sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Νότιγχαμ και οι άλλοι: Ομάδες που θα ξαναδούμε στα σαλόνια μετά από πολύ καιρό!

Το sport-fm.gr καταγράφει επτά περιπτώσεις ομάδων που κατόρθωσαν μετά από... χρόνια στα αλώνια, να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία.

Με εξαίρεση την Ισπανία, όπου η Segunda Division έχει, ως είθισται, μέλλον ακόμα, όλα τα λεγόμενα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν μάθει την πλήρη σύνθεση της Α’ κατηγορίας για τη νέα σεζόν.

Και μετά τα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά ονόματα που είχαμε συνηθίσει να συναντάμε σε βαθμολογίες των χαμηλών επιπέδων, εξασφάλισαν τη μεγάλη επιστροφή – αρκετά εξ αυτών μετά από δεκαετίες προσπαθειών.

Από την Αγγλία και την Ιταλία, μέχρι την Ολλανδία και την Ελβετία, ιδού μερικές από τις ομάδες που ετοιμάζονται τα φορέσουν ξανά τα καλά τους για να αγωνιστούν στα μεγάλα σαλόνια!

Νότιγχαμ Φόρεστ (άνοδος μετά από 23 χρόνια)



Η ομάδα με τους χιλιάδες οπαδούς, τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι, η Νότιγχαμ Φόρεστ, εξασφάλισε τη μεγάλη επιστροφή στην Premier League μετά από σεζόν 2,5 δεκαετίες.

Καnένα άλλο κλαμπ, από καταβολής της κατηγορίας, δεν καθυστέρησε τόσο να ανέβει ξανά στα σαλόνια – από όσες τα έχουν καταφέρει δηλαδή.



Το 1-0 επί της Χάντερσφιλντ στον τελικό του “Wembley” λύτρωσε τους φίλους των “reds”, που θα δουν ξανά την αγαπημένη τους ομάδα να μετέχει ξανά στο κορυφαίο επίπεδο.

Από το 1999, όταν και είχε υποβιβαστεί, από την Premier, πέρασε όλες τις σεζόν της στην Championship με εξαίρεση το διάστημα 2005-2008, που την είχε βρει ακόμη πιο κάτω στη League Two.

Κρεμονέζε (άνοδος μετά από 26 χρόνια)



Μπορεί να μην αποτελεί κανένα βαρύ όνομα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ωστόσο μεταξύ 1984 και 1996, η Κρεμονέζε βρισκόταν συχνά στη Serie A, βγάζοντας παίκτες όπως ο Κιέζα, ο Φαβάλι, ο Ραμπούλα και φυσικά ο Βιάλι.

Την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Serie B, η ομάδα από την Κρεμόνα προσπέρασε στη 2η θέση τη Μόντσα και εξασφάλισε την πολυπόθητη άνοδο στη μεγάλη κατηγορία μετά από 26 χρόνια.



Το 1996 είχε υποβιβαστεί από τη Serie A και ακολούθως βολόδερνε για αρκετά χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες της Ιταλίας, φτάνοντας μέχρι και στην 4η!

Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο πρωτομάστορας της επιτυχίας, Φάμπιο Πέκια, αποφάσισε να μην ακολουθήσει την ομάδα στα σαλόνια και να παραιτηθεί, συμφωνώντας εντέλει με την Πάρμα... της Serie B!

Οσέρ (άνοδος μετά από δέκα χρόνια)



Μπορεί εδώ να μην έχουμε να κάνουμε με τόσο μεγάλο διάστημα απουσίας, ωστόσο η Οσέρ αποτελούσε μόνιμο θαμώνα της Ligue 1 επί 32 χρόνια και ο υποβιβασμός το 2012 είχε αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.

Αντίστοιχα αναπάντεχο ήταν το ότι η AJ αποτύγχανε έκτοτε να βρει ξανά τον δρόμο για τα σαλόνια, κάτι που κατάφερε επιτέλους πριν από μερικές ημέρες με τρόπο δραματικό.

Στα πέναλτι συγκεκριμένα, μέσα στο Σεντ Ετιέν, με τους φίλους των «στεφανουά» να εισβάλουν στο γήπεδο μετά τον ιστορικό υποβιβασμό της ομάδας τους.



Η άλλοτε ομάδα του Τζιμπρίλ Σισέ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και τέσσερα Κύπελλα μεταξύ 1993-2005 και έφτασε τρεις φορές σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης αλλά την τελευταία δεκαετία κινείτο στη μετριότητα μέχρι να πάρει τον πολυπόθητο δρόμο της επιστροφής.

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να τερματίσει 3η και στο -1 από την απευθείας άνοδο στη Ligue 2 και ακολούθως να αποκλείσει Σοσό και Σεντ Ετιέν – σε αμφότερες περιπτώσεις στα πέναλτι!

Κάζα Πία (άνοδος μετά από 83 χρόνια)



Πιθανότατα μονάχα οι φίλοι του στοιχήματος την έχουν ακουστά. Πράγμα λογικό από την στιγμή που μιλάμε για μια ομάδα που υποβιβάστηκε από την Primeira Liga το 1939 και έκτοτε δεν είχε ξαναβρεί τον δρόμο για τα σαλόνια!

Με έδρα τη Λισαβόνα, η Κάζα Πία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο φιλανθρωπικό ίδρυμα και τερμάτισε φέτος στη 2η θέση, με δύο βαθμούς λιγότερους από την πρωταθλήτρια, Ρίο Άβε.



Στο ρόστερ της ξεχωρίζει ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, του Ατρομήτου και του Παναιτωλικού, Ροντρίγκο Γκάλο, με την Κάζα να συμμετέχει το 2010 στην 5η κατηγορία και έκτοτε να καταφέρνει, σκαλί σκαλί, να επιστρέψει στην Primeira. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία από όλες τις μεγάλες (επ)ανόδους της εφετινής σεζόν!

Φόλενταμ (άνοδος μετά από 13 χρόνια)



Μπορεί να μην αποτελεί καμία μεγάλη δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου, όμως η Φόλενταμ βρισκόταν συνεχώς στην Eredivisie από το 1987 μέχρι το 1998 και ακολούθως βρέθηκε ξανά εκεί σε δύο περιπτώσεις κατά τον 21ο αιώνα (2003/04 & 2008/09).

Ωστόσο, τα τελευταία 13 χρόνια την βρήκα κολλημένη στη Β’ κατηγορία, μέχρι φέτος, που τα πράγματα άλλαξαν και ήρθε η μεγάλη επιστροφή χάρη στην κατάληψη της 2ης θέσης πίσω από την Έμεν και στο +4 από την FC Αϊντχόφεν.

Αυτή μάλιστα ήταν η 10η άνοδος για την ομάδα του Βιμ Γιονκ, νούμερο-ρεκόρ στην Ολλανδία!

Βίντερτουρ (άνοδος μετά από 37 χρόνια)



Η δεύτερη μεγαλύτερη απουσία της λίστας, μετά φυσικά από την Κάζα Πία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 είχε να εμφανιστεί στην ελβετική Super League η Βίντερτουρ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας στην ισοβαθμία με τη Σαφχάουζεν.

Πρωτομάστορας της επιτυχίας, ο άλλοτε επιθετικός της Ντόρτμουντ, της Ρεν, της Βασιλείας και της εθνικής Ελβετίας, Αλεξάντερ Φρέι, που ανέλαβε τη FCW τον Δεκέμβριο και κατάφερε να την αναγεννήσει (προερχόταν από σερί 1-2-4) και αν την οδηγήσει στον τίτλο και την πολυπόθητη άνοδο.



Οι εικόνες με τους χιλιάδες οπαδούς της ομάδας να πανηγυρίζουν στους δρόμους έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τη Βίντερτουρ κατακτά την πρωτιά στην Challenge League για 4η φορά στην ιστορία της.

Αούστρια Λούστεναου (άνοδος μετά από 22 χρόνια)



Γνωστή από το στοίχημα, αλλά για πάνω από δύο δεκαετίες εκτός Α’ κατηγορίας. Το κακό σερί της Αούστρια Λούστεναου σταμάτησε φέτος, με την ομάδα από τη βόρεια Αυστρία να πανηγυρίζει τη μεγάλη επιστροφή στην Bundesliga μέσω μίας δύσκολης λίγκας.

Μονάχα ο πρώτος ανέβηκε από τη 2.Liga, με την Αούστρια να κατακτά τον τίτλο με πέντε βαθμούς περισσότερους από τη 2η, Φλοριντσντόρφερ.



Τεράστια η συμβολή του τρομερού επιθετικού Χάρις Ταμπάκοβιτς, που σημείωσε 27 γκολ σε 23 ματς πρωταθλήματος και έφτασε τα 46 σε 48 εν συνόλω με τη φανέλα της Αούστρια! Ωστόσο το καλοκαίρι θα αποχωρήσει για τη... μεγάλη Αούστρια, εκείνη της Βιέννης, με την οποία έχει συμφωνήσει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x