sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Bασιλιάς, φανέλες και… Ferrari: Oι ατάκες του Ζλάταν πίσω από τα γκολ του Ιμπραΐμοβιτς

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο, έχοντας πραγματοποιήσει μια καριέρα ονειρεμένη, γεμάτη γκολ, τρόπαια, εμπειρίες, χειροκρότημα, αλλά και καυστικές ατάκες, οι οποίες έγραψαν ιστορία.

Τι να πεις για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς; Σε τι να πρωτοσταθείς και ποια από τις αμέτρητες ποδοσφαιρικές του χάρες να επαινέσεις; Ο σπουδαίος Σουηδός ανακοίνωσε εν μέσω αποθέωσης και με δάκρυα στα μάτια το «αντίο» του στην ενεργό δράση έχοντας ζήσει τα πάντα, παντού και με κάθε τρόπο.

Πλέον το ποδόσφαιρο αποχαιρετά έναν από τους κορυφαίους σέντερ φορ της ιστορίας του οποίου τα τέρματα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη αλλά και στα Top των στιγμιότυπων του αθλήματος. Περισσότερες από 500 φορές που ο Ζλάταν «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά και εκατοντάδες που το φαρμακερό του χιούμορ σε συνδυασμό με την πρέπουσα... έπαρση ενός σταρ συνέθεσαν το μύθο του μεγάλου ατακαδόρου που κανείς ποτέ δεν παρεξήγησε.

Το sport-fm.gr με αφορμή την απόσυρση του 41χρονου Σουηδού παραγκωνίζει τα γκολ και εστιάζει στις κορυφαίες ατάκες του που κάλλιστα θα χωρούσαν σε τόμο εγκυκλοπαίδειας.


Η πόρτα στην... οντισιόν του Βενγκέρ


Η νέα χιλιετία είχε μόλις κάνει την παρουσία της και ο Ζλάταν ως ένα ποδοσφαιρικό μειράκιο ετοιμαζόταν να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, έχοντας εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Μάλμε. Έτσι το 2000 ο μετρ του σκάουτινγκ και τότε προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, θέλησε να προσεγγίσει τον 17χρονο ψηλόλιγνο φορ με σκοπό να τον κάνει μέλος των μετέπειτα Invincibles!

Ωστόσο ο Αλσατός, δεν σκόπευε να «χαρίσει» στον παίκτη μια θέση στην ομάδα χωρίς να τον δοκιμάσει με αποτέλεσμα να προκύψει από αρχής μια καριέρα που έμελλε να τον συνοδεύει ες αεί:

«Δεν πρόκειται να κάνω τεστ και δοκιμές, είτε με υπογράφεις τώρα, είτε δεν με υπογράφεις, δεν είμαι εδώ για να χάνω τον χρόνο μου» είπε ο θρασύς αλλά θαρραλέος Ζλάταν στον Βενγκέρ και αποχώρησε παίρνοντας λίγο καιρό αργότερα μεταγραφή στον Άγιαξ.

Ιμπραΐμοβιτς: Οι καλύτερες ατάκες του

Τα μαθήματα στους Γάλλους και τη Ligue 1


Καλοκαίρι του 2012 και ο Ιμπραΐμοβιτς αφήνει τη Μίλαν για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Σουηδός όντας ήδη σταρ και πρωταθλητής με τους «ροσονέρι» μεταπήδησε στην ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο να γιγαντώσει τον μύθο της. Θυμίζουμε ότι η Παρί μετρούσε μέχρι εκείνη στιγμή μόλις δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καθώς και μερικούς ακόμη εγχώριους τίτλους.

Έτσι ο Ίμπρα έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς της Παρί Σεν Ζερμέν μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, με τον τότε τεχνικό διευθυντή του συλλόγου Λεονάρντο να τον παρουσιάζει στον κόσμο, ενώ ακολούθησε και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Παρκ Ντε Πρενς» παρουσία και του ιδιοκτήτη, Νασέρ Ελ-Κελαϊφί.

Και στις δυο περιπτώσεις ο Ζλάταν χάρισε δυο μυθικές ατάκες στο κοινό με την κυνικότητα που τον χαρακτηρίζει: «Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρω πολλά για τους παίκτες εδώ στη Ligue 1. Aλλά σίγουρα αυτοί ξέρουν ποιος είμαι».

Eνώ όταν ρωτήθηκε για το που σκοπεύει να εγκατασταθεί αυτές τις πρώτες ημέρες του στο Παρίσι δεν δίστασε να κάνει μια αλλιώτικη επίδειξη δύναμης: «Ψάχνουμε για διαμέρισμα, αν δεν βρούμε τίποτα, τότε απλώς θα αγοράσουμε ένα ξενοδοχείο».

Ιμπραΐμοβιτς: Οι καλύτερες ατάκες του


Ο Βασιλιάς του Μάντσεστερ και οι φανέλες


Oλοκληρώνοντας το πέρασμα του από το MLS ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς επέστρεψε το καλοκαίρι του 2016 στην Ευρώπη για να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Premier League. Έχοντας συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του τότε, ο Σουηδός έμελλε να φτάσει στο «Oλντ Τράφορντ» την ίδια περίοδο που οι οπαδοί του συλλόγου ζούσαν στον αστερισμό της επιστροφής του Πολ Πογκμπά.

Ωστόσο λίγο πριν ο Γάλλος επιστρέψει στην ομάδα που ουσιαστικά τον ανέδειξε, ο Ζλάταν θέλησε να δώσει μια λύση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα της μεταγραφής του Πογκμπά: «Αυτό που ακούω συνέχεια είναι ότι ο Πολ Πογκμπά είναι πολύ ακριβός και άλλα τέτοια. Μόνο και μόνο οι πωλήσεις από τις φανέλες μου θα φτάσουν για να τον αγοράσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Η παρουσία του Σουηδού στη Γιουνάιτεντ ωστόσο σημαδεύτηκε και από μια άτυπη σύγκρουση και με τον Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος και επί χρόνια αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων» φοβούμενος ότι ο Ίμπρα θα τον ξεπεράσει ως... φυσιογνωμία στη συνείδηση των οπαδών του συλλόγου αποπειράθηκε να του υπενθυμίσει ποιος είναι ο Βασιλιάς του Μάντσεστερ. Και φυσικά πήρε την απάντηση που ήθελαν όλοι να ακούσουν.

«Δεν θα είμαι ο βασιλιάς του Μάντσεστερ, θα είμαι ο Θεός του Μάντσεστερ»


Το Μουντιάλ που δεν... άξιζε και ο διάλογος με τον Ύψιστο


Δεν ήταν μόνο οι διασυλλογικές στιγμές που γιγάντωσαν τον μύθο του εκκεντρικού Ίμπρα. Με την Εθνική Σουηδίας ο τεράστιος σέντερ φορ αγωνίστηκε σε 122 ματς πετυχαίνοντας 62 τέρματα και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των σκόρερ.

Μια από τις αξιομνημόνευτες στιγμές του πέραν του εξωφρενικού γκολ που πέτυχε απέναντι στην Ιταλία στο Euro του 2004, αλλά και εκείνου με αντίπαλο την Αγγλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 ήταν και ο επικός διάλογος με δημοσιογράφο πριν την αναμέτρηση με την Πορτογαλία για τη διοργάνωση της Βραζιλίας.

Στη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός Ιμπραΐμοβιτς ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι η ομάδα του είναι το φαβορί απέναντι στους Ίβηρες του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ακολούθησε το συγκεκριμένο... έπος:

Ζλάταν: «Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα περάσει».
Δημοσιογράφος: «Είναι δύσκολο να τον ρωτήσω».
Ζλάταν: «Μιλάς μαζί του»



Αυτό ωστόσο δεν πήγε και πολύ καλά. Μετά από μια αναμέτρηση θρίλερ η Πορτογαλία με χατ-τρικ του Κριστιάνο επιβίωσε απέναντι στα δύο γκολ του Ζλάταν και προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας επικρατώντας 3-2.

Ο Σουηδός φορ γνωρίζοντας ότι έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στη γιορτή του ποδοσφαίρου απέτρεψε τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση γιατί...: «Κατά πάσα πιθανότητα αυτή ήταν η τελευταία μου προσπάθεια να αγωνιστώ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα Μουντιάλ χωρίς εμένα είναι κάτι που δεν αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς. Άρα, δεν έχει νόημα να περιμένει κανείς το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η αποστομωτική απάντηση στον Πεπ με Ferrari


Όλοι λίγο πολύ θυμόμαστε το πέρασμα του Ιμπραΐμοβιτς από την Μπαρτσελόνα και την διαμάχη του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Σουηδός σούπερ σταρ αντικειμενικά δεν θα λέγαμε ότι τα πήγε και άσχημα στο «Καμπ Νόου» αφού σε 46 ματς πέτυχε 22 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ.

Όμως ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» ποτέ δεν μπόρεσε να τον προσαρμόσει ως γρανάζι σε αυτή την ποδοσφαιρική μηχανή με αποτέλεσμα ο Ίμπρα να τον κατακεραυνώνει όποτε του δινόταν η ευκαιρία με αποκορύφωμα τη συνέντευξη που παραχώρησε το 2018 στο ESPN.

Τεκμηριώνοντας την άποψη του για το τι έφταιξε κατά την περίοδο που αγωνίστηκε στην Καταλονία η απάντηση του Ίμπρα ήταν ξεκάθαρη:

«O Γκουαρδιόλα δεν μου μιλούσε και αυτό ήταν κάτι που μου συνέβαινε για πρώτη φορά. Όταν με αγοράζεις, είναι σαν να παίρνεις μια Ferrari. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο πρέπει να το διαχειριστείς ανάλογα. Να του βάλεις το καλύτερο καύσιμο, να βγεις και να πατήσεις το γκάζι. Ο Γκουαρδιόλα μου έβαζε ντίζελ και απλά έκανε βόλτες στον αγωνιστικό χώρο. Αν ήθελε αυτό, θα μπορούσε να αγοράσει ένα FIAT».


Ένα ιδιαίτερο «αντίο»


Kαι έφτασε μια στιγμή που όλοι γνώριζαν πως θα έρθει, αλλά κανείς δεν ήθελε. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το βράδυ της 4ης Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε με δάκρυα ότι «κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια βάζοντας τέλος σε μια καριέρα μυθική. Μετά το τέλος της αναμέτρησης της Μίλαν με αντίπαλο την Ελλάς Βερόνα, ο Σουηδός στράικερ θέλησε μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε να χαρίσει ορισμένες σπουδαίες ατάκες όπως έκανε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδρομής του στο άθλημα.

«Όταν ξύπνησα το πρωί έβρεχε και είπα ‘ακόμη κι ο Θεός είναι λυπημένος που σταματάω’. Ένιωθα σαν ζόμπι, δεν μιλούσα, δεν έκανε πλάκα. Πριν τρεις μήνες πανικοβαλλόμουν στην ιδέα να αποσυρθώ, αλλά πλέον το έχω αποδεχτεί και είμαι έτοιμος. Είμαι λίγο στενοχωρημένος, προφανώς, αλλά το έχω αποδεχτεί».

Όσο για τα δάκρυά του στον αγωνιστικό χώρο; «Ο κόσμος πιστεύει πως ο Ίμπρα είναι ο Σούπερμαν. Ναι, είναι ο Σούπερμαν, αλλά έχω επίσης μεγάλη καρδιά και συναισθήματα. Προσπαθούσα να εντοπίσω μέσα στο πλήθος ένα πρόσωπο να μου δώσει δύναμη, αλλά όλοι έκλαιγαν. Οι συμπαίκτες μου έκλαιγαν, οι φίλαθλοι έκλαιγαν, έψαχνα τη σύζυγό μου κι εκείνη έκλαιγε περισσότερο από όλους. Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ τέτοια βραδιά. Από την πρώτη μέρα ένιωσα σαν στο σπίτι μου στη Μίλαν. Θα μου λείψει πολύ, έβγαλαν το πραγματικό μου πρόσωπο».

Τέλος, για το αν έχει εντοπίσει κάποιον παίκτη που θα μπορούσε να γίνει ο νέος Ιμπραΐμοβιτς, η απάντηση δεν θα μπορούσε να μην είναι… κλασική Ζλάταν. «Είναι αδύνατο! Υπάρχει μόνο ένας Ζλάταν! Όταν ήμουν παιδί με σύγκριναν με τον Φαν Μπάστεν, αλλά εκείνος ήταν αυτός που ήταν και εγώ αυτός που είμαι. Μπορεί να υπήρχαν ομοιότητες, αλλά δεν θεωρώ σωστές τις συγκρίσεις. Αμφιβάλλω αν θα βρεθεί ένας νέος Ζλάταν με τον δικό μου εγωισμό».

Αυτός ήταν ο ποδοσφαιριστής Ιμπραΐμοβιτς και αυτός θα είναι για πάντα ο ατακαδόρος Ζλάταν. Ο άνθρωπος που συνδύασε την τέχνη με το ποδόσφαιρο, την αρχοντιά με την... αλητεία και την κλάση με την «έπαρση».

Και το σίγουρο είναι ότι δεν αποχαιρέτησε αυτός το ποδόσφαιρο, αλλά το ποδόσφαιρο αυτόν.

Μπορείτε να ακούσετε εδώ το επεισόδιο-αφιέρωμα για τον Σλάταν στη σειρά Podcast El Sombrero by Stoiximan

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x