sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός: Ανέκτησε το «κύτταρο» του πρωταθλητισμού και αφήνει πίσω τα παλιά

O Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League στην κορυφή της βαθμολογίας και το sport-fm.gr κάνει τον απολογισμό της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη regular season.

Η κανονική διάρκεια στο πιο «ροκ» πρωτάθλημα των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε με την εικόνα της βαθμολογίας να είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή. Τέσσερις ομάδες βρίσκονται σε απόσταση βολής η μια από την άλλη και τα playoffs της Stoiximan Super League, αναμένονται συγκλονιστικά. Ωστόσο εις εκ των διεκδικητών βρίσκεται και πάλι ο Παναθηναϊκός ο οποίος μετά από πολλά χρόνια διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή, τερματίζοντας στην κορυφή της βαθμολογίας στη regular season και κάνει τους οπαδούς του να ονειρεύονται ξανά.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά αλλά και τα πρόσωπα που άλλαξαν την νοοτροπία των «πρασίνων» και τους έκαναν και πάλι πρωταγωνιστές!

Δεν υφίσταται σύγκριση με πέρυσι


Η εξέλιξη του Παναθηναϊκού συγκριτικά με την περασμένη αγωνιστική περίοδο στο αντίστοιχο κομμάτι είναι πολύ μεγάλη ανεξάρτητα από τη βαθμολογία. Την περασμένη σεζόν, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έπαιρνε για την 26η αγωνιστική ένα σημαντικό «διπλό» στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου με σκορ 2-0 χάρη σε ισάριθμα τέρματα του Σεμπάστιαν Παλάσιος ο οποίος ολοκλήρωσε τη χρονιά σκοράροντας δέκα φορές. Η συνθήκη ωστόσο σε εκείνο το ματς ήταν ότι ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε την είσοδο του στα playoffs, αφού δεν είχε πραγματοποιήσει την ίδια πορεία σε σχέση με φέτος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε την regular season 2021-22 μετρώντας 10 ήττες, εκ των οποίων οι 8 ήταν εκτός έδρας. Τα νικηφόρα αποτελέσματα ήταν 13, ενώ τα ισόπαλα δέκα λιγότερα και η βαθμολογική συγκομιδή ήταν μόλις 42 βαθμοί τη στιγμή που φέτος είναι 19 περισσότεροι (61 βαθμοί). Aμυντικά ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά πιο ασταθής καθώς είχε δεχθεί 21 τέρματα τη στιγμή που έχει την καλύτερη ανασταλτική λειτουργεία φέτος με παθητικό μόλις 12, ενώ η μοναδική υπεροχή της τότε ομάδας με τη φετινή είναι τα 41 γκολ που πέτυχε έναντι των 38 φέτος. Αυτό ωστόσο είναι αξιοπερίεργο μιας και οι «πράσινοι» δημιουργούν περισσότερο απ' όσο παράγουν φέτος σε σχέση με πέρυσι!

17 είναι η ασίστ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος 2022-23, 21 ήταν στην αντίστοιχη της περασμένης περιόδου. Ο χρόνος της κυκλοφορίας της μπάλας είναι πάνω-κάτω ο ίδιος, ενώ τα κλεψίματα του φετινού Παναθηναϊκού είναι κατάτι περισσότερα (636 έναντι 300). Και τις δύο χρονιές το ποσοστό στα γεμίσματα είναι το ίδιο (47%), ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα πέναλτι η διαφορά είναι σχεδόν... μηδαμινή μιας οι «πράσινοι» έχουν βρεθεί στην άσπρη βούλα 8 φορές φέτος, ενώ πέρυσι μια παραπάνω.

Η προσεγμένες μεταγραφικές κινήσεις


Ο βασικός κορμός της ομάδας δεν άλλαξε πολύ καθώς το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναιν συγκεκριμένο. Ο Σέρβος τεχνικός δεν αρέσκεται στο να αναλώνεται στην πολυκοσμία στο Κορωπί με αποτέλεσμα να αντικαθιστά τους παίκτες που αποχωρούν με συγκεκριμένες προσθήκες ενώ όποτε η ανάγκη το καθιστά απαραίτητο, βάζει τις δικές του «πινελιές». Η αποχώρηση του Βιγιαφάνες άνοιξε τον δρόμο για την απόκτηση του Μπερνάρ, ενώ η μεταγραφή του Καρλίτος στη Λέγκια Βαρσοβίας καλύφθηκε από τον Άντραζ Σπόραρ. Oι Μαουρίσιο και Αλεξανδρόπουλος αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι του 2022, με τον Άνταμ Τσέριν να καλείται να αναλάβει χρέη «χαμάλη» βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον προπονητή του.

Η «σημαία» του Σωκράτη Διούδη υπεστάλη, με τον καλύτερο εξαιρετικό Γιούρι Λοντίγκιν, να παίρνει το ρόλο της «ρεζέρβας» πίσω από τον... βιονικό Αλμπέρτο Μπρινιόλι που φέτος δεν έχασε ούτε λεπτό συμμετοχής.

Στην άμυνα ο Φραν Βέλεθ είπε αντίο αναχωρώντας για τη Σαουδική Αραβία, όμως ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον υψηλού επιπέδου αριστεροπόδαρο στόπερ, Χόρντουρ Μάγκνουσον ο οποίος έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Η μοναδικές ουσιαστικά μεταγραφές που δεν έγιναν με τον σκοπό της αντικατάστασης ήταν εκείνες του Μπένιαμιν Βέρμπιτς για τα άκρα της επίθεσης και του μετέπειτα άτυχου Κρίστιαν Γκάνεα που κάλυψε το κενό του δεύτερου αριστερού μπακ πίσω από τον Χουάνκαρ.



Το σίριαλ των μεταγραφών του καλοκαιριού έλαβε τέλος με τον Ένις Τσόκαι που ήρθε από την Κροατία και τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, αλλά και του Αλεξί Τρουιγέ από τη Νις, με τον Γάλλο να τραυματίζεται σοβαρά στο χιαστό, στην πρώτη του κιόλας συμμετοχή, κόντρα στη Λαμία για την 7η αγωνιστική.

Οι πρωταγωνιστές και το... κομπιούτερ


Αν μη τι άλλο ο κόσμος του Παναθηναϊκού απολαμβάνει τη φετινή σεζόν, καθώς η ομάδα έχει επανέλθει σε mode πρωταθλητισμού μετά από αρκετά χρόνια. Για να φτάσει όμως μέχρι την κορυφή πριν το τρένο μπει στις ράγες των playoffs, υπήρξαν πρωταγωνιστές οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

Η αρχή γίνεται από τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα. Ο Ισπανός, κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και μετά την περσινή σεζόν συνέχισε στο ίδιο μοτίβο βρίσκοντας δίχτυα οκτώ φορές και μοιράζοντας δύο σε εννέα ματς μέχρι που ο «δαίμονας» της ρήξης χιαστού του χτύπησε την πόρτα και τον ανάγκασε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.



Εξέχουσας σημασίας είναι και η παρουσία του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στον οποίο πιστώνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η τρομερή αμυντική συγκομιδή του Παναθηναϊκού με 12 γκολ παθητικό, ενώ οι σημαντικές του επεμβάσεις τον βοήθησαν να κρατήσει σε 16 ματς ανέπαφη την εστία του.



Όπως είπαμε η επίθεση φέτος διαφέρει σε σχέση με πέρυσι και ο Άντραζ Σπόραρ βοήθησε πολύ σε αυτό. Ο Σλοβένος κόστισε 3,5 εκατ. ευρώ όμως η εμπειρία του και η ικανότητα του να συνδέει το ομαδικό παιχνίδι με το τελείωμα των φάσεων έχει φέρει μεγάλη αλλαγή από τη μέση και μπροστά. Ήδη μετρά, 8 γκολ σε 23 ματς, με αυτά κόντρα σε Άρη την 8η αγωνιστική και Ολυμπιακό την 10η να είναι τα σημαντικότερα.



Ο αθόρυβος εκτελεστής ωστόσο δεν είναι άλλος από τον Φώτη Ιωαννίδη. Ο 23χρονος στράικερ έχει αγωνιστεί είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή σε όλα τα ματς, πετυχαίνοντας 5 τέρματα και μοιράζοντας τρεις ασίστ, που ισοδυναμούν με 17 βαθμούς. Εκείνους δηλαδή που στερήθηκε ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια της περσινής regular season.



Η παρουσία των τεσσάρων προαναφερθέντων ωστόσο, ίσως να μην είχε τόσο μεγάλη σημασία, αν στο ρόστερ δεν υπήρχε το... κομπιούτερ, Ρούμπεν Πέρεθ. Ο Ισπανός είναι το βασικό «γρανάζι» στη λειτουργεία της ομάδας, αφού ενώνει με αρμονία και τις τρεις γραμμές στο γήπεδο. Η δουλειά του Ρούμπεν συνοψίζεται σε έναν τριψήφιο αριθμό. Το 409. Τόσες είναι οι εύστοχες πάσες που μετρά στην κανονική περίοδο και των δύο σεζόν που αγωνίζεται με το «τριφύλλι» στο στήθος, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη θέση στην οποία αγωνίζεται δεν απαιτεί.... κόπο αλλά τρόπο.


Ο μόνος που έμεινε ίδιος


Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το κείμενο δεν θα είχε γραφτεί ποτέ αν στην άκρη του πάγκου δεν καθόταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός παρέλαβε «καμένη γη» όταν ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας και κατάφερε να την φτάσει σε επίπεδα που ούτε και ο πιο αισιόδοξος φίλος της δεν θα φανταζόταν.

Παναθηναϊκός: Ο απολογισμός της regular season

Η εργατικότητα, η αφοσίωση, η ταπεινότητα και η ευθύτητα του έχουν βοηθήσει πολύ στο να ανέβει το «τριφύλλι» επίπεδο. Παρόλα αυτά ο ίδιος έχει καταφέρει να αναπτύξει τον τρόπο σκέψεις του αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Το σημαντικότερο του χαρακτηριστικό όμως είναι ένα. Γνωρίζει που βρίσκεται και δεν δέχεται κανείς να ισοπεδώνει το έργο του. Και το απέδειξε στη συνέντευξη Τύπου του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο οποίο ο Παναθηναϊκός έκανε ομολογουμένως μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του στη φετινή σεζόν.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει:
«Μην υποτιμάτε την ομάδα μου. Μην το κάνετε. Δεν είναι σωστό. Με τη συμπεριφορά μου δεν έχω δείξει ότι δεν σέβομαι οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η μόνη ομάδα που δικαιούται το πρωτάθλημα και θα χαρεί είναι η δική μου γιατί όλοι οι άλλοι μιλούν για αλλοιωμένα πρωταθλήματα. Προσπαθούμε να επιστρέψουμε εκεί που ανήκουμε ιστορικά και θα παλέψουμε έχοντας σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους μας»
.



Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει στον Παναθηναϊκό. Σε μια ομάδα που πέρασε πολλά, απείχε για αρκετό καιρό από τον πρωταθλητισμό, αποβάλλοντας το συγκεκριμένο DNA. Πλέον όμως το ανάκτησε ξανά και βάζει πλώρη για την κορυφή αλλά και τη διαγράφη των «μαύρων» χρόνων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x