sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το αλβανικό πρωτάθλημα είναι απίστευτα ενδιαφέρον και θα κριθεί στο φινάλε!

Το sport-fm.gr ρίχνει ματιά στην Kategoria Superiore και αποδεικνύει πως το αλβανικό πρωτάθλημα είναι πιο αμφίρροπο από όσο γνωρίζεις ή μάλλον δεν γνωρίζεις.

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην γνωρίζουμε πολλά για αυτό, όμως το γειτονικό αλβανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ενδεικτικό είναι, ότι η Kategoria Superiore όπως είναι το επίσημο όνομά της, τις τελευταίες πέντε σεζόν δηλαδή από το 16-17 έως το 20-21, έχει πέντε διαφορετικούς πρωταθλητές! Κούκεσι, Σκεντερμπέου, Παρτιζάνι, Τίρανα και Τέουτα, κατά σειρά τον τίτλο, ενώ όπως όλα δείχνουν, ακόμα και φέτος όλα είναι ανοιχτά.

Τίρανα και Λάτσι δείχνουν να είναι αυτές που θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση φέτος. Η πρώτη, πήρε σημαντικό και αυτή τη στιγμή έχει αποσπαστεί στο +6 από τη δεύτερη, αφού στις 26/1 επικράτησε 4-1 στο μεγάλο ντέρμπι και έδειξε να βρίσκεται σε καλύτερο φεγγάρι. Φυσικά τα πράγματα δεν καθόλου εύκολα, μιας και το πρωτάθλημα έχει… δρόμο ακόμα. Έχουν παιχτεί οι 22 από τις 36 αγωνιστικές, ενώ για να «βγει» αυτός ο αριθμός αγώνων, οι 10 ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα παίξουν από τέσσερις φορές μεταξύ τους!

Με την Αλβανία να βρίσκεται τρομερά χαμηλά στην κατάταξη της UEFA, έχει τη δυνατότητα να στέλνει τέσσερις ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και συγκεκριμένα την πρωταθλήτρια στον πρώτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League και τις άλλες τρεις στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa Conference. Η μόνος σύλλογος που κατάφερε να μπει σε ομίλους και μάλιστα δύο φορές, ήταν η Σκεντερμπέου τις σεζόν 2015-2016 και 2017-2018, ενώ δύο ομάδες έχουν συναντήσει ελληνικές ομάδες, μετρώντας μόνο ήττες. Η μια ήταν η Βλάζνια με την ΑΕΚ το 1991 και η δεύτερη η Μπέσα το 2010 με τον Ολυμπιακό.

Κόντρα στην μην καλή παράδοση των ομάδων σε διεθνές επίπεδο, η εθνική ομάδα της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει... βάλει τα γυαλιά σε πολλούς. Συγκεκριμένα το 2016 κατάφερε να προκριθεί για παρθενική φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αφού συμμετείχε στο Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, ενώ τη ίδια χρονιά κατάφερε να φτάσει μέχρι την 36η της παγκόσμιας κατάταξης! Γενικότερα, εκτός ότι δείχνει να έχει χτίσει ένα σκληρό και δυσκολοκατάβλητο σύνολο από ένα μείγμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών, έχει την ικανότητα με όπλο το πάθος της, να κερδίζει σημαντικά ματς κόντρα σε φαινομενικά καλύτερους αντιπάλους.

Στην προσπάθεια του sport-fm.gr να βρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, επικοινώνησε με τον πρώην ποδοσφαιριστή των Ολυμπιακού, Χανίων και Καλαμάτας, Άρντιτ Τόλι, ο οποίος μίλησε για τα Τίρανα στα οποία αγωνίζεται, τους στόχους του αλλά και την εικόνα του γειτονικού πρωταθλήματος.

«Το αλβανικό πρωτάθλημα είναι ένα πολύ δυνατό και δεν διαφέρει σε πολύ από το ελληνικό, απλά το κυριότερο που επικρατεί εδώ είναι η δύναμη και η αντοχή. Όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια εδώ στην Αλβανία, επικεντρώνονται πολύ στα ταλέντα γι’ αυτό και έχουνε πουληθεί 4-5 παίκτες στο εξωτερικό. Επίσης παίζουμε με συνολικά 10 ομάδες, τέσσερις φορές μεταξύ μας σε ισάριθμους γύρους. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί αντιμετωπίζεις την κάθε ομάδα αρκετά οπότε έχουμε τη δυνατότητα να βελτιωθείς κι εσύ αλλά και να δεις σε τι κατάσταση είσαι με τις καλές ομάδες στην κατηγορία. Επίσης, γίνονται πολλά ντέρμπι και αυτό είναι πολύ καλό για το κόσμο που είναι εδώ», ανέφερε αρχικά.

«Κάθε ομάδα έχει μεγάλους στόχους και όσον αφορά για τα Τίρανα που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Αλβανία, πάντα οι στόχοι είναι οι υψηλότεροι. Φυσικά πρώτος μας στόχος είναι να διατηρηθούμε στην κορυφή. κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος θέλουμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος», πρόσθεσε για το που θέλει να φτάσει η ομάδα του.

«Ανήκω σε μία επαγγελματική ομάδα με όλη την έννοια της λέξης. Δουλεύουμε με ένα πολύ δυνατό team προπονητών, κάθε μέρα πολύ σκληρά και πολύ πειθαρχημένα για να μη μας λείψει τίποτα την ημέρα του παιχνιδιού. Οι συνθήκες εδώ είναι πολύ καλές, το προπονητικό είναι εξαιρετικό και το γήπεδο παίζουμε τους αγώνες είναι από τα καλύτερα στη χώρα. Οπότε αυτή τη στιγμή σε θέμα επαγγελματισμού δε μας λείπει κάτι», είπε στο τέλος για την κατάσταση που επικρατεί στο αλβανικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x