Χρήστος Ρομπόλης

Όχι άλλο… τρίτο φάουλ από Ολυμπιακό - Είναι καλύτερος και μπορεί να το δείξει στο ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τη φθορά Γουόκαπ και Φαλ, τους λίγους πρωταγωνιστές κι έδωσε θάρρος στη Μονακό, αλλά παραμένει η καλύτερη ομάδα και έχει το… ΣΕΦ για να το αποδείξει.

Μια χρυσή ευκαιρία χάθηκε στις λεπτομέρειες για τον Ολυμπιακό στο Μονακό, αλλά η πρόκριση παραμένει στο χέρι του και ως-αναμφίβολα-η καλύτερη και πιο «ομάδα» της σειράς έχει τον πρώτο λόγο για να τελειώσει τη δουλειά στο ΣΕΦ που την Τετάρτη θα «κοχλάζει». Δεν θα είναι εύκολο, αφού μια αξιόμαχη και με άγνοια κινδύνου ομάδα είναι πάντα επικίνδυνη όσο δεν τη «σκοτώνεις», αλλά στο Φάληρο ο Ολυμπιακός ορίζει τη δική του μοίρα, με τους δικούς του όρους.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν άφηνε καμία αμφιβολία πως είχε τα ηνία του ματς μέχρι και τις αρχές της τρίτης περιόδου. Στο 38-49 της εκκίνησης του δευτέρου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός μετρούσε ολογράφως ένα λάθος (!) σε 22 λεπτά στην ανελέητη πίεση της Μονακό παίζοντας το παιχνίδι στους δικούς του όρους. Με μαέστρο τον Σλούκα έκανε ένα εξαιρετικά ισορροπημένο επιθετικό παιχνίδι με άρτια κυκλοφορία της μπάλας, καλές αποστάσεις, σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, σημαδεύοντας χειρουργικά τους αδύναμους κρίκους της αντίπαλης άμυνας (Μοτιεγιούνας, Μπέικον) και βρίσκοντας σκορ ακόμη και στο ανοιχτό γήπεδο.

Δέκα αγωνιστικά λεπτά μετά το σκορ είχε γίνει 70-61 (επί μέρους 32-12), με τον Ολυμπιακό να έχει έξι λάθη χάνοντας το μυαλό του στην επίθεση. Αυτό όμως συνέβη γιατί αλλοιώθηκε το αμυντικό του φίλτρο, με τους κορυφαίους αμυντικούς του, Γουόκαπ και Φαλ, να χρεώνονται νωρίς με τρίτο φάουλ και να προφυλάσσονται για τη συνέχεια. Αλήθεια, ξέρετε πόσο ήταν το σκορ με τους Γουόκαπ και Φαλ ταυτόχρονα στο παρκέ; Ολυμπιακός 55-Μονακό 35! Ο Αμερικανός γκαρντ κι ο Γάλλος σέντερ είχαν αμφότεροι από +16 στη διάρκεια που ήταν στην πεντάδα και η απουσία τους «φώναζε» όποτε βρίσκονταν στον πάγκο.

Όχι άλλο… τρίτο φάουλ από Ολυμπιακό-Είναι καλύτερος

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δυστυχώς, δεν είχε τη βοήθεια που περίμενε από τον πάγκο. Μετά το πρώτο ματς της σειράς, ΜακΚίσικ, Ζαν-Σαρλ και Πρίντεζης δεν έχουν παίξει ρόλο στη σειρά, όπως συμβαίνει από το πρώτο ματς με τον Ντόρσεϊ που στα τέσσερα παιχνίδια μετρά 9/24 δίποντα, 5/22 τρίποντα, κακές επιλογές και συχνά κάκιστη νοοτροπία παίζοντας περισσότερο με το προσωπικό ένστικτο παρά με ομαδικό πνεύμα. Σλούκας, Βεζένκοφ, Γουόκαπ, Παπανικολάου και Φαλ κατέθεσαν ψυχή τε και σώματι, αλλά προδόθηκαν όχι μόνο από την πενιχρή συμπαράσταση, αλλά ίσως κι από τις δυνάμεις τους. Η πάσα στα χέρια αντιπάλου, η λόμπα πάνω από το βεληνεκές του Φαλ και το άστοχο σουτ του Σλούκα στο τελευταίο λεπτό οφείλονται προφανώς κυρίως στην εξάντλησή του.

Η Μονακό δεν έκανε καλύτερο ματς ούτε από το δεύτερο ούτε από το τρίτο παιχνίδι της σειράς, αλλά την «κουβάλησαν» οι παίκτες προσωπικότητας που διαθέτει. Κυρίως ο σπουδαίος στο ένας εναντίον ενός Μπέικον και ο Τζέιμς που παρότι τα έσπασε (1/10 τρίποντα) έκανε το πιο ώριμο ματς του στη σειρά. Οι δυο τους θαρρείς και ήθελαν να δείξουν στον υψηλό προσκεκλημένο Κέβιν Ντουράντ πως έχουν θέση στο ΝΒΑ.

Όμως όπως έζησε προ ημερών στο πετσί του ο KD, στο μπάσκετ δεν χαμογελά τελευταία η ομάδα που διαθέτει τους δύο καλύτερους επιθετικούς σε μια σειρά. Αν η Μονακό θύμισε κάτι από τους δικούς του Νετς με το ανελέητο ένας εναντίον ενός, ο Ολυμπιακός είναι αναμφίβολα η καλύτερη ομάδα, όχι απαραίτητα με το αθροιστικά περισσότερο ταλέντο, αλλά σίγουρα με καλύτερη χημεία, ισορροπία και κατανομή ρόλων. Όπως οι Σέλτικς που «σκούπισαν» το Μπρούκλιν με 4-0 στέλνοντας τον Ντουράντ για διακοπές στο Πριγκιπάτο από Απρίλη μήνα.

Θα πρέπει όμως ο Ολυμπιακός να αποδείξει την Τετάρτη στο ΣΕΦ, που θα ξεχειλίζει από κόσμο, παλμό και προσμονή για την επιστροφή στο Final 4, ότι δικαιούται να πάει αυτός στο Βελιγράδι. Γι’ αυτό το πιθανό Game 5 που είναι πλέον πραγματικότητα, άλλωστε, πάσχισε σε όλη την κανονική περίοδο εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας και καλείται να το κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο. Ένα πλεονέκτημα που πήρε επειδή ήταν καλύτερη ομάδα όλη τη σεζόν. Και ήρθε η ώρα να το δείξει όχι πλέον σε διάρκεια, αλλά σε έναν «τελικό» 40 λεπτών έχοντας μπροστά του μια ιστορική ευκαιρία.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x