Τάσος Νικολόπουλος

Η ΝΙΚΗ του Παναθηναϊκού και το ΠΡΕΠΕΙ της ΑΕΚ

Η ωριμότητα των φιλάθλων στην πρόκληση του Μανόλο Χιμένεθ, ισοδυναμεί με νίκη για τον Παναθηναϊκό. Μετά τη συγγνώμη του Ισπανού, οφείλει και η ΑΕΚ να σταθεί αντάξια των όσων πρεσβεύει ο σύλλογος.

Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των διοικήσεων των ομάδων, που ευχαριστούν τον υπέροχο κόσμο τους για την συμπαράστασή του σε ένα παιχνίδι. Κάποιες μπορεί να είναι και προσχηματικές, αλλά αυτό το θέμα δεν είναι της παρούσης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ΟΦΕΙΛΕΙ να εκδώσει μια ανακοίνωση για τη συμπεριφορά, αλλά κυρίως την ωριμότητα και την ψυχραιμία που επέδειξαν όσοι βρέθηκαν στις εξέδρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Σε άλλες εποχές, όχι και πολύ μακρινές, η άσεμνη χειρονομία του Μανόλο Χιμένεθ με το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού, θα προκαλούσε την έκρηξη της εξέδρας και ενδεχομένως (σίγουρα, αλλά λέμε τώρα…) την διακοπή του αγώνα. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με το κουτάκι μπύρας που «προσγειώθηκε» στο κεφάλι του προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς. Την τιμωρία από το Πειθαρχικό Όργανο, οι «πράσινοι» την «κουβάλησαν» και τη φετινή σεζόν. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν (ακόμη και τώρα), οι διαιτητές και η αθλητική δικαιοσύνη δεν χρειάζονται σημαντικές αφορμές για να τιμωρήσουν τον Παναθηναϊκό. Όμως, οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» λειτούργησαν όπως έπρεπε και επί της ουσίας προστάτευσαν την ομάδα τους από τα χειρότερα.

Και μπορεί να μην ήρθε η νίκη για τον Παναθηναϊκό απέναντι στην ΑΕΚ, όμως, η αντίδραση του κόσμου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και κατάκτηση. Η επόμενη τέτοιου είδους νίκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα έρθει όταν εκλείψουν και οι ύβρεις για μάνες, παιδιά και τα σχετικά. Αν ο κόσμος λειτουργούσε διαφορετικά, θα προσέθετε άλλο ένα πρόβλημα στην ομάδα. Ούτως ή άλλως, δεν της λείπουν τα προβλήματα, που αφορούν την επιβίωση. Και δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι αγώνες αποτελούν παρένθεση (ευχάριστη ή δυσάρεστη ανάλογα με το αποτέλεσμα) μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Όσο για την συμπεριφορά του Μανόλο Χιμένεθ, αποτελεί ντροπή. Η δημόσια έκφραση μεταμέλειας για την άσεμνη χειρονομία, που έρχεται την επόμενη μέρα, καλυτερεύει κάπως τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν έχει την ίδια αξία με μια άμεση αντίδραση. Δηλαδή, αν ζητούσε συγγνώμη στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Θα το επεδίωκε κιόλας. Δεν μπορεί να μην είχε ενημερωθεί ότι «πιάστηκε στη φάκα» από τον τηλεοπτικό φακό. Αντ’ αυτού και παρότι ρωτήθηκε, έκανε το… παγώνι και «πέταξε τη μπάλα στα μνήματα».

Πέρα από τη δημόσια συγγνώμη του Ισπανού, εξίσου μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση της ΑΕΚ. Διότι δεν μπορεί να έχουν ξεχάσει οι «κιτρινόμαυροι» την μηνυτήρια αναφορά τους σε βάρος των Βίτορ Περέιρα και Παϊτίμ Κασάμι για τις προσβλητικές ενέργειές τους στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό τον Μάρτιο του 2015. Μπορεί οι περιπτώσεις να μην είναι ακριβώς ίδιες, αλλά ήταν εξίσου απαράδεκτες και κατακριτέες.

Και ανεξάρτητα από το αν ο Μανόλο Χιμένεθ θα τιμωρηθεί ή όχι από τον αθλητικό εισαγγελέα, η διοίκηση, αν σέβεται τον εαυτό της και τις αξίες που πρεσβεύει η ομάδα, οφείλει να τιμωρήσει με κάποιο τρόπο τον προπονητή, δείχνοντας ότι δεν ανέχεται από ΚΑΝΕΝΑΝ τέτοιου είδους συμπεριφορές. Γιατί αν είσαι διαφορετικός από τους… άλλους, όπως λες, οφείλεις να το δείχνεις όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα. Αν δεν το πράξει, θα βγει χαμένη σε βάθος χρόνου και θα είναι υπόλογη απέναντι στον κόσμο, ο οποίος υπερηφανεύεται για αυτή τη διαφορετικότητα. Κι αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x