Τάσος Νικολόπουλος

Η κατάρρευση-δώρο και το ντεμαράζ που έφερε την κούπα

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει για την… τρελή σεζόν στην Πορτογαλία, που άρχισε με το 18/19 της Μπενφίκα, η οποία κατέρρευσε και τελείωσε με το ντεμαράζ (10-2-1) της Πόρτο, που στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Η υπόθεση-τίτλος στην Πορτογαλία αφορούσε -και φέτος- δύο ομάδες: Πόρτο και Μπενφίκα. Η μάχη προμηνυόταν μεγάλη, αφού στην τελική ευθεία μετά τη διακοπή, οι «δράκοι» έμπαιναν με προβάδισμα βραχείας κεφαλής από τους «αετούς» (60 έναντι 59).

Όλοι περίμεναν μια τιτανομαχία μέχρι τέλους, αφού και οι δύο ομάδες είχαν σχετικά βατό πρόγραμμα στις δέκα αγωνιστικές μέχρι το φινάλε. Δυστυχώς, διαψεύστηκαν. Η Μπενφίκα υπέστη μια καθίζηση άνευ προηγουμένου και η Πόρτο, που ξετύλιξε σιγά-σιγά την κορδέλα από το… δώρο, έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ και επέστρεψε στην κορυφή της Liga NOS, κατακτώντας το 29ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Η αλήθεια είναι πως η καθίζηση των «αετών» άρχισε τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του δρόμου. Ποιος, όμως, να φανταζόταν κάτι τέτοιο; Για μια ομάδα, η οποία ξεκίνησε τον φετινό μαραθώνιο με το πόδι στο… γκάζι, έχοντας 18 νίκες στις 19 πρώτες αγωνιστικές (εκ των οποίων οι 16 συνεχόμενες) και μόλις μια ήττα, αυτή από την Πόρτο την 3η αγωνιστική. Στο ίδιο διάστημα, η Πόρτο είχε απολογισμό 15 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες και βρισκόταν στο -7 από την κορυφή.

Αυτό σήμαινε ότι το ντέρμπι του δευτέρου γύρου (8/2) ήταν οριακό για την Πόρτο, αφού ήθελε μόνο νίκη για να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. Και την πέτυχε. Για την ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, αυτή η τεράστια νίκη ήταν το έναυσμα για το ντεμαράζ, ενώ για την ομάδα του Μπρούνο Λάζε αυτή η ήττα αποτέλεσε την αρχή της κατάρρευσης. Μέχρι τη διακοπή λόγω της πανδημίας, η Μπενφίκα είχε μια νίκη, δύο ισοπαλίες και άλλη μια ήττα, ενώ η Πόρτο μέτρησε άλλες τρεις νίκες και μια ισοπαλία, που την έφεραν στην κορυφή με ένα βαθμό περισσότερο.

Η διακοπή, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, λειτούργησε εντελώς διαφορετικά για τις δύο ομάδες. Μπορεί την πρώτη μέρα αγώνων μετά την επανέναρξη, η Πόρτο να γνώρισε ήττα-σοκ από τη Φαμαλικάο, κάνοντας ένα απρόσμενο δώρο στην αντίπαλό της, αλλά η Μπενφίκα, που έπαιζε την επόμενη μέρα, ήταν… ακατάδεκτη. Αν και ήξερε ότι με νίκη επί της Τοντέλα, θα περνούσε στην κορυφή και στο +2, εντούτοις παραχώρησε ισοπαλία και τα όσα συνέβησαν μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι, άνοιξαν μεγάλες πληγές, τις οποίες «κουβαλάει» ακόμη.

Το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγανακτισμένους οπαδούς, ενώ υπήρξαν και βανδαλισμοί στα σπίτια κάποιων ποδοσφαιριστών. Οι ενέργειες καταδικάστηκαν από όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα της Πορτογαλίας, αλλά αποτέλεσαν ουσιαστικά την… ταφόπλακα σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα.

Οι «αετοί» δεν συνήλθαν ποτέ, οι γκέλες συνεχίστηκαν και στο τέλος Ιουνίου ήρθε και η παραίτηση του Μπρούνο Λάζε από την τεχνική ηγεσία. Ο απολογισμός μετά τη διακοπή μέχρι σήμερα είναι τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δυο ήττες, ενώ ο αντίστοιχος της Πόρτο είναι έξι νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα, που την οδήγησαν στη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος, δύο στροφές πριν το φινάλε, αφού βρίσκεται στο +8 από την αντίπαλό τους. Συνολικά, από τον Φεβρουάριο και μετά, οι «δράκοι» έχουν 10-2-1 και οι «αετοί» 4-5-4. Μιλάμε για σχεδόν διπλάσιους βαθμούς!

Μια… τρελή σεζόν, λοιπόν, στην Πορτογαλία, με τις δύο «αιώνιες» αντιπάλους να παρουσιάζουν δύο πρόσωπα στη διάρκεια αυτού του σχεδόν ενός χρόνου, αφού το πρωτάθλημα της Liga NOS άρχισε στις 9 Αυγούστου 2019. Η Μπενφίκα «απογειώθηκε» στο πρώτο μισό, αλλά «προσγειώθηκε» απότομα στο φινάλε, ενώ η Πόρτο έκανε… συντήρηση στην αρχή και κράτησε το καλύτερο για το τέλος, στέλνοντας στα ουράνια τους οπαδούς της.

Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι στον τελικό Κυπέλλου την 1η Αυγούστου. Η Πόρτο έχει την ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ μετά το 2011 και η Μπενφίκα για ένα άτυπο νταμπλ, μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ στο εναρκτήριο παιχνίδι της φετινής σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x