sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Απόλλων: Οι κινήσεις-ματ και το αγωνιστικό πλάνο που βραχυκύκλωσαν την ΑΕΚ

O Απόλλων Σμύρνης κατάφερε να βγάλει την αντίδραση που ζητούσε ο Τζανλούκα Φέστα, με τον Ιταλό τεχνικό και το επιτελείο του να βάζουν το… χεράκι τους για την ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ.

Ο Απόλλων Σμύρνης πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα την περασμένη αγωνιστική, μένοντας στο 2-2 με αντίπαλο την ΑΕΚ. Σε ένα παιχνίδι που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, στο οποίο η Ένωση βρήκε γρήγορο γκολ και είχε άλλες δύο καλές στιγμές (με Τσούμπερ, Αραούχο) για να σκοράρει και δεύτερο και είχε για 35 λεπτά το πάνω χέρι.

Ναι, η Ελαφρά Ταξιαρχία ήταν φοβική στο ξεκίνημα. Με την ψυχολογία να είναι πεσμένη από τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και την ήττα με τον ΠΑΟΚ νωρίτερα, αλλά και από το γεγονός πως ο Απόλλων ήθελε να προσέξει τα νότα του απέναντι σε μια γρήγορη και πολύ επικίνδυνη ομάδα. Βέβαια, και το πρόβλημα του Ντομίνγκες, έπαιξε ψυχολογικό ρόλο ώστε να είναι πιο μαζεμένοι οι «κυανόλευκοι». Παρόλα αυτά, στη συνέχεια οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και περιόρισαν στο έπακρο τους φιλοξενούμενους.

Το βραχυκύκλωμα σε Τσούμπερ-Μάνταλο



Πρώτο μέλημα των ανθρώπων του Απόλλωνα ήταν να περιορίσουν… αριστερά μεσοεπιθετικά την ΑΕΚ! Συγκεκριμένα, θέλησαν να μπλοκάρουν τον Μάνταλο σε πρώτο λόγο και να μην επιτρέψουν στον Τσούμπερ να βρει χώρους για να δημιουργήσει, περιορίζοντας παράλληλα τα ανεβάσματα του ιδιαίτερα επικίνδυνου Μοχαμάντι στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Το κατάφεραν και με το παραπάνω!



Μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της εικόνας των «κυανόλευκων» έπαιξε η αλλαγή του Ντομίνγκες. Ο Βραζιλιάνος στόπερ δεν ήταν έτοιμος, πονούσε και δεν πατούσε καλά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας. O Ντομίνγκες είναι καλός αμυντικός, αλλά σε αυτό το ματς δεν μπορούσε απλά. Κάπως έτσι, οι Φατιόν, Ντεντάκης, Τσιλούλης έπεφταν προς τα αριστερά, κλείνοντας χώρους και δεν μπορούσε εύκολα η ΑΕΚ να αναπτυχθεί. Φάνηκε το γεγονός πως ο Τσούμπερ δεν πήρε εύκολα μπάλες, δεν βρήκε χώρους και δεν δημιούργησε για τον ίδιο και τον εαυτό του, ούτε ο Μοχαμάντι είχε τόσα πολλά ανεβάσματα στην πλευρά του.

Η κίνηση-ματ με Κάστρο στόπερ και χαφ Μπαξεβανίδη



Απόλλων: Το πλάνο που βραχυκύκλωσε την ΑΕΚ

Στην αλλαγή του Ντομίνγκες και επειδή ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, ο Τζανλούκα Φέστα ήταν διαβασμένος. Έριξε στο ματς τον Ντεντάκη, περνώντας τον δεξί μπακ. Ο Κάστρο γύρισε στα στόπερ και ο Μπαξεβανίδης πέρασε στα χαφ. Μια διάταξη που είχε δουλευτεί αρκετά μεσοβδόμαδα στις προπονήσεις, θέλοντας να ποντάρει στο γεγονός πως ο Κάστρο έχει ταχύτητα και μπορεί να καλύψει χώρους, με τον Μπαξεβανίδη να έχει απεριόριστα τρεξίματα και να αποτελεί το… μηχανάκι στο κέντρο. Ο δεύτερος έκανε τρομερή δουλειά, υποστηρίζοντας κατάλληλα τον Φατιόν, με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον. Αμφότεροι συνδυάστηκαν και στο δεύτερο γκολ σε μια υποδειγματική αντεπίθεση.

Το... διάβασμα του Τουτουαρίμα και η εξαφάνιση του Λιβάι



Ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί να σκόραρε με ένα τρομερό άλμα, πληγώνοντας τον Απόλλωνα από στατική φάση αλλά στο υπόλοιπο του αγώνα δεν κατάφερε να φανεί. Η ΑΕΚ είχε υπολογίσει χωρίς τον Τουτουαρίμα, αφού προφανώς δεν είχαν «διαβάσει» το γεγονός πως ο Ολλανδός μπακ-χαφ είναι ίσως και ταχύτερος από τον εξτρέμ από το Τρινιντάντ, αλλά και αρκετά δυνατός. Για πρώτο ματς, ο Τουτουαρίμα δεν πέρασε πολλές φορές το κέντρο, έχοντας τον ρόλο να περιορίσει τον Λιβάι Γκαρσία όπως και έγινε.



Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, πάντως. Ο Ολλανδός είχε μελετήσει τις προηγούμενες ημέρες αρκετά καλά τον Λιβάι Γκαρσία, τις κινήσεις του, τον τρόπο παιχνιδιού του γενικότερα. Κάτι που φάνηκε πως τελικά έπιασε τόπο, αφού στο μπρα-ντε-φερ των δύο βγήκε νικητής ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα.

Η βελτίωση του Φατιόν, ο κομβικός Μαρτίνες και ο καθοριστικός Κότσαρης



Ο Φατιόν μετά την κόκκινη της πρεμιέρας, έχει βάλει… μυαλό! Ναι, δεν μπορείς να του αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού, ούτε και να του πεις να μην παίζει με το ίδιο πάθος και δύναμη, που καμιά φορά ξεφεύγει βέβαια. Παρόλα αυτά, ο έμπειρος χαφ έχει βελτιωθεί σημαντικά με την μπάλα στα πόδια, βλέποντας γήπεδο και βοηθώντας και μεσοεπιθετικά όποτε χρειάζεται.

Κομβικό ρόλο πάντως και στην βελτίωση που δείχνει ο Απόλλων από την μέση και μπροστά, παίζει η παρουσία του Μαρτίνες. Έμπειρος, ποιοτικότατος και… τσιμπητός, από τους παίκτες με ουσία αλλά και που μπορεί να ξεσηκώσει το γήπεδο. Από τα πόδια του έρχεται το κόρνερ για το 1-0 του Ιωαννίδη με τον ΠΑΣ, δίνει ασίστ στο 1-1 του Απόλλωνα στην Τούμπα, δίνει ασίστ για το 1-1 του Ιωαννίδη κόντρα στον ΠΑΣ. Σαφώς και ο Έλληνας φορ δίνει το κάτι παραπάνω που λείπει από την επίθεση, όντας αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.



Καθοριστικό ρόλο σε όλα τα αποτελέσματα που έχει πάρει η Ελαφρά Ταξιαρχία στο πρωτάθλημα, παίζει ο Κωνσταντίνος Κότσαρης. Ο Απόλλων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέτει δύο ικανότατους τερματοφύλακες, ωστόσο από τη στιγμή που ο Έλληνας πορτιέρε πήρε τα γάντια του βασικού, έχει παίξει μεγάλο ρόλο για τους 6 βαθμούς της ομάδας. Δύο σερί 0-0 με Ιωνικό και Άρη, έχοντας από δύο μεγάλες επεμβάσεις σε κάθε παιχνίδι. Μετά, στο 1-0 επί του ΠΑΣ, έχει δύο τρομερές επέμβαση στο φινάλε του αγώνα, η μία εκ των οποίων σε πέναλτι! Τέλος, στο ματς με την ΑΕΚ βγάζει τις φάσεις των Αραούχο, Τσούμπερ και το φάουλ του Τζαβέλλα στο φινάλε.





Το credit στον Φεστα και η αντίδραση μετά από αποτυχίες



Ασφαλώς και ο Τζανλούκα Φέστα έχει βελτιώσει την ομάδα του, κυρίως μεσοαμυντικά. Επιθετικά παράγει φάσεις, σαφώς λιγότερες από πριν και με διαφορετικό ποδόσφαιρο που μπορεί να μην αρέσει σε αρκετούς, αλλά το ζήτημα είναι πως η διαφορά φαίνεται στη βαθμολογία. Πρέπει να πιστωθεί στον Ιταλό τεχνικό πως έχει αλλάξει το στιλ παιχνιδιού στην ομάδα, με την μετάβαση να μην είναι εύκολη από ένα άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο με πίεση ψηλά στα αντίπαλα στόπερ σε ένα πιο safe παιχνίδι, με μικρές αποστάσεις στις γραμμές και αρκετή σκοπιμότητα.



Ο Απόλλων έψαχνε αντίδραση, ο Φέστα επίσης. Η ομάδα προετοιμάστηκε κατάλληλα, δεν λύγισε παρά την πίεση της ΑΕΚ στο πρώτο 35λεπτο και διαχειρίστηκε άψογα το παιχνίδι στη συνέχεια για να πάρει ένα σημαντικό βαθμό ενόψει της συνέχειας.

ΥΓ. Ένα μεγάλο μπράβο και respect στον Γιώργο Παμλίδη, τόσο για την αγωνιστική του παρουσία, όσο κυρίως για τα όσα είπε μετά το τέλος του αγώνα και την αφιέρωση που έκανε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x