Τάσος Νικολόπουλος

Ο Τσάβι έφυγε, ο πάγκος παραμένει «ηλεκτρικός»

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο sporfm.gr για τον Τσάβι Πασκουάλ, που έφυγε σαν ΚΥΡΙΟΣ, τον Ντέιβιντ Μπλατ, που θύμωσε με αυτή την εξέλιξη και τον πάγκο του Παναθηναϊκού, που παραμένει «ηλεκτρικός»…

Η μοίρα των προπονητών στις ομάδες είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, όλοι φεύγουν. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει. Νόμος ρε παιδί μου. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος. Ένας φεύγει επιτυχημένος, άλλος αποχωρεί αποτυχημένος, κάποιος τρίτος γιατί θέλει να βάλει τέλος στην καριέρα του και πάει λέγοντας. Η ουσία, όμως, είναι η ίδια. Φεύγουν…

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Ο Τσάβι Πασκουάλ, μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αποτελεί παρελθόν. Αναμενόμενο σε μεγάλο βαθμό, αφού τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί ήταν αρκετά. Και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις την πληρώνει πρώτα ο προπονητής. Δεν έχει σημασία αν έχει την μεγαλύτερη ευθύνη ή όχι. Ο απολογισμός του Καταλανού είναι δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, αλλά και δύο αποκλεισμοί στα play-offs της Euroleague από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η φετινή σεζόν άρχισε με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή της ομάδας στο Final 4, με τον ίδιο τον 46χρονο προπονητή να δηλώνει στο ξεκίνημα της προσπάθειας ότι θα νοιώσει… άδειος αν δεν τα καταφέρει. Όμως, οι εξελίξεις τον πρόλαβαν και δεν θα μάθουμε τα συναισθήματά του όταν έρθει η ώρα για το «ξύρισμα του γαμπρού». Ανεξάρτητα από το αν θεωρεί κάποιος πετυχημένη ή αποτυχημένη τη θητεία του στον «πράσινο» πάγκο, η ουσία είναι ότι αποτέλεσε κόσμημα για το ελληνικό μπάσκετ και όσοι συναναστράφηκαν μαζί του, ήταν πολύ τυχεροί. Ένας ΚΥΡΙΟΣ.

Το γεγονός ότι αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ο Ντέιβιντ Μπλατ, μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Γκραν Κανάρια, λέει πολλά. Και λέει πολλά και για τους δύο. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» αφενός εξέφρασε τον μεγάλο σεβασμό προς τον συνάδελφό του, αφετέρου έδειξε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι προπονητές γενικά. Και πραγματικά αξίζει να δει κάποιος τον τρόπο που τα έλεγε και την έκφραση του προσώπου του, παρά να τα διαβάσει. Η διαφορά είναι χαώδης…

Όσο για την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αυτή φαίνεται πως έχει το όνομα του Ρικ Πιτίνο. Ο θρυλικός προπονητής του NCAA και μέλος του «Hall of Fame» είναι έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και να αναλάβει τα ηνία της ομάδας μέχρι το καλοκαίρι.

Αν συμβεί αυτό, ο 66χρονος Αμερικανός θα γίνει ο 8ος(!) προπονητής του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης από το 2012 ως σήμερα, μετά τους Πεδουλάκη (δις), Αλβέρτη, Ιβάνοβιτς, Μανωλόπουλο, Τζόρτζεβιτς και τελευταίο τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 22 Οκτωβρίου 2016 και μετά από 789 ημέρες, είπε αντίο.

Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του Καταλανού είχαν γεννηθεί περισσότερες ελπίδες ότι θα μπορούσε να μακροημερεύσει. Δεν συνέβη και πλέον έρχεται ο επόμενος. Όμως, με οχτώ προπονητές την τελευταία επταετία κι όταν έχουν προηγηθεί τα 13 χρόνια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για έναν «ηλεκτρικό» πάγκο. Το αν θα πάψει να αποτελεί τέτοιον στο μέλλον, θα το δείξει η ιστορία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x