sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ιωνικός: To διαμορφωμένο ρόστερ και τα πρώτα τακτικά «θέλω» του Σπανού

Με ελάχιστες μεταγραφικές κινήσεις να απομένουν από πλευράς Ιωνικού, το sport-fm.gr σκιαγραφεί το «κυανόλευκο» ρόστερ, ενώ καταγράφει και τους πρώτους τακτικούς τομείς που δουλεύουν οι νεοφώτιστοι.

Ήταν 24 του περασμένου Ιουνίου, όταν ο Ιωνικός ανακοίνωσε την ανανέωση επτά συμβολαίων. Προσθέτοντας, έτσι, τους πρώτους παίκτες στο δυναμικό του, εν όψει της συμμετοχής του στα «σαλόνια» της Super League 1 για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Έκτοτε, οι κινήσεις των νεοφώτιστων πραγματοποιήθηκαν μαζεμένες. Φτάνοντας έναν μήνα πριν την πρώτη «σέντρα» του πρωταθλήματος, με την ομάδα του Δημήτρη Σπανού, να επιθυμεί την απόκτηση 1+2 ακόμα ποδοσφαιριστών. Έναν βασικό σέντερ φορ, έναν ακόμα εξτρέμ -κυρίως ελπιδοφόρο-, καθώς φυσικά και να τελεσφορήσει τη μεταγραφή του Ρεϊνάλντο Λένις, με τον οποίο υπάρχει καταρχήν συμφωνία.

Το sport-fm.gr παραθέτει το πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής το ρόστερ των Νικαιωτών -με βάση και το αγαπημένο 4-2-3-1 του 52χρονου τεχνικού-, ενώ σημειώνει και ορισμένους από τους τακτικούς τομείς, στους οποίους έχει βασιστεί η έως τώρα δουλειά κατά την περίοδο της προετοιμασίας.

Αναλυτικά, οι παίκτες ανά θέση:

Τερματοφύλακες





Με την ανανέωση του Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου και την απόκτηση ως ελεύθερου του Λευτέρη Χουτεσιώτη, ο Ιωνικός έκλεισε γρήγορα-γρήγορα την κομβική θέση του πορτιέρε. Με τον Κριστίαν Ρόκου να ανανεώνει το επόμενο διάστημα (συνεχίζει να πραγματοποιεί προπονήσεις με την ομάδα) και να συμπληρώνει την τριάδα των τερματοφυλάκων.

Δεξιά μπακ





Τρεις παίκτες για μια θέση. Εν πρώτοις, ο νεαποκτηθείς Ντιντιέρ Ντελγκάδο φαίνεται να αρχίζει από την «pole position» για τη φανέλα του βασικού. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο μέχρι πρότινος δεξιός οπισθοφύλακας του Λεβαδειακού, Γιώργος Μύγας, διεκδικεί στα ίσα τη θέση. Ενώ, υπάρχει και ο Νίκος Μουστάκης, από τους πλέον έμπειρους των «κυανόλευκων» αποδυτηρίων, όντας μέλος τους από τον Ιανουάριο του 2019.

Στόπερ





Με την απόκτηση του Λουάν, ο Ιωνικός έκλεισε την πεντάδα του για τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών. Σε θεωρητικό επίπεδο, ο 25χρονος Βραζιλιάνος μαζί με τον Σαλβαδόρ Σάντσες έχουν προβάδισμα για να συνθέτουν το βασικό δίδυμο. Δύο παίκτες με αρκετά κοινά στοιχεία, με τον δεύτερο όμως να διακρίνεται περισσότερο για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Βέβαια, εκτός των προαναφερθέντων, αποκτήθηκε και ο Νίκος Βαφέας, ενώ ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους οι Κώστας Τσιριγώτης και Σπύρος Φουρλάνος. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται στο 100% τον Σεπτέμβρη -ύστερα από τη ρήξη χιαστού που υπέστη-, μπορεί να αγωνιστεί και στα χαφ. Ωστόσο, ο κόουτς Σπανός τον υπολογίζει κυρίως για την άμυνα, βασιζόμενος αρκετά στις βοήθειες που μπορεί να προσφέρει ο 27χρονος άσος στο build up από πίσω.

Αριστερά μπακ





Ριζικό «λίφτινγκ» στο αριστερό άκρο της άμυνας των Νικαιωτών. Με τους Γιώργο Βαλεριάνο και Γιάννη Κιάκο να αναλαμβάνουν να καλύψουν τη θέση. Ο πρώτος, γνώριμος του Σπανού από την κοινή τους θητεία σε Απόλλωνα Σμύρνης και Άρη. Ο δεύτερος συστήθηκε αρκετά στον ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, όντας παίκτης των Πανιωνίου και Βόλου, στον ρόλο του χαφ. Παρόλα αυτά, είναι πλάγιος οπισθοφύλακας και υπολογίζεται ως τέτοιος.

Αμυντικά/Κεντρικά Χαφ





Ο Ιωνικός φρόντισε να πραγματοποιήσει τη -μέχρι στιγμής- πιο «ηχηρή» του μεταγραφική κίνηση στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Με τον Αλεξίς Ρομαό να αποτελεί την «κολώνα» των νεοφώτιστων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη του περιβραχιονίου, όταν θα αγωνίζεται ως βασικός. Μαζί με τον πρώην άσο του Ολυμπιακού, ακόμα τέσσερις παίκτες για το «2» του 4-2-3-1. Ως 6άρι, πέρα από τον πολύπειρο χαφ, αποκτήθηκε και ο Βούλνετ Μπάσα. Τη στιγμή, που υπάρχει και ο φυσικός αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Γκοτσούλιας. Σε πιο δημιουργικό ρόλο («8») ο Ντάλσιο αλλά και ο Βασίλης Πογοσιάν, ο οποίος αναμένεται να ανανεώσει κι εκείνος το συμβόλαιό του.

Επιτελικοί μέσοι





Δύο καθαρόαιμα 10άρια θα διαθέτει το ρόστερ του Ιωνικού. Έχοντας, μάλιστα, αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον τεχνικό της ομάδας να τα εναλλάσσει ανάλογα με τις εκάστοτε αγωνιστικές συνθήκες. Από τη μία, ο πιο δημιουργικός Αλμπέρτο Μπουένο, ο οποίος υπέγραψε ως ελεύθερος από τον Βόλο. Από την άλλη, ο Άιας Άοσμαν. Ο 26χρονος Σύριος -ο οποίος διαθέτει τεράστιο… φαν κλαμπ να τον συνοδεύει (οι συμπατριώτες του έχουν κατακλύσει το προφίλ των Νικαιωτών στο facebook)- πατάει πιο πολύ στην περιοχή, συμμετέχοντας ενεργά στο εκτελεστικό κομμάτι.

Εξτρέμ





Οι θέσεις, στις οποίες αναμένονται και οι περισσότερες εκ των επόμενων κινήσεων του Ιωνικού. Με την επικείμενη απόκτηση του Ρεϊνάλντο Λένις, το ντύσιμο στα κυανόλευκα του Τζέρσον Καμπράλ αλλά και την ανανέωση του Λευτέρη Ματσούκα, οι νεοφώτιστοι έχουν τρεις παίκτες για τα δύο άκρα της επίθεσης. Θέσεις (κυρίως αριστερά), όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ο 19χρονος Λουίς Φελίπε Μπονέτι, ο οποίος θα ανανεώσει, όσο και ο, καθαρόαιμος κατά τα άλλα στράικερ, Γιώργος Μάναλης. Ενώ, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, υπάρχει η πρόθεση κίνησης εκ μέρους των Νικαιωτών για ακόμα έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα αγωνίζεται κατά βάση αριστερά.

Να σημειωθεί ότι εάν και πέρυσι με το δίδυμο Ματσούκας-Πλατέλλας, ο Δημήτρης Σπανός χρησιμοποιούσε παίκτες με «ανάποδα» πόδια στα δύο «φτερά», φέτος κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβαίνει σπανίως. Τόσο ο Καμπράλ, όσο και ο Λένις αρέσκονται στο να παίζουν από την πλευρά, η οποία αντιστοιχεί στο «καλό» τους πόδι, δηλαδή αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα.

Σέντερ φορ





Η έτερη θέση, στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί κι άλλη μεταγραφή. Μάλιστα, θεωρητικά, θα αφορά εκείνον που θα αρχίζει ως βασικός. Πέρα, όμως, από εκείνον, θα υπάρχει τόσο ο δανεικός από την ΑΕΚ, Γιάννης Ιατρούδης, όσο και ο άνθρωπος που χάρισε στους «κυανόλευκους», κατά τη διάρκεια της πορείας ανόδου, βαθμούς «χρυσάφι» με τα γκολ της… τελευταίας στιγμής, Γιώργος Μάναλης.

Τα πρώτα τακτικά «θέλω» του Σπανού



Η προ ημερών εσπευσμένη διακοπή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του Ιωνικού στον Βώλακα Δράμας, λόγω των δύο επιπλέον κρουσμάτων COVID-19, όπως είναι λογικό, οδήγησε σε αναπροσαρμογή του «κυανόλευκου» σχεδιασμού. Με τον Δημήτρη Σπανό να καλείται να διαχειριστεί μια απευκταία συνθήκη για κάθε προπονητή. Εξάλλου, πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο ρόστερ, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί -καταρχάς- θέματα ομοιογένειας. Ως θετικό, βέβαια λογίζεται και η ευχέρεια του Αιγιώτη τεχνικού να μπορεί να βλέπει ήδη ολοκληρωμένο το μεγαλύτερο κομμάτι του «παζλ».

Παρόλα αυτά, ήδη η ομάδα της Νίκαιας είχε δουλέψει αρκετά πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, από τους οποίους μπορούν να εξαχθούν και τα πρώτα συμπεράσματα για τα τακτικά «θέλω» του Σπανού.



Συγκεκριμένα, οι νεοφώτιστοι έχουν δουλέψει αρκετά πάνω σε φάσεις ανάκτησης της μπάλας αλλά και επιθετικής μετάβασης και αντεπιθέσεων. Συνολικά στην επιθετική τους λειτουργία, καθώς και στο πώς θα μπορούν οι ποδοσφαιριστές τους να δημιουργούν τις κατάλληλες υπεραριθμίες, ώστε να βρίσκουν και τα αντίστοιχα κενά εντός της αντίπαλης περιοχής.

Ταυτόχρονα, δουλεύονται και εναλλακτικά πλάνα στο build up της ομάδας (από τα πλάγια, κάθετα κτλ.), ώστε η τελευταία να είναι έτοιμη στις περιπτώσεις που δεν βγαίνει το βασικό σχέδιο. Μόλις επανακκινήσουν οι προπονήσεις, η δουλειά, μεταξύ άλλων, θα μεταφερθεί και στο αμυντικό κομμάτι, το οποίο βέβαια συνδέεται άμεσα και με τις επιθετικές μεταβάσεις, που ο Σπανός θέλει να εκμεταλλεύεται το σύνολό του.

Προφανώς, το τεχνικό τιμ δεν έχει αμελήσει και το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, το οποίο κατά βάση πραγματοποιείται και μέσα από τις ασκήσεις τακτικής, μιας και οι παίκτες «καταπίνουν» αρκετά χιλιόμετρα σ' αυτές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x