της Πόλης. Την Παρασκευή υπάρχει το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η επιστροφή στις νίκες είναι επιτακτική. Προφανώς οι «πράσινοι» δεν έχουν εύκολο έργο, αλλά η διατήρηση του αήττητου στο ΟΑΚΑ είναι απαραίτητη. Και αν πετύχουν τον στόχο τους, θα κάνουν άλλο ένα βήμα για την τετράδα. Μετά το παιχνίδι με τους Ρώσους και μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ακολουθούν τέσσερα με Ζαλγκίρις (εντός), Μπάμπεργκ (εκτός), Μπασκόνια (εντός) και Χίμκι (εκτός), στα οποία μπορούν να κάνουν ακόμη και το απόλυτο, πριν την τελική ευθεία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πάμε και στο κομμάτι διαιτησία. Προφανώς και οι «πράσινοι» δεν περίμεναν (ούτε ήθελαν) εύνοια, ούτε καν το 50-50. Στα πρώτα 30 λεπτά η τριάδα (Λαμόνικα, Ρότσα, Λάτισεβς) στάθηκε σε γενικές γραμμές στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν υπήρξαν ιδιαίτερες φάσεις. Στην τελευταία περίοδο, όταν «έσφιξαν τα γάλατα», τα… σπόρια πήγαν στην άλλη πλευρά. Σιγά την είδηση… Κι αν από τους διαιτητές το περιμένεις, είναι αδιανόητο για τη διοργανώτρια αρχή να «βαφτίζει» κόψιμο το φάουλ του Βέσελ στον Παππά στο 54-51. Βλέπεις και ξαναβλέπεις τη φάση και ψάχνεις να δεις το κόψιμο. Και στην κανονική ροή και με παγωμένη εικόνα, διαπιστώνεις ότι υπάρχει παράβαση. Ο χτύπος του χεριού του Τσέχου σέντερ στο χέρι του Έλληνα γκαρντ ακούστηκε μέχρι την… Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωλίγκα έκανε το άσπρο-μαύρο. Χρειάστηκε να ξημερώσει η σημερινή μέρα μέχρι να αποσύρει αρχικά από το twitter το βίντεο, που είχε τίτλο «what a block» και εν συνεχεία από την ιστοσελίδα της το βίντεο με την επίμαχη φάση, την οποία ανέδειξε και ως την κορυφαία στιγμή του αγώνα. Μιλάμε για θράσος. Αλλά θα πει κάποιος, εδώ δεν ντρέπονται γι’ άλλα κι άλλα… Μπορεί η διοργανώτρια αρχή να παραδέχθηκε ουσιαστικά το διαιτητικό λάθος και τη δική της διπλή γκάφα, αλλά οφείλει στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική. Και να σέβεται το ίδιο όλες τις ομάδες. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μια ομάδα, που έχει ραμμένα στη φανέλα της έξι αστέρια…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube