Κώστας Νικολακόπουλος

Να κάνουν αυτοκριτική, να κάνουμε κριτική, αλλά θα είναι άδικο και λάθος να τους βγάλουμε φταίχτες

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr κάποια πράγματα με αφορμή το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φράιμπουργκ.

• Εμένα άλλο με ανησύχησε από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φράιμπουργκ, όχι τα λάθη των στόπερ. Αυτά γίνονται και θα γίνονται.

• Αυτό που εγώ είδα είναι ότι σε όλο το α' ημίχρονο υπήρξαν υπερβολικά πολλές περιπτώσεις στις οποίες αμυντικοί του Ολυμπιακού κέρδιζαν την κεφαλιά στη βαθιά πάσα των Γερμανών προς τους επιθετικούς τους και οι δεύτερες μπάλες πήγαιναν όλες στα πόδια παικτών της Φράιμπουργκ, κοντά στην περιοχή του Πασχαλάκη. Διότι, οι «ερυθρόλευκοι» αμυντικοί δεν έδιωχναν με το κεφάλι μακριά την μπάλα, ίσως γιατί είχαν πίεση από τα ψηλά κορμιά των φιλοξενούμενων και, κυρίως, διότι τα χαφ του Ολυμπιακού ήταν μακριά από τις σωστές θέσεις.

• Περιμένεις, ιδίως από τα κεντρικά χαφ, τον Έσε (η, τον Ιμπόρα στη συνέχεια) και τον Μαντί, να είναι αρκετά κοντά στα στόπερ ώστε να «μαζεύουν» τις αποκρούσεις τους. Αντ΄ αυτού, βλέπαμε να «μαζεύουν» τις αποκρούσεις του Ρέτσου η, του Ορτέγκα η, πάλι του Ρέτσου, παίκτες της Φράιμπουργκ. Την πρώτη φορά ο Σάλαϊ είχε τη δυνατότητα να σουτάρει επικίνδυνα, αλλά ο Πασχαλάκης μπλόκαρε. Τη δεύτερη φορά οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι. Την τρίτη φορά, από την απόκρουση του Ρέτσου, οι Γερμανοί κινήθηκαν πιο γρήγορα από τον Μπιέλ, πήραν ξανά την μπάλα, πάτησαν περιοχή και πήραν το πέναλτι.

• Αυτά είναι πιο σοβαρά θέματα που έχει να λύσει ο προπονητής από ένα μεμονωμένο λάθος του Ρέτσου ή του Φρέιρε, που απλά συνέπεσαν να γίνουν και τα δύο στο ίδιο παιχνίδι, κάτι πραγματικά σπάνιο.

Ολυμπιακός: Θα είναι άδικο να τους βγάλουμε φταίχτες

• Να υπενθυμίσω…

Πρώτον ότι ο Μουκουντί έκανε δύο γκάφες στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή στη Φιλαδέλφεια. Στη μία περίπτωση πούλησε την μπάλα μέσα στην περιοχή της ομάδας του και στη δεύτερη έκανε πάσα σε αντίπαλο στο ημικύκλιο της περιοχής.

Δεύτερον ότι ο Σιμάνσκι έκανε διπλό λάθος στο δεύτερο γκολ της Μπράιτον την Πέμπτη. Αφενός μεν λάθος κοντρόλ, αφετέρου δε κλότσησε εν ψυχρώ τον αντίπαλο του υποπίπτοντας σε πέναλτι.

• Ήταν απολύτως σοβαρά τα λάθη που έκανε στο ένα ματς ο ένας στόπερ της ΑΕΚ και στο άλλο ματς ο άλλος στόπερ, έστω περιστασιακά, της ΑΕΚ. Έτυχε και δεν κόστισαν. Στην πρώτη περίπτωση γιατί κι ο Ελ Καάμπι κι ο Ποντένσε δεν αξιοποίησαν τα λάθη του Καμερουνέζου, ενώ θα μπορούσαν να μπουν δύο γκολ σε αυτές τις δύο φάσεις, μία ανά ημίχρονο. Και στη δεύτερη περίπτωση γιατί η ΑΕΚ κέρδισε. Σημασία είχε, όμως, η γενικότερη εικόνα τους, που ήταν καλή του ενός και πολύ καλή του άλλου.

• Όπως σημασία για τον Φρέιρε και τον Ρέτσο έχει η γενικότερη εικόνα τους.

Ο Αργεντίνος έκοψε και έδιωξε πάρα πολλές φορές, τόσο χαμηλά, όσο και στον αέρα. Και οι πάσες που έκανε, όχι στα πέντε και στα δέκα μέτρα, αλλά στα 20 και στα 30, ήταν πολύ περισσότερες καλές, παρά λάθος. Δεν ήταν το ίδιο καλός, όπως στη Φιλαδέλφεια που καθάριζε συνεχώς, αλλά πιθανότατα επηρεάστηκε, παρά την εμπειρία του, από το λάθος που έφερε το πολύ γρήγορο 0-1 της Φράιμπουργκ στο 9’. Έτσι, είχε δύο-τρεις στιγμές με ερωτηματικά, έστω όχι σοβαρά.

Ολυμπιακός: Θα είναι άδικο να τους βγάλουμε φταίχτες

Ο Ρέτσος επίσης πήρε πολλές μάχες, ψηλά και χαμηλά, διόρθωσε σε μία κρίσιμη φάση ένα λάθος του Ορτέγκα και κατέβασε συχνά την μπάλα. Όχι, δεν λέω ότι ήταν το ίδιο καλός όπως σε άλλα παιχνίδια, και το ίδιο ισχύει και για τον Φρέιρε. Έβγαλε κι αυτός έναν εκνευρισμό (σε μία στημένη φάση τσίμπησε την μπάλα χωρίς ουσία, ενώ ήταν έτοιμος να σουτάρει ο Μαντί), έκανε κάποιες κακές μπαλιές, ρίσκαρε σε μία άλλη στιγμή, αλλά είχε και καλές επεμβάσεις και κινήσεις.

• Ασφαλώς και οι δύο στόπερ πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους γιατί αυτή τη φορά ήταν λιγότερο καλοί απ΄ ότι σε άλλα παιχνίδια. Για παράδειγμα, σε μία στιγμή πήγαν και οι δύο πάνω στον αντίπαλο φορ, χάνοντας μάλιστα την κεφαλιά, με συνέπεια να έχει αδειάσει η άμυνα στην επίθεση της Φράιμπουργκ. Ασφαλώς και πρέπει να κάνουμε κριτική στους κεντρικούς αμυντικούς, όπως και σε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού.

• Αλλά θα είναι άδικο και λάθος να τους βγάλουμε αυτούς ως φταίχτες της πρώτης φετινής ήττας του Ολυμπιακού από μία ομάδα που για ένα τρίποντο δεν βγήκε δύο σερί σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπουντεσλίγκα. Άδικο για τους παίκτες και λάθος για την ομάδα. Άδικο γιατί και οι δύο, ιδίως ο Έλληνας, έχουν καλή έως πολύ καλή παρουσία μέχρι στιγμής στη νέα σεζόν, λάθος γιατί στις ομάδες έτσι μεγεθύνονται τα προβλήματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x