Διονύσης Δεσύλλας

Όχι στις καλοκαιρινές υπερβολές, ΝΑΙ στις βελτιώσεις για την πρόκριση!

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για όλα όσα πρέπει να διορθώσει ο Παναθηναϊκός και εξηγεί γιατί τα παιχνίδια – τελικοί με την Ντνίπρο είναι μια διαφορετική ιστορία.

*Το τελευταίο φιλικό του Παναθηναϊκού ενόψει των αγώνων με την Ντνίπρο, έφερε και την πρώτη ήττα στην προετοιμασία. Μικρή σημασία, βέβαια, έχει το αποτέλεσμα. Αυτό που μετράει είναι η κατάσταση της ομάδας, τα «μαθήματα» που πρέπει να παίρνει αυτή την περίοδο και φυσικά η βελτίωση σε κάθε τομέα πριν από τους «τελικούς» με την ουκρανική ομάδα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

*Προβλημάτισε σε αρκετούς τομείς ο Παναθηναϊκός χθες; Ναι, είναι η απάντηση. Οι «πράσινοι» δεν είχαν στο μεγαλύτερο διάστημα καλή κυκλοφορία, τους έλειψε η ταχύτητα στην ανάπτυξη και έδωσαν την μπάλα στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Με εξαίρεση το πρώτο 15λεπτο και κάποια μικρά διαστήματα στην επανάληψη, ρυθμός από το «τριφύλλι» δεν υπήρχε. Αρκετά λάθη από Ρούμπεν και Τσόκαϊ (ένα από το Ισπανό οδήγησε στο μοναδικό γκολ της αναμέτρησης), σε κακή βραδιά ο Μπερνάρ, αλλά και ο Σπόραρ που φαίνεται ότι ψάχνει απεγνωσμένα ένα γκολ για να «ξεμπουκώσει» και να πάρει τα πάνω του. Η εικόνα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεν ήταν καλή.

*Στα ευχάριστα της χθεσινής βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Τζούριτσιτς ο οποίος ξεχώρισε. Είχε εξαιρετικά ποιοτικές και απρόβλεπτες μεταβιβάσεις, εξυπνάδα στο παιχνίδι του, αλλά και πάθος (χαρακτηριστικές οι φάσεις που έκλεψε από τον αντίπαλο). Θετικό είναι, επίσης, ότι η ομάδα δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, ενώ στα συν βάζουμε τον καλό και πάλι Ζέκα, αλλά και την απόδοση του Παλάσιος.



*Οι «πράσινοι» έχουν βάλει περισσότερη ποιότητα από τη μέση και μπροστά, κάτι που θα φανεί και στην πορεία. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο Βιλένα αγωνίστηκε για πρώτη φορά. Αναφερόμαστε στον Ολλανδό διότι και η δική του παρουσία θα δώσει πολλά περισσότερα πράγματα στο «τριφύλλι» στα χαφ και στη δημιουργία. Χάρη σε αυτή την ποιότητα, λοιπόν, έκαναν φάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν διάρκεια σε οργανωμένες επιθέσεις και καθόλου καλή κυκλοφορία. Από την άλλη, αναμφίβολα προβλημάτισε το γεγονός ότι παρά τις καλές ευκαιρίες, το… πλεκτό δεν κουνήθηκε. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

*Όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε ένα φιλικό προετοιμασίας. Όχι σε επίσημο ματς. Συνεπώς, καλές οι αναλύσεις, οι προβληματισμοί, η κριτική, αλλά με ένα μέτρο. Οι υπερβολές (είτε είναι απαξιώσεις, είτε αποθεώσεις) οι «κραυγές» και οι… καλοκαιρινές φωνές, μόνο λανθασμένες μπορούν να αποδειχθούν στην πορεία. Ούτε ο Παναθηναϊκός των 5 νικών στην Αυστρία «πέταγε», ούτε μετά το χθεσινό «δεν πάει πουθενά». Σοβαροί να είμαστε… Το μοναδικό ζητούμενο τούτη την εποχή είναι η ομάδα να παρουσιαστεί, όπως πρέπει, στα ματς με την Ντνίπρο και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία (συνέχεια στη δουλειά και επόμενες μεταγραφές).

*Τα παιχνίδια στα οποία κρίνεται μια πρόκριση δεν τα παίζεις. Τα κερδίζεις. Αν καταφέρεις να συνδυάσεις και τα δυο, τότε θα μιλάς για κάτι το ιδανικό. Όμως, είναι τρομερά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο στα τέλη Ιουλίου. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάει στα παιχνίδια με τους Ουκρανούς με συγκέντρωση στο 100%, με τεράστια αποφασιστικότητα και έχοντας όλοι μέσα στο μυαλό τους μια και μόνο λέξη: «Πρόκριση».

*Είναι αυτονόητο ότι λάθη σαν τα χθεσινά απαγορεύονται, γι αυτό και λογικά εξέφρασε τον προβληματισμό του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γίνεται αντιληπτό ότι η ομάδα θα πρέπει να ταρακουνηθεί από τη χθεσινή εμφάνιση. Να τσιτώσει. Να διορθώσει κακώς κείμενα που παρατηρήσαμε στο τελευταίο φιλικό και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο στα προκριματικά. Μιλάμε για παιχνίδια τα οποία είναι εντελώς άλλη ιστορία απ’ όλα τα υπόλοιπα. Μιλάμε για ματς – τελικούς. Για μια μεγάλη ευκαιρία η ομάδα να προχωρήσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, να εξασφαλίσει παρουσία σε ομίλους και να μπει ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πριν, λοιπόν, από αυτά τα παιχνίδια, δε χρειάζονται υπερβολές. Απαιτείται ψυχραιμία, κριτική, ανάλυση της κατάστασης και κυρίως δουλειά για να έρθει αυτό που θέλουν όλοι. Τα επιθυμητά αποτελέσματα και η πρόκριση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x