Τάσος Νικολόπουλος

Η Μπάγερν Μονάχου «νοστίμισε» το σήμερα, κοιτώντας το αύριο!

Η Μπάγερν Μονάχου, την τελευταία διετία, δουλεύει με το βλέμμα στο μέλλον και με απώτερο στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2013. Με τον Χάνσι Φλικ στο τιμόνι, έφτιαξε ήδη το παρόν.

Η Μπάγερν Μονάχου οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του 8ου συνεχόμενου πρωταθλήματος και 30ου συνολικά στην ιστορία της στη Bundesliga, αλλά κακά τα ψέματα, το brand name του συλλόγου είναι τόσο μεγάλο, που ουδείς στη βαυαρική οικογένεια… καλύπτεται μόνο με τους εγχώριους τίτλους.

Απώτερος στόχος είναι η κατάκτηση του Champions League και η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2013. Τις τρεις επόμενες χρονιές, όπως και τη σεζόν 2017-18 η Μπάγερν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε και τις τέσσερις φορές από ισπανικές ομάδες (δύο φορές από τη Ρεάλ Μαδρίτης και μια φορά από Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης).

Για τον λόγο αυτό, οι Βαυαροί (Γερμανοί γαρ), δουλεύουν μεθοδικά για την ανανέωση του ρόστερ τους, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, καθώς έχουν επενδύσει σε παίκτες μικρής ηλικίας, όπως οι Ντέιβις, Γκορέτσκα, Γκνάμπρι το καλοκαίρι του 2018, ενώ πέρυσι αποκτήθηκαν οι Ερνάντες και Παβάρ, συν τον Φριντλ, ο οποίος επέστρεψε από δανεισμό. Κανένας από αυτούς δεν είναι πάνω από 23 ετών, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας των Ρόμπεν, Ριμπερί, Ραφίνια και Χούμελς, οι οποίοι αποχώρησαν το καλοκαίρι, ήταν περίπου 33.

Το φετινό ρόστερ έχει μέσο όρο ηλικίας 25,3 έτη, ενώ πάνω από 30 είναι μόνο οι Νόιερ (34), Λεβαντόφσκι (31), Μίλερ (30), συν τους Μαρτίνες (31) και Μπόατενγκ (31), οι οποίοι, όμως, αναμένεται να αποχωρήσουν στο τέλος της σεζόν. Από το παραπάνω, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η Μπάγερν Μονάχου απέκτησε ξανά φρεσκάδα, η οποία σε συνδυασμό με το ταλέντο των νέων και την εμπειρία της παλιάς φουρνιάς, φτιάχνουν ένα μείγμα που υπόσχεται πολλά. Και φέτος και τα επόμενα χρόνια!



Αγωνιστικά, η Μπάγερν έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο και αυτό πιστώνεται στον Χάνσι Φλικ. Με τον 55χρονο τεχνικό στο τιμόνι, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στη νίκη με 2-0 επί του Ολυμπιακού για το Champions League, οι Βαυαροί έχουν δώσει 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 21 νίκες (ποσοστό 87,5%), 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Τα τέρματα είναι 75 υπέρ και μόλις 16 κατά, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στα 14 από τα 24 ματς δεν έχουν δεχθεί γκολ.

Ο πρώην συνεργάτης του Νίκο Κόβατς, ανέλαβε ως υπηρεσιακός, μετά την απομάκρυνση του Κροάτη στις 3 Νοεμβρίου 2019, 50 μέρες αργότερα, οι διοικούντες άναψαν το πράσινο φως για τη μονιμότητα του μέχρι το τέλος της σεζόν και εν μέσω πανδημίας, παρακαλώ, του έδωσαν συμβόλαιο μέχρι το 2023. Αν αυτό δεν αποτελεί επιβράβευση, τότε ποιό;



Και επειδή στη ζωή δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδάκια», η επιβράβευση για τον Χάνσι Φλικ αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς του. Το νέο συμβόλαιο δεν του χαρίστηκε! Διότι μπορεί να προέκυψε η άσχημη συγκυρία με τους σοβαρούς τραυματισμούς των Σούλε και Ερνάντες στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά η μετακίνηση του Αλάμπα στο κέντρο άμυνας και η καθιέρωση του νεαρού Ντέιβις στη θέση του αριστερού μπακ, ήταν δικές του… εμπνεύσεις. Και δικαιώθηκε.

Δικαίωση αποτελεί, επίσης, η μετατόπιση του Κίμιχ στον άξονα της μεσαίας γραμμής από το δεξί άκρο της άμυνας, το οποίο καλύπτει ο Παβάρ, έχοντας πάρει τη φανέλα στο σπίτι του. Μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται από τη χρησιμοποίηση του Μίλερ στη θέση δεύτερου επιθετικού πίσω από τον Λεβαντόφσκι. Επιτέλους! Ήταν πολύ κρίμα τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα να… ταλαιπωρείται στα άκρα της επίθεσης. Προφανώς και η Μπάγερν δεν παίζει το τέλειο ποδόσφαιρο, αλλά η αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της σε σχέση με το μέτριο ξεκίνημα της σεζόν, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Δεν ξέρω αν στην περίπτωση του Χάνσι Φλικ, ισχύει το «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»! Τον τρόπο σίγουρα τον είχε, αλλά για αυτό το αποτέλεσμα, σίγουρα χρειαζόταν και να κοπιάσει. Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου μέσα σε λίγους μήνες αποφάσισε να επενδύσει στο πρόσωπό του και με τα μέχρι τώρα δείγματα δουλειάς του, φαίνεται πως έπραξε σωστά. Όσο για τον ίδιο, δείχνει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία και να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου με τα… μεγάλα αυτιά. Είτε φέτος, είτε τα επόμενα χρόνια!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x