Χρήστος Ρομπόλης

Η ΑΕΚ έχει αυταπάρνηση, αλλά θέλει βοήθεια ή έστω… σκληρές αλήθειες

Η πρόκριση της αποδεκατισμένης ΑΕΚ επί του Περιστερίου ήταν δείγμα αυταπάρνησης, αλλά η ομάδα δεν χρειάζεται ήρωες. Θέλει βοήθεια ή έστω σκληρές αλήθειες στον κόσμο της.

Η υπερβατική νίκη της αποψιλωμένης ΑΕΚ επί του Περιστερίου δεν είναι από αυτές που χαρίζουν κούπες, αλλά που μένουν στη συλλογική συνείδηση ως μνημεία αυταπάρνησης θυμίζοντας εποχές «Μοϊκανών». Γιατί ο σωστός φίλαθλος κόσμος ξέρει να εκτιμά όχι μόνο μία ομάδα που εξαργυρώνει την ποιότητά της σε ασήμι, αλλά και μία που κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες τρυπά το ταβάνι της και κερδίζει το σεβασμό φίλων αλλά και αντιπάλων.

Στον Στέφανο Δέδα, με τις όποιες αστοχίες του σε επιλογές παικτών το καλοκαίρι ή τις εκρήξεις και τους τσακωμούς του στον πάγκο, πρέπει να πιστωθεί η συσπείρωση της ομάδας σε τόσο αντίξοες συνθήκες, αλλά και η παραμονή του παρά τις «Σειρήνες» από το Ισραήλ όπου έχει μεγάλη πέραση. Αντιστοίχως respect αξίζουν και οι παίκτες, από τον Ανγκόλα που δίνει τα πάντα παρότι αντιλαμβάνεται πως η ποιότητά του είναι για πολύ υψηλότερο επίπεδο από την τωρινή ΑΕΚ, τον Χάμερ που μόνο εικόνα περαστικού μισθοφόρου δεν παρουσιάζει και τον Γκρίφιν που όταν μένει συγκεντρωμένος βγάζει την ποιότητά του, μέχρι τον υποτιμημένο Φλιώνη και τον Παππά που προσπαθεί παρά τους περιορισμούς στο κορμί του μετά από τρεις σοβαρούς τραυματισμούς.

ΑΕΚ: Έχει αυταπάρνηση, αλλά θέλει βοήθεια και αλήθειες

Η ΑΕΚ όμως-μια κανονική ΑΕΚ σαν αυτή που παρουσιάστηκε την προηγούμενη πενταετία κι όχι σαν αυτή που βολόδερνε σε Β’ και Α2 λίγα χρόνια πριν-δεν πρέπει να στηρίζεται σε ήρωες για μια βραδιά ή περισσότερες. Για όποιον τυχόν το αγνοεί, ακόμη κι ο Λεωνίδας με τους 300 στο τέλος… έχασαν. Η ΑΕΚ υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Και όχι απλώς δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις στο Final Four παρουσία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε ενάμιση μήνα από τώρα, αλλά κινδυνεύει να επιστρέψει σε πέτρινα χρόνια. Ο πρόωρος ευρωπαϊκός αποκλεισμός σε έναν εύκολο όμιλο ίσως να ήταν μόνο η αρχή του κακού…

Για το γεγονός ότι χθες παρατάχθηκε με επτά παίκτες κι έναν εμπύρετο 18χρονο δεν «ευθύνεται» μόνο η κακιά της τύχη. Τα κρούσματα μεταξύ παικτών ήταν δύο, αλλά το ρόστερ αποδεκατίστηκε επειδή ξέμεινε με τέσσερις ξένους, ο Μπόγρης είναι «παρκαρισμένος» με απόφαση του προπονητή, τα 13 ban δεν επιτρέπουν μεταγραφές και εφηβικό ουσιαστικά δεν υπάρχει για να αντλήσει η πρώτη ομάδα κάποια συμπληρώματα για την δωδεκάδα της ή έστω τις προπονήσεις.

ΑΕΚ: Έχει αυταπάρνηση, αλλά θέλει βοήθεια και αλήθειες

Είναι πασιφανές πως η ΚΑΕ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οι διακανονισμοί που έγιναν τους προηγούμενους μήνες δεν τηρήθηκαν παρά μόνο προσωρινά για να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και ασφαλώς δεν τιμά την ΑΕΚ να διασύρεται από παλιούς προπονητές ή παίκτες της που (ορθώς) διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, να φέρνει ξένους για να τους χάνει από Ιωνικό ή Λαύριο επειδή δεν μπορεί να τους υπογράψει, ακόμη και να συζητά να επαναφέρει μετά από πολύμηνη απραξία τον 38χρονο Λάνγκφορντ και τον 36χρονο Σλότερ (με όλο τον σεβασμό σε αμφότερους) για να αποφύγει τα χειρότερα. Ούτε ασφαλώς περιποιεί τιμή για την ΚΑΕ να υπάρχουν δημοσιεύματα περί σημαντικών οφειλών σε υπαλλήλους ή που το κλειστό των Λιοσίων είναι παγωμένο, εντός κι εκτός εισαγωγικών.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει ευεργετήσει την ΑΕΚ και η ανάληψη των ηνίων της ομάδας συνδυάστηκε με σπουδαίο έργο, με κατάκτηση τίτλων, λύση στο ιστορικό πρόβλημα της έδρας ή και σειρά ενεργειών για την τόνωση της μνήμης των φιλάθλων και της σύνδεσης με το ένδοξο παρελθόν. Όμως εφόσον πλέον είτε δυσκολεύεται, είτε αδυνατεί να σηκώσει το βάρος των προσδοκιών που ο ίδιος με την προσφορά του δημιούργησε, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να ζητήσει «συμπαίκτες» για να μοιραστούν το βάρος αλλά και μεσομακροπρόθεσμα τα πιθανά οφέλη, είτε να απευθυνθεί με «ωμό» ρεαλισμό στον κόσμο της ομάδας. Χωρίς να υπόσχεται «καθαρό ισολογισμό», «υπερθέαμα» ή «διεκδίκηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου και του BCL», όπως έκανε στη συνέντευξη Τύπου του Αυγούστου. Το οφείλει στο κοινό της ομάδας, αλλά πρωτίστως στον εαυτό του και την ιστορία που έγραψε η ομάδα επί των ημερών του.

ΑΕΚ: Έχει αυταπάρνηση, αλλά θέλει βοήθεια και αλήθειες

Οι φίλοι της ΑΕΚ είναι δεδομένο πως θα εκτιμήσουν μια άβολη αλήθεια από μια ωραιοποιημένη ψευδαίσθηση. Γιατί ό,τι κι αν συμβαίνει τώρα, δεν είναι αγνώμονες για να ξεχνούν πού παρέλαβε την ομάδα τους και πού την οδήγησε ο διοικητικός της ηγέτης. Κι αν χρειαστεί θα βάλουν και οι ίδιοι πλάτη για να περάσει η μπόρα, όπως πέρασαν τόσες και τόσες σε όλα τα τμήματα, θα το κάνουν ξανά.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x