sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός 2023/24: Επέστρεψε στην Ευρώπη, θέλει να γυρίσει και στους τίτλους!

Έχοντας… προίκα τα σταθερά βήματα βελτίωσης μέσα κι έξω από το γήπεδο, αλλά και μεγαλύτερο «βάθος» στο ρόστερ πλέον, ο Παναθηναϊκός θέλει να πάει μέχρι τέλους τη νέα σεζόν, επιστρέφοντας στην κορυφή!

Κατάκτηση του εγχώριου Κυπέλλου την πρώτη χρονιά. Πρωτιά στην μεγαλύτερη διάρκεια και διεκδίκηση του πρωταθλήματος με μια τεράστια -παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε- προσπάθεια τη δεύτερη. Επιστροφή στην Ευρώπη και τους ομίλους του φετινού Europa League μετά την επική πρόκριση επί της Μαρσέιγ και τον... άδοξο αποκλεισμό από την Μπράγκα.

Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μια ΟΜΑΔΑ που σταδιακά επί των ημερών του Σέρβου τεχνικού και με την πολύτιμη αρωγή της διοίκησης του -η οποία έκανε και συνεχίζει να κάνει ότι της ζητείται, δρέποντας τους καρπούς της στήριξης- βελτιώνεται σε κάθε επίπεδο.

Προφανώς, το γεγονός ότι το «τριφύλλι» κατάφερε να καλύψει την τεράστια -κατά γενική ομολογία- απόσταση που υπήρχε ανάμεσα στο 2020 και το σήμερα, πιστώνεται στις κεφαλές του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η επιστροφή στην κανονικότητα βέβαια, εκτός από πρόοδο περιλαμβάνει και… τρόπαια!

Η διεκδίκηση και η κατάκτηση των εγχώριων τίτλων, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας, σε συνδυασμό με την συνέχεια της καλής παρουσίας του Παναθηναϊκού στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, όπως αυτή ξεκίνησε από την προκριματική φάση, πρέπει και είναι ρεαλιστικοί στόχοι για τη νέα σεζόν. Διαχρονικά ίσχυε αυτό, δε θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς τώρα που -τα περισσότερα, αν όχι- όλα βαίνουν καλώς.

Κι αυτό το γεγονός έρχεται να αποτυπωθεί τόσο από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί πέριξ και εντός Παναθηναϊκού, όσο και από τα γεγονότα, με βάση τα έως τώρα πεπραγμένα της ομάδας στην προκριματική φάση του φετινού Champions League και τις αναμετρήσεις με τη Ντνίπρο -κυρίως- τους Φωκαείς, αλλά και την πορτογαλική ομάδα...

Στην πετυχημένη συνταγή που ακολουθούν οι «πράσινοι» την τελευταία διετία ήρθαν να προστεθούν και μερικά πολύ… νόστιμα «υλικά», αναβαθμίζοντας τις επιλογές του Γιοβάνοβιτς και δίνοντας στον κόσμο την ελπίδα ότι, η δουλειά που δεν έγινε πέρυσι στο… παρά ένα θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς.

Με τον Παναθηναϊκό να επιβραβεύεται για όλα όσα προαναφέραμε μέσω του τίτλου στην Super League 1, που αποτελεί και τον... διακαή πόθο όλου του οργανισμού συνολικά, δεδομένης της διαφαινόμενης σταδιακής επιστροφής του Panathinaikos.



Ποδοσφαιριστές με την αξία και το βιογραφικό του Φίλιπ Τζούριτσιτς και των Τόνι Βιλένα και Γουίλιαν Αράο με αγορά μάλιστα, ή του Τιν Γεντβάι ο οποίος επίσης ουσιαστικά θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένος βάσει της νορμάλ οψιόν αγοράς του, αν μη τι άλλο συντελούν ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσφέροντας βάθος, αίγλη, εμπειρία, ποιότητα και σκορπώντας τον ενθουσιασμό στην Λεωφόρο, η οποία αναμένεται και τη σεζόν 2023/24 να αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο «όπλο» της ομάδας για την επιστροφή στην κορυφή, ούσα κατάμεστη σε όλα τα παιχνίδια!

Τι έκανε το καλοκαίρι (5Ν-1Ι-1Η): «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», λέει μια γνωστή παροιμία, η οποία βρίσκει την εφαρμογή της και στην περίπτωση των καλοκαιρινών φιλικών αγώνων του Παναθηναϊκού…

Το «τριφύλλι» πήγε και φέτος στην Αυστρία για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, δίνοντας παράλληλα πέντε παιχνίδια εκεί. Ο απολογισμός του, αν μη τι άλλο εντυπωσιακός, καθώς μέτρησε το απόλυτο με πέντε νίκες, 13 γκολ στο ενεργητικό και μόλις δύο στο παθητικό του!



Μεγαλύτερη αξία, φυσικά, από τα αποτελέσματα είχε η επανεμφάνιση των Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα και Ζέκα Γκονσάλβες όπως και του νεαρού Λεάντρο Φρόκου μετά τους πολύμηνους τραυματισμούς τους από τον πρώτο κιόλας αγώνα. Παράλληλα, ένας από τους παίκτες που κέρδισαν τις εντυπώσεις ήταν ο 19χρονος στόπερ Έλτον Φικάι.

Σε ό,τι αφορά στα της δουλειάς, όσοι παρακολούθησαν την προετοιμασία από κοντά αναφέρθηκαν στο υψηλό επίπεδο και την σκληρή δουλειά, μέσω της οποίας βγήκαν και στα ματς αρκετά πράγματα που δούλεψαν ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του στις προπονήσεις.



Ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη να μη χάσει με έναν σοβαρό τραυματισμό κάποιον παίκτη του, ενώ δούλεψε πάνω στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1 ως σχηματισμούς. Παράλληλα προστέθηκαν και νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως το… τρικ σε φάση ανάπτυξης στην αριστερή του πλευρά. Με τον μπακ να μπαίνει μέσα, τον στόπερ να παίρνει μέτρα και τον εξτρέμ να παίζει στη γραμμή, παίρνοντας πλάτος.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, έδωσε δύο ακόμα φιλικές αναμετρήσεις χωρίς να κάνει αυτή την φορά κάποια νίκη, έχοντας δεδομένα ωστόσο άπαντες στην άκρη του μυαλού τους τα παιχνίδια με τη Ντνίπρο που… ακολουθούσαν.



Τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός-Βίενερ Βικτόρια 4-0, Παναθηναϊκός-Ρογκάσκα 3-1, Παναθηναϊκός-Πετρολούλ Πλοέστι 2-0, Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1-0, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ Λάρνακας 3-1, Παναθηναϊκός-Χάποελ Μπερ Σεβά 1-1, Παναθηναϊκός-Ράγιο Βαγιεκάνο 0-1.









Μεταγραφές


ΗΡΘΑΝ: Ζέκα Γκονσάλβες (ελεύθερος από την Κοπεγχάγη), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (ελεύθερος από την Λέγκια Βαρσοβίας), Φίλιπ Τζούριτσιτς (ελεύθερος από την Σαμπντόρια), Τόνι Βιλένα (αγορά από την Εσπανιόλ), Τιν Γεντβάι (δανεικός, με οψιόν, από την Λοκομοτίβ Μόσχας), Έρικ Πάλμερ-Μπράουν (ελεύθερος από την Τρουά), Γουίλιαν Αράο (αγορά από τη Φενέρμπαχτσε).



ΕΦΥΓΑΝ: Δημήτρης Κουρμπέλης (Τράμπζονσπορ), Ζβόνιμιρ Σάρλια (Χάιντουκ Σπλιτ), Φακούντο Σάντσες (ΑΕΚ Λάρνακας), Αργύρης Καμπετσής (Ντιοσγκιόρ). Αχιλλέας Πούγγουρας (ελεύθερος).

ΣΥΝ


Το είπαμε και πριν: ο Παναθηναϊκός έχει μπει στις ράγες της… επιστροφής στα γνώριμα του στάνταρ χάρη στην λογική που επικρατεί στο κλαμπ, συνολικά! Όλα γίνονται με πρόγραμμα και με βάση την ποδοσφαιρική λογική. Έχοντας πάθει και… μάθει, τα προηγούμενα χρόνια, με σταθερά βήματα και υπομονή έχει καταφέρει να προοδεύει αγωνιστικά και όχι… βιαστικά, ή με κινήσεις «φωτοβολίδες».

Πλάνο το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί για μια ακόμα χρονιά ανεξαρτήτως τυχόν στραβών αποτελεσμάτων, τα οποία άλλωστε και πρακτικά λιγοστεύουν για κάποιον που «υπηρετεί» σωστά το ποδόσφαιρο, όπως έχει δείξει η ιστορία. Κι αν το προηγούμενο φαίνεται θεωρητικό, που… δεν είναι βέβαια, το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία το ρόστερ του «τριφυλλιού» είναι πλέον γεμάτο, αν μη τι άλλο είναι κάτι δεδομένα πιο χειροπιαστό, απαραίτητο και αποδεκτό!

Με τόσα πολλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη, είναι δεδομένο ότι ο Γιοβάνοβιτς θα χρειαστεί να ανοίξει το rotation και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε περισσότερους παίκτες του. Δίκαιος είναι όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές του, ικανός… προφανώς, όπως μαρτυράει και η καριέρα του εντός αλλά και εκτός ομάδας. Έχοντας, λοιπόν, πολλαπλάσιες επιλογές στην διάθεσή του και πιο ποιοτικές λύσεις σχεδόν σε κάθε θέση, (θα) έχει και τη δυνατότητα να παρουσιάσει μια ακόμα καλύτερη εικόνα, χωρίς να φοβάται παράλληλα για τρομερές αυξομειώσεις στην απόδοση της ομάδας του.

Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να καταγραφεί και να επισημανθεί είναι ότι ο Παναθηναϊκός κατάφερε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να καταλήξει σε παίκτες οι οποίοι βρίσκονταν στις πρώτες επιλογές του μεταγραφικού σχεδιασμού, ανά θέση! Με τον νέο τεχνικό διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου να πιστώνεται αναμφίβολα αρκετά από τα credits για αυτό.



ΠΛΗΝ


Όπως για κάθε ομάδα του… πλανήτη, φυσικά, έτσι και για τον Παναθηναϊκό δεν θα μπορούσε να είναι όλα τέλεια. Ποτέ και πουθενά δεν ισχύει αυτό, άλλωστε! Παρά την πληρότητα του υπάρχοντος ρόστερ, λοιπόν, γίνεται κουβέντα για το εάν θα πρέπει να αποκτηθεί ένας ακόμα δεξιός μπακ. Οι τελευταίες εμφανίσεις του Γιώργου Βαγιαννίδη πιθανότατα συνηγορούν προς την αντιθετη κατεύθυνση, όμως είναι δεδομένο πως ο ερχομός ενός παίκτης ο οποίος θα… τραβήξει πάνω τους υπάρχοντες, θα ισχυροποίησει σε αφάνταστο βαθμό την ομάδα του Γιοβάνοβιτς.

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά το «τριφύλλι» και θα χρειαστεί να το κάνει με επιτυχία είναι τα δύο παιχνίδια που θα κληθεί να δώσει πολλές φορές μέσα στη σεζόν… Σύμφωνοι. Το ρόστερ -είπαμε και παραπάνω- προσφέρει στον Γιοβάνοβιτς τις απαραίτητες λύσεις για να ανταπεξέλθει. Δεν είναι μόνο ποσοτικό το ζήτημα, ωστόσο.

Ο… άμαθος εδώ και πολλά χρόνια οργανισμός θα κληθεί να διαχειριστεί μια πραγματικότητα η οποία πέρυσι ή πρόπερσι δεν υπήρχε και επέτρεψε την απόλυτη συγκέντρωση στον εκάστοτε στόχο. Το γεγονός ότι, εν προκειμένω, καλούνται άπαντες να συνδυάσουν την επιστροφή στους τίτλους με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, συν την πρόοδο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αν μη τι άλλο ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας του όλου εγχειρήματος.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (4-2-3-1): Μπρινιόλι – Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ – Ρούμπεν, Βιλένα – Μαντσίνι, Τζούριτσιτς, Μπερνάρ – Σπόραρ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x