Τάσος Νικολόπουλος

Γιουπ «Osram» Χάινκες: Ευλογημένος και… αιώνιος!

Ο Γιουπ Χάινκες αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το γερμανικό ποδόσφαιρο και λίγο πριν… συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να γράφει ιστορία με τη φόρμα της Μπάγερν Μονάχου. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος.

Όταν ο Γιουπ Χάινκες αποφάσιζε να απαντήσει θετικά στην πρόταση επιστροφής στη Μπάγερν Μονάχου τον περασμένο Οκτώβριο, είχε στο μυαλό του μόνο πως θα βοηθήσει την ομάδα και όχι τη δική του υστεροφημία, παρότι είχε αποσυρθεί από την προπονητική στο τέλος της μαγικής σεζόν (2012-13) του τρεμπλ. Η επιλογή των Βαυαρών έμοιαζε «τρελή», το ίδιο και η απόφαση του ιδίου, που βασιζόταν καθαρά στο συναίσθημα. Εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε και μια… ασφαλής απόφαση.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Στις 9 Μαΐου 2018 θα συμπληρώσει 73 χρόνια ζωής και αυτή τη φορά η απόφαση για αποχώρηση από τους πάγκους μοιάζει να είναι οριστική. Και θα είναι. Άλλωστε, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε για να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία των Βαυαρών, εντούτοις δεν ενέδωσε. Θα φύγει σίγουρα ως πρωταθλητής Γερμανίας και φιλοδοξεί να στεφθεί επίσης κυπελλούχος, αλλά και να σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας το προ πενταετίας τεράστιο επίτευγμα, που παραμένει ακόμη αξεπέραστο.

Η σεζόν επιστροφής, εκτός από τον τίτλο του πρωταθλητή, τού φέρνει ένα ακόμη τεράστιο ρεκόρ, με το οποίο περνάει στην… αιωνιότητα. Ένα ρεκόρ-ορόσημο που πιθανότατα θα είναι ανεπανάληπτο! Ο Γιουπ Χάινκες πέρασε στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παρουσίες σε αγώνες πρωταθλήματος ως παίκτης και ως προπονητής, ξεπερνώντας τον Χερ Ότο Ρεχάγκελ. Ένα επίτευγμα που επετεύχθη σε ένα διάστημα 53 ετών. Τόσα πέρασαν από την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ μέχρι σήμερα που φοράει τη φόρμα της Μπάγερν.

Προφανώς και δεν χρειαζόταν να φτάσει σε αυτό το ρεκόρ για να διαπιστώσει κάποιος πως αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Όμως, το γεγονός πως λίγο πριν… συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να γράφει ιστορία, λέει πολλά. Το παρατσούκλι του είναι «Osram» (από την γνωστή εταιρεία κατασκευής συστημάτων φωτισμού) και προέκυψε από τον Ρούντι Γκερ (παλιός συμπαίκτης του στη Γκλάντμπαχ) γιατί το πρόσωπό του κοκκίνιζε κάθε φορά που βρισκόταν σε κατάσταση στρες και πίεσης. Βέβαια, η συγκεκριμένη λέξη θα μπορούσε να παραπέμπει και στο… φως. Γιατί ο Γιουπ Χάινκες αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και στο τέλος της σεζόν του αξίζει μια μεγάλη υπόκλιση και ένα δυνατό χειροκρότημα! Ένας πραγματικά ευλογημένος άνθρωπος!

Οι αριθμοί-σταθμοί στην καριέρα του Γιουπ «Osram» Χάινκες

3: Έγινε ο πρώτος προπονητής στο γερμανικό ποδόσφαιρο που οδήγησε τη Μπάγερν Μονάχου στην κατάκτηση τριών τίτλων (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο) μέσα στην ίδια σεζόν και συγκεκριμένα το 2012-13. Μάλιστα, φέτος έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει το επίτευγμα του τρεμπλ. Οι Βαυαροί εξασφάλισαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα και βρίσκονται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του κυπέλλου.

6: Είναι ένας από τους έξι που έχουν κατακτήσει τη… σαλατιέρα ως παίκτης και ως προπονητής. Τη λίστα συμπληρώνουν οι: Φέλιξ Μάγκατ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ματίας Ζάμερ, Τόμας Σάαφ και Χέλμουτ Μπέντχαους.

6: Έχει εργαστεί σε έξι συλλόγους. Στη Γκλάντμπαχ, που αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη, είχε 574 παρουσίες (283 ως παίκτης και 291 ως προπονητής), ενώ ως παίκτης αγωνίστηκε 96 φορές με το Αννόβερο. Με τη φόρμα του προπονητή κάθισε επίσης στους πάγκους των Λεβερκούζεν (68 φορές), Σάλκε (38 φορές), Άιντραχτ Φρανκφούρτης (24 φορές), ενώ στη Μπάγερν Μονάχου θα συμπληρώσει 669 παιχνίδια πρωταθλήματος.

7: Επτά φορές τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Δύο φορές ως παίκτης (1974 και 1978) και άλλες πέντε φορές ως προπονητής (1988, 1991, 2009, 2011 και 2012).

8: Φέτος πανηγυρίζει την κατάκτηση του όγδοου πρωταθλήματος στην καριέρα του. Τέσσερις φορές το κατάφερε ως παίκτης της Γκλάντμπαχ (1971, 1975, 1976 και 1977) και ισάριθμες φορές ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου (1989, 1990, 2013 και 2018).

6: Μόλις άλλοι έξι άνθρωποι έχουν φτάσει στην κατάκτηση τουλάχιστον οχτώ τίτλων στη Μπουντεσλίγκα. Μόνο ως προπονητής το κατάφερε ο Ούντο Λάτεκ και ως παίκτες οι Όλιβερ Καν, Φίλιπ Λαμ, Φρανκ Ριμπερί, Μεχμέτ Σολ και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ.

23: Η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2013 ήρθε 23 ολόκληρα χρόνια μετά τον προηγούμενο τίτλο, που ήταν το 1990. Κανένας άλλος προπονητής δεν έφτασε σε τέτοιο επίτευγμα μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

52: Από το ντεμπούτο του στη Μπουντεσλίγκα ως παίκτης της Γκλάντμπαχ στις 14 Αυγούστου 1965 μέχρι τη μέρα που έφτασε στο ρεκόρ, πέρασαν 52 ολόκληρα χρόνια.

68: Τη σεζόν 2012-13, που ήρθε το τρεμπλ, ο Γιουπ Χάινκες ήταν 68 ετών και έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κατακτούσε τον τίτλο. Το ρεκόρ «σπάει» από τον ίδιο, καθώς φέτος είναι 72.

73: Στις 9 Μαΐου 2018, ο Γιουπ Χάινκες θα κλείσει 73 χρόνια ζωής, κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τους προπονητές που είχαν μεγαλύτερη ηλικία από αυτόν στο τελευταίο τους παιχνίδι πρωταθλήματος. Αυτοί είναι ο Ότο Ρεχάγκελ (73 / Χέρτα Βερολίνου) και Φρεντ Σουλτζ (74 / Βέρντερ Βρέμης).

91: Η σεζόν του τριπλ κράουν (2012-13) με τη Μπάγερν Μονάχου αποτελεί σταθμό και για την ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Τόσο οι 91 βαθμοί της τελικής συγκομιδής, όσο και το +80 της διαφοράς τερμάτων, είναι ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

369: Στο υπ’ αριθμόν 369 παιχνίδι του στη Μπουντεσλίγκα, το οποίο ήταν το τελευταίο του ως παίκτης, ο Γιουπ Χάινκες πέτυχε πέντε γκολ για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του στην εντυπωσιακή νίκη της Γκλάντμπαχ με 12-0 επί της Ντόρτμουντ, η οποία παραμένει ως σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση στην ιστορία.

514: Η νίκη της Μπάγερν επί της Γκλάντμπαχ ήταν η 514η στην καριέρα του Γερμανού ως παίκτη και ως προπονητή. Η κορυφή του ανήκει, με τον δεύτερο Ότο Ρεχάγκελ να βρίσκεται αρκετά πιο πίσω με 457 νίκες.

1034: Ο Γιουπ Χάινκες συμπλήρωσε 1.034 παιχνίδια στη Μπουντεσλίγκα, εκ των οποίων 369 ως παίκτης και 665 ως προπονητής. Ένα ματς λιγότερο έχει ο Ότο Ρεχάγκελ. Οι δυο τους είναι και οι μοναδικοί που έχουν ξεπεράσει την… χιλιάδα.

1038: Στο φινάλε του πρωταθλήματος ο Γιουπ Χάινκες θα φτάσει τα 1.038 παιχνίδια. Επίδοση μοναδική από έναν άνθρωπο-κεφάλαιο στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ένα επίτευγμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανεπανάληπτο! Αλλά ακόμη κι αν σπάσει το ρεκόρ, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x