sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δύο φάσεις άλλαξαν το ματς και την… πρόκριση: Τα σημεία-κλειδιά από την εμφάνιση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός το πάλεψε όσο μπορούσε κόντρα στην ΑΕΚ, πήρε μια νίκη ψυχολογίας αλλά ορισμένες λεπτομέρειες του στέρησαν το δικαίωμα να κυνηγήσει την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός πήρε νίκη γοήτρου και ψυχολογίας, επικρατώντας 2-1 της ΑΕΚ. Ένα αποτέλεσμα που δεν έφτανε για τους «ερυθρόλευκους» μετά το εις βάρος τους 3-0 του πρώτου αγώνα, αποχαιρετώντας το Κύπελλο Ελλάδας στα ημιτελικά.

Ένα ματς που είχε δύο εικόνες για την ομάδα του Ανιγκό, που κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, αλλά είδε μπόλικο καθαρό χρόνο αγώνα να σπαταλιέται και είδε ορισμένες λεπτομέρειες που τις είχε -εξαιτίας λανθασμένων επιλογών των παικτών του- απέναντί του, να του… στερούν το δικαίωμα στην ανατροπή-όνειρο.

Το sportfm.gr καταγράφει τα σημεία-κλειδιά από την εμφάνιση του Ολυμπιακού στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στους «κιτρινόμαυρους».

*Η δίψα του πρώτου μέρους και ο καθαρός χρόνος που χάθηκε: Αν μη τι άλλο, ο Ολυμπιακός έδειξε εξαιρετικά διαβασμένος και… διψασμένος. Ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος. Εκεί όπου το σχήμα με τρία δεκάρια λειτούργησε σωστά, οι Χουάνγκ-Εμβιλά ήταν εξαιρετικοί τόσο στα ανασταλτικά τους όσο και στα δημιουργικά τους καθήκοντα. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν περίσσιο πάθος στον αγωνιστικό χώρο, φόρτωναν τις πλευρές της ΑΕΚ με ποδοσφαιριστές και πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο. Δημιουργούσαν φάσεις, πίεζαν και είχαν εξουδετερώσει τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος ήταν άφαντος στο ματς και περίμενε κάποιον εκ των Τσούμπερ, Μάνταλο να τραβήξει… κουπί. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μοναδική καθαρή φάση της Ένωσης στο ματς, η οποία ήρθε στο 45ο λεπτό.

Ο Ολυμπιακός είχε το μομέντουμ και το εξαργύρωσε με γκολ. Παρόλα αυτά, είδε να χάνεται αρκετός χρόνος ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο με το έξτρα τετράλεπτο να μοιάζει «φτωχό». Ο καθαρός χρόνος ποδοσφαίρου ήταν μικρότερους του αναμενόμενου, με τους «κιτρινόμαυρους» να γνωρίζουν πως δεν τους συμφέρει το run & gun παιχνίδι, προσπαθώντας να παγώσουν τον ρυθμό. Θέλοντας έτσι να πάνε σε σετ παιχνίδι, χτυπώντας μετά από διάφορα κλεψίματα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

*Ο Μπιέλ δεν ήταν καλά, αλλά θα μπορούσε να βάλει φωτιά: Ο Πεπ Μπιέλ έκανε μια συνολικά κακή εμφάνιση, αφού στο πρώτο μέρος δεν του βγήκαν οι ατομικές ενέργειες και στο δεύτερο έδειχνε εκτός αγώνα. Του έλειπε η συγκέντρωση και η… σπίθα που έδειχνε σε άλλα παιχνίδια, χαλώντας επιθέσεις και την ώρα της αλλαγής του άκουσε και τις αποδοκιμασίες από το απογοητευμένο κοινό.

Παρόλα αυτά, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είχε τη δική του ευκαιρία και μάλιστα πολύ μεγάλη για να βάλει φωτιά, αλλάζοντας όλο το ρου του αγώνα και της πρόκρισης. Διότι ο Βαλμπουενά έδωσε με κεφαλιά-κανονιά το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους» στο 27’, αλλά ο Μπιέλ με ένα σχετικά εύκολο για την ποιότητά του πλασέ, μπορούσε στο 35’ να γράψει το 2-0. Παίζοντας τόσο νωρίς με προβάδισμα δύο τερμάτων και με το σκεπτικό πως ήθελε ένα μόλις γκολ ως το φινάλε για την παράταση, θα μιλούσαμε για άλλο ματς. Όπως επίσης για άλλες πιθανότητες πρόκρισης και για διαφορετική ψυχολογία…




*Οκτώ λεπτά στα χαμένα και ένα δεύτερο σερί αυτογκόλ που στοίχισε: Θα περίμενε κανείς πως ο Ολυμπιακός θα μπει στο δεύτερο ημίχρονο πιο συγκροτημένα, κρατώντας μπάλα και θα προσπαθούσε να κρατήσει την ΑΕΚ μακριά από την εστία του Πασχαλάκη. Παρόλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» με δικά τους φτηνά λάθη μεσοαμυντικά, κατάφεραν να βάλουν στην περιοχή τους τους «κιτρινόμαυρους» και το 1-1 έμοιαζε θέμα χρόνου. Με τις γραμμές να μην έχουν τις σωστές αποστάσεις, με τους ποδοσφαιριστές να μην κρατάνε μπάλα και να υπάρχει μια γενικευμένη σύγχυση χωρίς λόγο και αιτία. Οκτώ λεπτά στα χαμένα για τους Πειραιώτες!



Με τον Μπα να τρώει εύκολη ντρίμπλα από τον Πινέδα στο τετ-α-τετ του Λιβάι στο 48’, αφού νωρίτερα οι παίκτες του Ολυμπιακού κοιτούσαν τον Μεξικανό και δεν έδωσαν βοήθειες. Ένα λεπτό μετά, ο Μπακαμπού δεν μπόρεσε να απομακρύνει γυρίζοντας την μπάλα στην καρδιά της άμυνας, όπου ο Λιβάι ήταν ξανά αμαρκάριστος. Για να έρθει στο 52’ το εύκολο λάθος του Φορτούνη πίσω από τον άξονα και στη συνέχεια το αυτογκόλ του Μπα, ο οποίος έβαλε το πόδι του προφανώς για να κόψει το πλασέ του Λιβάι, αλλά χωρίς να έχει αντιληφθεί πως η μπάλα πάει άουτ. Δεύτερο σερί ματς του Ολυμπιακού με αυτογκόλ, πάλι σε κομβικό σημείο και που ουσιαστικά καθορίζει αποτέλεσμα. Κάτι που δείχνει τις λάθος τοποθετήσεις και αντιδράσεις των αμυντικών των «ερυθρόλευκων»…

*Ο εκπληκτικός Χουάνγκ και το παράδειγμα του Βαλμπουενά: Ο Ινμπόμ Χουάνγκ ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου, απ’ όσους πάτησαν χορτάρι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παρότι παίζει συνεχόμενα και χωρίς σταματημό, ο Κορεάτης χαφ ήταν χάρμα οφθαλμών. Ρυθμιστής στον χώρο της μεσαίας γραμμής, κατάπινε χιλιόμετρα και τους αντιπάλους τους. Έκοβε και έραβε, δημιουργώντας ειδικά στο πρώτο μέρος πολλά ρήγματα. Είτε για να απειλήσει ο ίδιος την αντίπαλη εστία, είτε για να «φτιάξει» τους συμπαίκτες του. Βοηθούσε σημαντικά στο κάθετο ποδόσφαιρο και την καλή κυκλοφορία της μπάλας, όντας ο… μετρονόμος στο φαληρικό γήπεδο. Είναι από τους πιο ποιοτικούς, κομβικούς και επιδραστικούς μέσους που αγωνίζονται στην Ελλάδα, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την εικόνα της ομάδας του. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, σκοράρει και με εξαιρετικό τελείωμα στο δεύτερο ημίχρονο και πέντε λεπτά μετά την ισοφάριση της ΑΕΚ, βάζοντας εκ νέου στο κόλπο τους Πειραιώτες.



Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που αξίζει να σταθείς, είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά. Αυτός ο «αγέραστος» τύπος, που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή και προς κάθε συμπαίκτη ή αντίπαλο! Όταν έχεις παραστάσεις, τσαγανό και προσωπικότητα, τότε αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Δίνοντας μάχη σε κάθε σημείο του γηπέδου, παλεύοντας κάθε μπάλα και σκοράροντας με υπέροχη κεφαλιά-κανονιά, παρότι ήταν από τους πιο κοντούς παίκτες του γηπέδου. Τρύπωσε στην αντίπαλη περιοχή, κάρφωσε τον Στάνκοβιτς και έδωσε το… σύνθημα στην κερκίδα. Αποθεώθηκε στην αλλαγή του και στο φινάλε, όπως ήταν λογικό!



*Οι «ερυθρόλευκες» απαντήσεις δόθηκαν, αλλά τώρα υπάρχει το πρωτάθλημα: Ο Ολυμπιακός είχε ένα έξτρα κίνητρο για το ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης», πέραν του να παλέψει για να εξαντλήσει τις πιθανότητες πρόκρισης. Ήθελε να δώσει απαντήσεις μετά την κάκιστη εικόνα και ήττα από τον Παναθηναϊκό, να δώσει απαντήσεις σε όσους τον θεωρούν υποδεέστερη ομάδα και να χτίσει ψυχολογία. Όλα αυτά τα κατάφερε, αφού στο πρώτο μέρος ήταν ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημά του.

Έδωσε τις απαντήσεις του, αλλά δεν πρέπει να μείνει εκεί, ούτε ο αποκλεισμός να του χαλάσει την ψυχολογία. Διότι πρέπει να γεμίσει τις μπαταρίες του στη διακοπή, στρέφοντας το βλέμμα του στο πρωτάθλημα. Εκεί όπου στην επανέναρξη έχει το… remake του δεύτερου ημιτελικού, αφού φιλοξενεί στο Φάληρο την ΑΕΚ για την 5η αγωνιστική των playoffs. Με ένα τρίποντο, παραμένει ζωντανός για τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο του Champions League, ενώ διατηρεί πιθανότητες για τον τίτλο, εφόσον τον ευνοήσει και το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Οι νέες απαντήσεις πρέπει να δοθούν από τους Πειραιώτες στο ερχόμενο ματς πρωταθλήματος, εκεί όπου έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το παιχνίδι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x