Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς προέκυψε ο Κανέ στην 11άδα του Ολυμπιακού και πώς ήταν το δίδυμο με τον Εμβιλά

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Μαρτίνς, τον Κανέ και τον Εμβιλά.

• Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποίησε δίδυμο Εμβιλά και Κανέ στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού.

• Μας είχε προειδοποιήσει σχετικά ο Πορτογάλος προπονητής από το πιο δυνατό τεστ της ομάδας στην προετοιμασία, την ήττα 1-3 από τη Ζάλτσμπουργκ, όταν τους είχε αφήσει μαζί σε ολόκληρο το 90λεπτο, ενώ ένα μικρό διάστημα στο β΄ ημίχρονο τους είχε βάλει και στο μοναδικό φιλικό στο Καραϊσκάκη, στη νίκη 1-0 επί της ΑΖ Άλκμααρ.

• Για την ακρίβεια ο Μαρτίνς μας είχε δώσει μία πρώτη γεύση από το τέλος της περασμένης σεζόν, όταν είχε βάλει μαζί για 60 λεπτά τους Κανέ, Εμβιλά στο 0-1 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και για άλλα 25 λεπτά στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στη φιέστα στο Καραϊσκάκη.

• Ήταν σαφές από κάποιο σημείο και μετά, τόσο προς το τέλος της προηγούμενης σεζόν, όσο και στη διάρκεια της προετοιμασίας για τη φετινή σεζόν, ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε στο μυαλό του να προωθήσει τον Κανέ, να αναδείξει μία μονάδα σχεδόν από το πουθενά, αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για μία από τις πιο φτηνές μεταγραφές και ένα από τα πιο φτηνά συμβόλαια.

• Κάπου θα είναι και μία προσωπική επιτυχία του Μαρτίνς αν «βγει» ο Κανέ, αλλά σίγουρα υπάρχουν πιο σοβαροί, αγωνιστικοί λόγοι, που κάνουν τον τεχνικό του Ολυμπιακού να βγάζει ολοένα και πιο μπροστά τον 26χρονο αμυντικογενή μέσο. Ένας λόγος έχει να κάνει με τα δικά του καλά τρεξίματα, που δεν έχουν οι περισσότεροι άλλοι κεντρικοί χαφ της ομάδας.

Ολυμπιακός: Πώς προέκυψε ο Κανέ στην 11άδα

• Κι ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τον Εμβιλά, που λογικό είναι να χρειάζεται σιγά σιγά μία καλύτερη διαχείριση στα 32 του. Καθότι πρόκειται για αμυντικό χαφ, που έχει κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα στην καριέρα του και δη στο πιο υψηλό επίπεδο. Πρακτικά είναι αδύνατο, όπως κατανοήσαμε κι από την περασμένη σεζόν, να βγάλει στο ίδιο η, σε περίπου ίδιο, καλό επίπεδο 50 παιχνίδια ο Γάλλος άσος.

• Τι μας έδειξε ο Κανέ στη Χάιφα; Κατ΄ αρχάς ότι δεν είναι μόνο ένα τρεχαντήρι, όπως έχουν την εντύπωση οι πολλοί. Ο Αφρικάνος διεθνής μπορεί να έκανε και τρεις-τέσσερις λάθος πάσες, αλλά είχε και τουλάχιστον τέσσερις-πέντε καλές κι έξυπνες μπαλιές, μία εκ των οποίων, στον Τικίνιο, ξεκίνησε τη φάση του μοναδικού γκολ. Επιπλέον τον είδαμε να πατάει αντίπαλη περιοχή στα πρώτα λεπτά, εκεί που κόπηκε με τάκλιν από αμυνόμενο, σε μία πάσα του Μασούρα.

• Στο δε ανασταλτικό κομμάτι, είχε κάμποσες επεμβάσεις, έβγαλε άμυνες σε ρόλο τρίτου στόπερ, πήρε κεφαλιές και το ψεγάδι του ήταν ότι έκανε ένα αχρείαστο φάουλ κοντά στην περιοχή του Βατσλίκ προς το τέλος του αγώνα. Σε γενικές γραμμές είχε μία αρκετά σημαντική παρουσία στη λειτουργία του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, κάτι που φάνηκε και στο τελευταίο 15λεπτο του α΄ ημιχρόνου, όταν έμοιαζε να ξεμένει από δυνάμεις, έχοντας ελάχιστες βοήθειες από τον Αγκιμπού-τότε η Μακάμπι κυριάρχησε.

• Ο παρτενέρ του στη μεσαία γραμμή; Ο Εμβιλά είχε ορισμένες πολύ καλές στιγμές, ενδεικτικές της κλάσης του, είχε όμως και κακές στιγμές, όπως λάθος πάσες και κυρίως το πούλημα της μπάλας στον άξονα, από το οποίο προέκυψε το χαμένο τετ α τετ της Μακάμπι στα μισά του β΄ ημιχρόνου.

Ολυμπιακός: Πώς προέκυψε ο Κανέ στην 11άδα

• Ο Γάλλος άσος, από την άλλη, πέρασε πολύτιμες πάσες ανάμεσα στις γραμμές του αντίπαλου, που είναι κι η σπεσιαλιτέ του, έβγαλε μία καλή πίεση μπροστά από την οποία θα μπορούσε να γίνει φάση, ξεκίνησε την καλύτερη αντεπίθεση της ομάδας, επιχείρησε, έστω με μικρή επιτυχία, μία κεφαλιά και ένα γύρισμα της μπάλας σε δύο στατικές φάσεις έχοντας προωθηθεί, ενώ και ανασταλτικά είχε κοψίματα (και με το κεφάλι και σε ρόλο τρίτου στόπερ).

• Η αλήθεια είναι ότι μετά το 60’ έδειξε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του, έκανε το κρίσιμο λάθος στο τετ α τετ της Μακάμπι, έφαγε και μία- δύο ντρίμπλες αργότερα στην ίδια φάση κι έτσι τον έκανε αλλαγή ο Μαρτίνς με τον Μπουχαλάκη, από τον οποίο παρεμπιπτόντως περιμέναμε περισσότερα.

Κατά τα άλλα, και με αφορμή την παραχώρηση του Μπαγκαλιάνη ως δανεικού στον ΠΑΣ, μπορούμε να καταγράψουμε ότι πρώτον ο Μαρτίνς είχε στο μυαλό του από πέρυσι να τον κρατήσει στην πρώτη ομάδα και δεύτερον άλλαξε γνώμη από δύο-τρία παιχνίδια στα οποία ο νεαρός Έλληνας σέντερ μπακ απέτυχε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Ένα ήταν το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 (στη φιέστα) όταν και τον έκανε αλλαγή στο ημίχρονο. Και το άλλο ήταν το φιλικό 1-1 με την Σλάβια, στο οποίο επίσης τον άλλαξε στο ημίχρονο. Δύο κρίσιμα τεστ τα οποία δεν πέρασε ο Μπαγκαλιάνης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x