Χρήστος Ρομπόλης

Μια ΑΕΚ που δεν μπόρεσε, αλλά μπορεί

Παρά τα προβλήματα, η ΑΕΚ πάλεψε απέναντι στο φαβορί για την κατάκτηση του BCL και παρότι δεν μπόρεσε να πάρει το πλεονέκτημα έδρας, μπορεί να πάει στο Final 4.

Η υπέρβαση, μία ακόμη τέτοια δηλαδή, δεν έγινε. Η ΑΕΚ θα κληθεί μετά την ήττα από τη Μάλαγα να φτάσει στο Final 4 του Basketball Champions League από τον δύσκολο δρόμο, με μειονέκτημα έδρας. Παρότι όμως δεν μπόρεσε να πάρει το πλεονέκτημα, έδειξε ικανή να φτάσει στα ημιτελικά. Ή τουλάχιστον να παλέψει μέχρι εσχάτων για να τα καταφέρει…

Όπως ακριβώς έκανε και απέναντι στη Μάλαγα. Παρότι είχε απέναντί της μια ομάδα με τουλάχιστον τριπλάσιο μπάτζετ, που κέρδισε ολάκερες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ για να κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας τον περασμένο μήνα και παρόλο που η ίδια παρατάχθηκε τον χτυπημένο από την τύχη και αναντικατάστατο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Στρέλνιεκς αλλά και τον πολύτιμο Γουίλιαμς.

Μια ΑΕΚ που δεν μπόρεσε, αλλά μπορεί

Το πλάνο του Ηλία Καντζούρη ήταν πολύ σωστό. Πίεση στην μπάλα παρά τις ελλείψεις στα γκαρντ και «τάισμα» στο post για εκτέλεση ή δημιουργία απέναντι στη βαριά γραμμή ψηλών της Μάλαγα. Δυστυχώς όμως η άμυνα με αλλαγές, που ήταν περίπου αναγκαστική λόγω των χαρακτηριστικών του αντιπάλου, πληγώθηκε από τα 14 χαμένα ριμπάουντ, που πρόσφεραν ισάριθμους πόντους στους αντιπάλους). Παράλληλα, η καλή κυκλοφορία και το inside-out παιχνίδι στην επίθεση δεν κεφαλαιοποιήθηκε με 3/19 τρίποντα, καθώς πέρα από τους δύο λαβωμένους απόντες της η ΑΕΚ πλήρωσε και τα άσφαιρα που «πυροβολούσαν» από μακριά Λεμάρ (0/4), Μάιλς (1/4) και Φλιώνης (0/2).

Η Μάλαγα των καταπληκτικών plays στην επίθεση, με αρκετή ρέντα στα ριμπάουντ (πολλά επιθετικά της προήλθαν από κάκιστα σουτ) και κάποια εύνοια από τη διαιτησία κατάφερε να μείνει στον αφρό και να πάρει την πρωτιά. Επειδή σούταρε όχι σούπερ αλλά πολύ καλύτερα της ΑΕΚ από μακριά (8/25 τρίποντα) και πήρε περισσότερα από τον πάγκο της (45 πόντους), με κορυφαίο τον Κάρτερ που δεν… έκανε (όπως και ο Άλφα Ντιαλό) στις ελληνικές ομάδες όταν έβγαζε μάτια στο Λαύριο.

Μια ΑΕΚ που δεν μπόρεσε, αλλά μπορεί

Το πρωί της Παρασκευής η ΑΕΚ θα μάθει τον αντίπαλό της στα playoffs μεταξύ τριών ομάδων: Τενερίφη, Βόννη ή ο νικητής του Στρασμπούρ-Χάποελ Ιερουσαλήμ θα είναι το εμπόδιο για το Final 4. Δηλαδή είτε η κάτοχος του BCL και του Διηπειρωτικού που είναι τέταρτη στην Liga Endesa, είτε η συμπρωτοπόρος με την Άλμπα στο πρωτάθλημα Γερμανίας που κέρδισε μέσα-έξω την «Ένωση» στην πρώτη φάση, είτε δύο ομάδες με ποιότητα και κόσμο που αναμετρώνται την Τετάρτη για το πλεονέκτημα.

Η μπασκετική λογική λέει, μάλλον, πως η σειρά προτίμησης είναι η αντίστροφη με αυτή που αναφέρθηκαν οι πιθανοί αντίπαλοι. Δηλαδή μακριά από Τενερίφη, καλύτερα όχι κόντρα σε Βόννη και μικρότερο κακό φαντάζει μια κλήρωση με Στρασμπούρ ή Χάποελ. Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ δεν θα είναι φαβορί, αλλά ταυτόχρονα σε κανένα σενάριο δεν είναι ξεγραμμένη.

Μια ΑΕΚ που δεν μπόρεσε, αλλά μπορεί

Αν μη τι άλλο η φετινή (και όχι μόνο) ομάδα έχει αποδείξει πως παλεύει κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και αρνείται να παραδοθεί αμαχητί. Το έκανε κερδίζοντας τρία ματς-«τελικούς» χωρίς τον κόσμο της στο BCL, λυγίζοντας στο τέλος παίζοντας αποδεκατισμένη κόντρα στο Περιστέρι bwin στον ημιτελικό του Κυπέλλου, νικώντας τη Γαλατάσαραϊ παρά τις απώλειες δύο βασικών στη διάρκεια του αγώνα και μαχόμενη μέχρι τέλους κόντρα στην ανώτερη και πληρέστερη Μάλαγα το βράδυ της Τρίτης. Και μια ομάδα που χωρίς να αναζητεί δικαιολογίες δίνει τον γενναίο αγώνα της οφείλεις να την υπολογίζεις, να τη σέβεσαι και να της βγάζεις το καπέλο ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x