sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τσικίνιο-Έσε: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να καθιερώσει στο «6» το δίδυμο Έσε-Τσικίνιο και από τότε οι δυο τους πάνε με το πόδι στο… γκάζι, κυριαρχώντας στον άξονα των περισσότερων αγώνων του Ολυμπιακού.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βρίσκεται σχεδόν δύο μήνες στον πάγκο του Ολυμπιακού και η δουλειά του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η πρόοδος των «ερυθρόλευκων» με τον Βάσκο προπονητή στο τιμόνι, αλλά και η ενσωμάτωση ορισμένων εκ των ποιοτικών χειμερινών μεταγραφών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας της ομάδας.

Ωστόσο, κομβική πρέπει να θεωρείται και η ύπαρξη της «Αγίας Τριάδας» στον άξονα, αφού οι Έσε, Τσικίνιο, Όρτα δείχνουν να έχουν την κατάλληλη χημεία μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό με διάφορες κοινές εμφανίσεις τους. Ας μας συγχωρήσει, πάντως, ο τελευταίος, αλλά θα δώσουμε μια παραπάνω βάση στους δύο πρώτους.

Η συνύπαρξη των Έσε-Τσικίνιο δείχνει αρμονική, όπως και η λειτουργία τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από τη στιγμή που ο Μεντιλίμπαρ τους έριξε για πρώτη φορά μαζί στο γήπεδο στις 18 Φεβρουαρίου, το στίγμα δόθηκε. Ήταν το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, απ’ όπου ο Ολυμπιακός πέρασε με το εμφατικό 4-1 στην πρώτη ερυθρόλευκη παράσταση με τον… στρατηγό του στον πάγκο.

Σε εκείνο το ματς, το δίδυμο Έσε-Τσικίνιο έδειξε πως μπορεί όχι απλά να συνυπάρξει, αλλά και να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα. Δύο χαφ που «κουμπώνουν» ο ένας στον άλλον, με τον 63χρονο προπονητή να τους επιλέγει σχεδόν πάντα να παίζουν σε ευθεία, ως καθαρά «6άρια» και τον Όρτα σε πιο δημιουργικό ρόλο στο «10». Είναι παραδοσιακός τύπος και προπονητής, οπότε αυτό το κλασικό 4-2-3-1 (ή 4-3-3 ορισμένες φορές και κυρίως σε φάση άμυνας) προϋποθέτει να υπάρχουν δύο κόφτες με καλή επαφή με την μπάλα που θα προσφέρουν άμεση μετάβαση αλλά και μια πρώτη, σωστή, πάσα στο ξεκίνημα του build-up.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα των δύο ποδοσφαιριστών. Στην πρώτη κοινή παρουσία τους στην ενδεκάδα, όπου έπαιξαν 90λεπτο στην Τούμπα, ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος επιχείρησαν συνολικά 62 πάσες. Μόλις οι 9 από αυτές δεν κατέληξαν σε συμπαίκτες τους, σε μια πρώτη… επίδειξη από το δίδυμο. Μάλιστα, αν κοιτάξει κανείς και τις μονομαχίες, είχαν 7/13 κερδισμένες (εδάφους και εναέριες).

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Ακολούθησε το παιχνίδι με την Φερεντσβάρος στη Βουδαπέστη, όπου ο Ολυμπιακός έκανε δεύτερη στη σειρά εξαιρετική εμφάνιση και μία από τις καλύτερες στη σεζόν. Κάπως έτσι, με χαρακτηριστική ευκολία και ένα σούπερ πρώτο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με το φτωχό 1-0 αλλά ντούμπλαραν τις νίκες τους και προκρίθηκαν στους «16» του Europa Conference League.



Ο Έσε έπαιξε σε όλο το ματς, ο Τσικίνιο βγήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις. Τα νούμερά τους εντυπωσιακά, αναμφίβολα!

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Ακολούθησε η εντός έδρας αναμέτρηση με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μία αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε εφιαλτικά για τον Ολυμπιακό, αφού είδαν τους Ισραηλινούς να στήνουν πάρτι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και να επικρατούν με το εμφατικό 4-1, δείχνοντας πως είναι με το ενάμιση πόδι στα προημιτελικά. Σε αυτό το ματς και πάλι, οι δύο χαφ των Πειραιωτών έκαναν λιγοστές λανθασμένες πάσες, αφού δεν βρήκαν συμπαίκτη μόλις 10 φορές σε 110 προσπάθειες. Ο μεν Έσε παίζοντας σε όλο το ματς, ο δε Τσικίνιο για 67 λεπτά. Μάλιστα, είχαν 8/15 κερδισμένες μονομαχίες, αλλά όλα αυτά πέρασαν χωρίς να τα αντιληφθεί κανείς λόγω της βαριάς ήττας.

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Το τριήμερο δεν κύλησε καλά για τον Ολυμπιακό, αφού λίγα 24ωρα μετά γνώρισε νέα εντός έδρας ήττα. Αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πέρασε από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με σκορ 3-1 στην πρεμιέρα των playoffs. Η διαφορά εδώ ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεκίνησαν με τους δύο στα χαφ, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει… μπαμ στην εικόνα της ομάδας, αφού ο άξονας ήταν «γυμνός» και ο Έσε έτρεχε για όλους, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα (ως το 80ό λεπτό). Και από την είσοδο του Τσικίνιο στο 59’ και μετά, οι Πειραιώτες θέλησαν να πάρουν μέτρα και να φανούν πιο απειλητικοί, αλλά είχαν εγκλωβιστεί. Το ποσοστό αυτή τη φορά ήταν το μικρότερο από κάθε άλλο ματς, αλλά όχι και τραγικό: 14 λάθος πάσες σε 65 προσπάθειες και από τους δύο συνολικά, ενώ είχαν 4/10 κερδισμένες μονομαχίες.

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Ο Ολυμπιακός μέσα σε ένα τριήμερο έδειχνε να βγάζει ζητήματα ανασταλτικά και αρκετοί φρόντισαν να «πέσουν» πάνω στους μεσοαμυντικούς της ομάδας. Το ζήτημα, όμως, ήταν συνολικό, αλλά και οι δύο βαριές ήττες έδειχναν τη μισή αλήθεια αφού οι αντίπαλοι είχαν ευστοχία… βολών του Στεφ Κάρι. Και η απόλυτη επιβεβαίωση της προόδου των «ερυθρόλευκων» με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, ήρθε λίγες ημέρες μετά στη Σερβία. Στο ουδέτερο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα, ο Ολυμπιακός πήγαινε σχεδόν… αποκλεισμένος να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αυτό που ακολούθησε, ήταν μια συγκλονιστική εμφάνιση για 120 λεπτά και έξι γκολ στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, με το απίθανο 6-1 να δίνει την πρόκριση στους Πειραιώτες στα προημιτελικά του Conference League.

Τεράστια συνεισφορά στο αποτέλεσμα αυτό είχαν ο Έσε με τον Τσικίνιο. Επιχείρησαν 144 πάσες και οι δύο μαζί, με μόλις 24 εξ αυτών να είναι λανθασμένες. Ο Αργεντινός είχε 55/66, ο Πορτογάλος 65/78, ενώ έδωσαν και τρεις πάσες-κλειδιά, καταπίνοντας χιλιόμετρα και κυριάρχησαν στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες έδωσε την ευκαιρία στους «ερυθρόλευκους» να δουλέψουν αρκετά. Και η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων έδειξε πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από κάθε αντίπαλό του. Φάνηκε στην «OPAP Arena» όπου με μια εξαιρετική εμφάνιση οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να σκοράρουν δύο και τρία γκολ, αλλά είχαν ρεσιτάλ αναποτελεσματικότητας και ηττήθηκαν από το πουθενά με 1-0. Ωστόσο, τα όσα έκαναν Έσε-Τσικίνιο, οι οποίοι ήταν και οι κορυφαίοι στο χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας, ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Αποτέλεσαν τους «μετρονόμους» στον άξονα, οι οποίοι ανεβοκατέβαζαν το τέμπο, συμμετείχαν τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, ενώ είχαν και τις τελικές τους με κάθετες κινήσεις.




Απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος αρέσκεται να πιέζει ασφυκτικά και να προσπαθεί να κλέψει μπάλες στον άξονα, το δίδυμο δεν… μάσησε. Σε αγώνα υψηλής έντασης, είχαν μόλις 17 λανθασμένες πάσες σε 94 προσπάθειες στο 90λεπτο που αγωνίστηκαν. Είχαν επίσης 3 πάσες-κλειδιά, αλλά και από μία τελική στην εστία!

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Τέλος, ήρθε το μεσοβδόμαδο παιχνίδι με τον Άρη και η πρώτη νίκη στα playoffs. Το εμφατικό 3-0 και η εξαιρετική εμφάνιση του Ολυμπιακού, έφερε και ακόμη μία παράσταση του διδύμου που προαναφέραμε. Δεν επέτρεψαν στον Νταρίντα να κάνει παιχνίδι, ούτε στον Μάνου Γκαρθία που μπήκε στο δεύτερο μέρος να φανεί, περιορίζοντας σημαντικά τον ισχυρό άξονα που έχουν οι Θεσσαλονικείς. Και αν δει κανείς τους αριθμούς τους, ήταν εντυπωσιακοί. Σε 125 πάσες που επιχείρησαν, είδαν μόλις τις 7 από αυτές να μην καταλήγουν στα σωστά πόδια, ενώ κέρδισαν τις μισές μονομαχίες (6/13) που έδωσαν.

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Τα συνολικά νούμερα των δύο ποδοσφαιριστών σε επτά μεγάλα παιχνίδια που έπαιξαν μαζί, είναι πραγματικά εκπληκτικά. Κυρίως στο passing game! Σε επτά αναμετρήσεις υψηλών απαιτήσεων, ο Έσε και ο Τσικίνιο επιχείρησαν 689 πάσες, με μόλις τις 95 από αυτές να είναι λανθασμένες. Κατά μέσο όρο, το εν λόγω δίδυμο επιχειρεί 98.5 πάσες ανά αγώνα, με τις 13.8 από αυτές να πάνε σε αντίπαλο. Δηλαδή μιλάμε χοντρικό για μία λάθος πάσα, ανά επτά προσπάθειες. Εξαιρετικό νούμερο, αναμφίβολα!

Όσον αφορά τις μονομαχίες, αμφότεροι χρειάζονται να βελτιωθούν περισσότερο. Δεν τα πάντα άσχημα, έχοντας 67 κερδισμένες σε 126 μονομαχίες ή κατά μέσο όρο 9.5 σε 18! Κάτι παραπάνω από τις μισές που δίνουν. Ωστόσο, και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσφάτως αυτό… έδειξε με τα λεγόμενά του στην Cosmote TV.

«Ζητάω πολλά περισσότερα από αυτούς τους δύο παίκτες. Πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά νομίζω πως και οι δύο έχουν πολλά περιθώρια για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και να δώσουν κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι μας. Ο Έσε είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα που μας δίνει πολλά, όμως νομίζω πως πρέπει να είναι πιο έξυπνος στην τοποθέτηση του όταν πρόκειται να πάρει την μπάλα. Ο Τσικίνιο επίσης μας δίνει πολλά με το παιχνίδι του, όμως και αυτός πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν χάνει τη μπάλα, να βρίσκεται στη σωστή θέση για να την ξανακερδίσει. Και οι δύο μας βοηθάνε πολύ, όμως ζητάμε περισσότερα από αυτούς γιατί ξέρουμε πως μπορούν να τα δώσουν», ανέφερε σχετικά ο Βάσκος τεχνικός.

Και με τον ίδιο στον πάγκο, μοιάζει δεδομένο πως αμφότεροι θα βελτιωθούν στα κομμάτια του αγώνα που θέλει ο Μεντιλίμπαρ, ώστε να αποτελέσουν το δίδυμο από το οποίο θα ξεκινά και θα τελειώνει η ενδεκάδα του Ολυμπιακού!

Ένας τελευταίος πίνακας, με τα συνολικά στατιστικά καθενός στα επτά παιχνίδια που προαναφέραμε…

Έσε - Τσικίνιο: Λειτουργούν αρμονικά και έχουν μόλις 97 λάθος πάσες σε 689 προσπάθειες!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x