Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ και η πρωτιά επί δύο ή και επί τρία!

Η ΑΕΚ για να πάρει πια το πρωτάθλημα, θα πρέπει να είναι στην πρώτη θέση τις 17 από τις 30 αγωνιστικές, περισσότερες από τις μισές. Από αυτές, τις 13 μόνη της. Αν το πετύχει, θα το λες και άξιο.

Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Είναι αλήθεια ότι η τιμωρία του ΠΑΟΚ, αν ισχύσει, αλλάζει τις ισορροπίες. Σε σχέση με την πρωτιά μάλιστα, τις αλλάζει εκείνη μόνο και όχι η αντίστοιχη του Ολυμπιακού, επίσης αν ισχύσει. Διότι οι ερυθρόλευκοι τιμωρήθηκαν για ματς που ήδη είχαν χάσει και όχι που δεν είχαν παίξει καν και γιατί όταν αυτό συνέβη, δεν ήταν πια πρώτοι.

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που έχασε την πρώτη θέση από την τιμωρία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά είναι και η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η ποδοσφαιρική πλευρά, που λέει ότι ο ΠΑΟΚ, που πια υπολόγιζε ως σοβαρή πιθανότητα μια τέτοια εξέλιξη, τελικά έπαιξε και έχασε την πρωτιά στην Τρίπολη.

Και την έχασε, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, στο πρώτο πραγματικά τόσο δύσκολο πέρασμα σε αυτή την πορεία. Στην Τρίπολη. Δεν μπορεί παρά αυτό να σημαίνει κάτι. Βέβαια, δεν μάθαμε ποτέ τι θα γινόταν σε αγωνιστικό επίπεδο στο προηγούμενο και πρώτο στη σειρά δύσκολο εμπόδιο που θα είχε ο ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Για αυτό και έχει δίκιο να το επικαλείται. Αλλά σε κάθε περίπτωση τελικά το πρώτο δείγμα ήταν το ματς με τον Αστέρα. Και ο ΠΑΟΚ, όπως είχε συμβεί και με τους υπόλοιπους, εκεί λύγισε, έστω έχοντας επιπλέον βάρος από όσα είχαν προηγηθεί.

Σε ροή πρωταθλήματος λίγο πολύ το έχουν πάθει όλοι. Άλλωστε, σίγουρα από τα τελευταία το πρωτάθλημα αυτό είναι εκείνο στο οποίο η πρωτιά έχει αλλάξει τις περισσότερες φορές. Και έχει πια σημασία να το "μετρήσουμε" λίγο αυτό. Και κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.

Βρισκόμαστε στην 24η αγωνιστική. Από αυτές, η ΑΕΚ βρέθηκε στην πρώτη θέση τις περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη. Συνολικά 11. Από αυτές, τις εφτά ήταν μόνη της στην κορυφή. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν βρεθεί στην κορυφή από εφτά αγωνιστικές. Με τη διαφορά ότι ο ΠΑΟΚ ήταν έξι μόνος του και ο Ολυμπιακός μόλις τέσσερις. Αυτά για να μιλήσουμε για τις ομάδες που διεκδίκησαν τον τίτλο, αφού και ο Ατρόμητος ήταν τρεις αγωνιστικές πρώτος, τις δύο μάλιστα μόνος του.

Σημαίνει κάτι αυτό; Ναι. Για τη νοοτροπία, το μέταλλο και τις αντοχές της ομάδας. Ειδικά η ΑΕΚ έχει κατηγορηθεί για τις αντοχές της στη θέα της πρωτιάς. Αλλά η πορεία της λέει το αντίθετο. Η Ένωση μάλιστα, αν επιβεβαιώσει πλέον τη θέση που έχει, για να κατακτήσει τον τίτλο σημαίνει ότι θα είναι πρώτη στις 17 από τις 30 αγωνιστικές. Δηλαδή, στις περισσότερες από τις μισές του πρωταθλήματος.

Και μόνη πρώτη στις 13, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει ούτε τις μισές (έξι) και ο Ολυμπιακός ούτε το 1/3 από εκείνη (τέσσερις). Αν το καταφέρει, λοιπόν, μπορείς να το πεις και δίκαιο. Ποδοσφαιρικά μιλώντας. Τα υπόλοιπα είναι μια άλλη κουβέντα. Ασφαλώς σοβαρή, που ασφαλώς θα την βρίσκουμε και θα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας, αλλά δεν μειώνει σε τίποτα τη σημασία της προηγούμενης.

Η ΑΕΚ έχει όλο το δικαίωμα να την κάνει. Να την επιχειρηματολογεί κιόλας, αν χρειάζεται. Αν και περισσότερο από την εικόνα του γηπέδου σε διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου, δεν μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει περισσότερο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x