Γιώργος Πετρίδης

Ο παντοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ επέστρεψε!

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη μεγαλειώδη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ!

Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, ο Παναθηναϊκός βροντοφώναξε ότι ο παντοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ επέστρεψε για τα καλά! Οι «πράσινοι» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και έφτασαν σε μια δικαιότατη επικράτηση, κρατώντας τους αντιπάλους τους στους 54 πόντους (54-66).

Το «τριφύλλι» πήγε στο άντρο του αιώνιου αντιπάλου και επέβαλε τους δικούς του κανόνες κόντρα σε μια ομάδα πολύ πιο δεμένη και έτοιμη. Κέρδισε με τον δικό του τρόπο, δεν «έκλεψε» το ματς και συν τοις άλλοις έστειλε το δικό του μήνυμα για τη συνέχεια της απαιτητικής σεζόν.

Πάμε και στα του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι ότι από τα πρώτα λεπτά φανερώθηκε το πλάνο και το σχέδιο που είχαν καταστρώσει ο Αταμάν και οι συνεργάτες του. Αυτό προέβλεπε περιορισμό της εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας των «ερυθρόλευκων», όπως και να ανακόψουν τις συνεργασίες μεταξύ περιφερειακών και ψηλών των γηπεδούχων.

Μπορεί με το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός να βρισκόταν στο -3 (ενώ βρέθηκε μέχρι και το -9), αλλά ήταν φανερό ότι είχε φέρει τον αγώνα στο δικό του τέμπο. Στον ρυθμό που το ήθελε εκείνος. Και μάλλον δεν πήγε στα αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα γιατί του έλειψαν 1-2 λεπτομέρειες (π.χ. 1-2 εύστοχα σουτ από την περιφέρεια σε καλές εκτελέσεις ή αποφυγή 1-2 φθηνών λαθών).

Στο δεύτερο μέρος ανέλαβε δράση ο ένας και μοναδικός Μήτογλου. Αλήθεια, τι παράσταση έδωσες ρε συ Ντίνο… Τι ήταν αυτό το σόου; Πραγματικά θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να δούμε τόσο επιβλητική εμφάνιση από ψηλό του «εξάστερου» σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο 27χρονος φόργουορντ ήταν πανταχού παρών, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, ενώ απέδειξε την ηγετική του φύση στα δύσκολα.

Στα… μετόπισθεν καιροφυλακτούσε και σταματούσε (συνήθως με τάπα) όποιον αντίπαλο πίστευε ότι θα βρει αφύλαχτη διάβαση προς το καλάθι του «τριφυλλιού». Εκτελεστικά κουβάλησε την ομάδα και φρόντισε να βάλει κρισιμότατους πόντους σε καίριες στιγμές, όταν έδειχναν να βραχυκυκλώνουν οι υπόλοιποι. Εκμεταλλεύτηκε, δε, ότι δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν μακριά από τη ρακέτα οι αντίπαλοι ψηλοί, ενώ πήρε (και τελείωσε) πολλές μπάλες σε mismatch. Η σπουδαιότητα της εμφάνισής του αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε όλα αυτά που πέρασε τους προηγούμενους 18 μήνες.

Από κει και πέρα, είδαμε το καλύτερο κοουτσάρισμα του Αταμάν στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Τούρκος προπονητής καθοδήγησε μαεστρικά την ομάδα του, έκανε εξυπνότατες κινήσεις από τον πάγκο, ενώ πήρε άριστα και στο κομμάτι του ροτέισον και του μοιράσματος του χρόνου συμμετοχής στους παίκτες του, κρατώντας τους φρέσκους.

Επιπροσθέτως, μετά το σημερινό ματς κατάφερε να «κερδίσει» δύο παίκτες του. Ο ένας ήταν ο Γκάι, ο οποίος έδειξε απίστευτη ωριμότητα και «άνοιξε» την άμυνα του Ολυμπιακού με τις εκτελέσεις του από την περιφέρεια. Προσθέστε ότι πέτυχε και ένα απίθανο τρίποντο στο 45-45, με τον χρόνο και τους αντιπάλους να πιέζουν ασφυκτικά σε ένα σημείο που το «τριφύλλι» έδειχνε να χάνει το θετικό μομέντουμ που είχε χτίσει.

Ο δεύτερος «πράσινος» που βγήκε μπροστά στο ΣΕΦ ήταν ο Ερνάνγκομεθ, ο οποίος έψαχνε ένα μεγάλο παιχνίδι και το βρήκε. Ο Ισπανός ήταν πολύ μεστός και πιο «ενεργός» στον αγώνα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, απέφυγε τις περιττές ενέργειες και βοήθησε σε υπερθετικό βαθμό στην άμυνα με αυτά τα… πλοκάμια που έχει για χέρια. Ειδικά το σχήμα με εκείνον στο «3», τον Μήτογλου στο «4» και τον Λεσόρ στο «5» δημιούργησε ένα αδιαπέραστο τείχος για τους περιφερειακούς των γηπεδούχων.

Συμπερασματικά, αυτή η νίκη μπορεί να αποτελέσει το turning point για τον Αταμάν και τους παίκτες του στη φετινή σεζόν, αφού τους δίνει τρομερή ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια και τους επιτρέπει να λειτουργήσουν με περισσότερη ηρεμία το επόμενο διάστημα…

Υ.Γ. Ο Γκραντ επιβεβαιώνει σε κάθε σχεδόν ματς πόσο πολύ έχει υποτιμηθεί από κάποιους φίλους της ομάδας. Ο Αμερικανός είναι ο πιο σταθερός γκαρντ του «τριφυλλιού» και ο καλύτερος αμυντικός στην περιφέρειά του, ενώ οργανώνει με ωριμότητα το παιχνίδι της ομάδας και δεν εκμαιεύει προσπάθειες στην επίθεση. Γι’ αυτό και τον χρησιμοποιεί συνεχώς για 25-30 λεπτά ο Αταμάν.

Υ.Γ.2 Ο Σλούκας μπορεί να ήταν επηρεασμένος από όσα άκουσε από τους φίλους του Ολυμπιακού και να μην βοήθησε πολύ σε εκτελεστικό επίπεδο, ωστόσο ήταν χρησιμότατος, αφού δημιούργησε με συνέπεια για τους συμπαίκτες του και έβαλε το κορμί του στη… φωτιά σε επίπεδο άμυνας και ριμπάουντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x