Τάσος Νικολόπουλος

Το βάλσαμο του ΠΑΟΚ και η αποτυχία του Ολυμπιακού

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την πρόκριση-βάλσαμο του ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League και για την δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, το οποίο συνιστά αποτυχία.

Μια πρόκριση στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης συνιστά επιτυχία, αλλά το μέγεθος εξαρτάται από τις συνθήκες που αυτή έρχεται. Για τον ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι θα δώσει το παρόν στην κλήρωση της Δευτέρας (12/12) για την φάση των «32» του Europa League, μετά από τρία χρόνια και ύστερα από όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, αποτελεί βάλσαμο. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, η πρόκριση ως δεύτερος σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιανγκ Μπόις και Αστάνα, μάλλον συνιστά αποτυχία.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Το τελευταίο δεκαήμερο για τον ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Δεν είχε να κάνει τόσο με το αγωνιστικό κομμάτι, όσο με το… μπουρλότο που έβαλε στα αποδυτήρια ο Βλάνταν Ίβιτς. Ήρθε και το «μάντρωμα» στο ξενοδοχείο κι «έδεσε το γλυκό». Οι Θεσσαλονικείς, όμως, σε ένα ματς-ορόσημο για τη συνέχεια, έβγαλαν αντίδραση και έκαναν το καθήκον τους. Έφτασαν στη σπουδαία νίκη, η οποία σε συνδυασμό με το διπλό της Φιορεντίνα στο Αζερμπαϊτζάν, τους έδωσε την πρόκριση ως δεύτεροι από τον 10ο όμιλο. Ήταν μια νίκη σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, που δεν μπορούσε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια στο γήπεδό του ο «δικέφαλος», ο οποίος κέρδισε στην Τούμπα σε παιχνίδι ομίλου του Europa League, μετά από δύο χρόνια και δυόμισι μήνες.

Η πρόκριση αποτελεί βάλσαμο για τον ΠΑΟΚ, αλλά αν το δει κανείς συνολικά, σε έναν τέτοιον όμιλο, η πρόκριση θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί νωρίτερα και να μην κρέμεται σε μια κλωστή. Και για αυτή την εξέλιξη, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο «δικέφαλος». Το θέμα από εδώ και πέρα είναι η διαχείριση. Το εγγύς μέλλον και τα αποτελέσματα θα δείξουν αν η ομάδα θα ξαναμπεί στον σωστό δρόμο. Πρόσφατο είναι, άλλωστε, το μεγάλο διπλό στη Φλωρεντία και τα όσα ακολούθησαν.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει ο Βλάνταν Ίβιτς, αλλά για να καταφέρει να ξανακερδίσει τα αποδυτήρια και να εμπνεύσει εκ νέου τους ποδοσφαιριστές του, καλό θα είναι να αφήσει οριστικά πίσω το περιστατικό με τον Γιώργο Τζαβέλλα. Το «καρφί» ότι τώρα υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια και η ατάκα «όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, δεν θα αφήσω κανέναν να πιστέψει πως δεν έχουμε τύχη», δείχνουν έναν προπονητή που εξακολουθεί να νοιώθει μεγάλη πίεση και έναν άνθρωπο ανήμπορο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού, αποτελεί επίσης επιτυχία, αλλά η δεύτερη θέση στον 2ο όμιλο δεν τον κολακεύει. Κατακτώντας την πρώτη θέση, οι «ερυθρόλευκοι» θα απέφευγαν στην κλήρωση τις τέσσερις καλύτερες ομάδες από το Champions League (Κοπεγχάγη, Λιόν, Τότεναμ, Μπεσίκτας). Επίσης, θα έπαιρναν περισσότερους βαθμούς τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την δική τους βαθμολογία στην κατάταξη της UEFA. Θα είχαν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος και θα έπαιρναν και ρεβάνς για την ήττα από την κυπριακή ομάδα στην αναμέτρηση του Φαλήρου. Στην τελευταία περίπτωση, μιλάμε για θέμα γοήτρου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί ο Πάουλο Μπέντο να έλεγε στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα ότι η δεύτερη θέση δεν θα είναι αποτυχία, αλλά δεν είχε καθόλου δίκιο. Όπως, επίσης, δεν είναι επιτυχία το αυτονόητο που ανέφερε ότι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι», δηλαδή να προκριθούν στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στους «32» του Europa League με μόλις δύο νίκες σε έξι παιχνίδια. Είναι επιτυχία αυτό; Θα πει κάποιος ότι με καλύτερες παρουσίες και μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών, τα προηγούμενα χρόνια οι Πειραιώτες έμεναν εκτός συνέχειας στο Champions League, αλλά η διαφορά έγκειται στα ονόματα.

Σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιανγκ Μπόις και Αστάνα, δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να τερματίζει δεύτερος. Δεν μπορεί ο Πάουλο Μπέντο να δηλώνει ευχαριστημένος όταν η ομάδα κάνει δύο ήττες από την κυπριακή ομάδα, κόντρα στην οποία δεν κατάφερε να σκοράρει. Και όταν παίρνει το εισιτήριο στην ισοβαθμία με τους Ελβετούς και ουσιαστικά, χάρη στο γκολ του Καμπιάσο στο ματς της πρεμιέρας στη Βέρνη. Ασφαλώς και η πρόκριση αποτελεί επιτυχία, αλλά οι απαιτήσεις από έναν σύλλογο αυτού του βεληνεκούς είναι πάντα μεγάλες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει -για δικό του καλό- ο Πορτογάλος τεχνικός. Πριν να είναι αργά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x