sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν μεγαλώνει, απλά γίνεται καλύτερος

Την ώρα που άλλοι παρακμάζουν, ο Ματιέ Βαλμπουενά λίγο πριν κλείσει τα 38 αποδεικνύει συνεχώς γιατί παραμένει υπερπολύτιμος για τον Ολυμπιακό.

Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός για τον Ματιέ Βαλμπουενά και μετά την εμφάνιση του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο, μήπως τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλος (σε ηλικία, γιατί ποδοσφαιριστής είναι). Μήπως απλά «ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί»;

Μπορεί τα πρώτα του επίσημα φετινά λεπτά με τον Ολυμπιακό, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τη Μακάμπι Χάιφα, να συνδυάστηκαν με μία καταστροφική ήττα για τους Πειραιώτες αλλά και τον ίδιο, αφού ισοφάρισε σε έκταση σκορ, την μεγαλύτερη ήττα στην καριέρα του (είχε αγωνιστεί ενενήντα λεπτά στην εντός έδρας ήττα της Μαρσέιγ, από τη Λίβερπουλ με 4-0), αλλά ο Γάλλος ξέρει τον τρόπο ώστε να συμβάλει τα μέγιστα, για να επανέλθουν γρήγορα οι πρωταθλητές Ελλάδας στα σπουδαία αποτελέσματα, αποτελώντας τη «λίρα εκατό».

Ο Ολυμπιακός επικράτησε το βράδυ της Κυριακής (21/8/2022), με 2-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στους Ηπειρώτες και ξεκίνησε τη δική του κούρσα, στη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή, της φετινής Super League. Το σκορ άνοιξε ο «κοντορεβιθούλης» Βαλμπουενά (6-2-0 κόντρα στον ΠΑΣ), με κεφαλιά στο 57’ της αναμέτρησης, με τον ίδιο να θυμάται αργότερα το μοναδικό έως τότε γκολ του με το κεφάλι, στη φιλική αναμέτρηση της εθνικής Γαλλίας κόντρα στην Γερμανία, όπου οι «τρικολόρ» ηττήθηκαν με 2-1.



Ο «μαέστρος» του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε σε ολόκληρο ενενηντάλεπτο για πρώτη φορά μετά τις 21 Οκτωβρίου 2020 και το παιχνίδι με αντίπαλο τη Μαρσέιγ, είχε κόντρα στην ομάδα του Θανάση Στάικου, 51/57 επιτυχημένες πάσες, εκ των οποίων πάνω από το 55% ήταν προωθημένες, ενώ οι πέντε αποτέλεσαν «πάσες κλειδιά».

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν ήταν το μόνο αξιοσημείωτο της χθεσινής αναμέτρησης. Το τέρμα του «βιρτουόζου τσέπης», ήταν το πρώτο του σε πρεμιέρα πρωταθλήματος μετά από 16 χρόνια στο «υψηλότερο επίπεδο» και το 28ο γκολ στην καριέρα του, που πετυχαίνει αγωνιζόμενος ως επιτελικός μέσος. Το 28 άλλωστε είναι το αγαπημένο νούμερο του Γάλλου, αφού με αυτό πορεύθηκε όλη του τη ζωή στη Μαρσέιγ, που αποτελεί την πρώτη του «μεγάλη αγάπη», ενώ με αυτό αναμένεται να κλείσει (κάποια στιγμή), την καριέρα του στην «δεύτερη του αγάπη», τον Ολυμπιακό.

Μάλιστα ο Βαλμπουενά έχει πετύχει τα τελευταία τέσσερα γκολ του με τα «ερυθρόλευκα», με τρόπο μη συνηθισμένο για αυτόν. Η απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 90+1’ κόντρα στον Βόλο (πρώτο του απευθείας φάουλ με τον Ολυμπιακό και νικητήριο γκολ) και τα τρία επόμενα που πέτυχε σε κανονική ροή αγώνα, αποδεικνύουν πως δεν σκοράρει μόνο με πέναλτι όπως τις πρώτες του δύο χρονιές στο λιμάνι. Τη σεζόν 2019/2020, ο Ματιέ σημείωσε εννιά τέρματα, με οκτώ εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι και «σπάζοντας το ρόδι» την τελευταία αγωνιστική των play off, όταν και σκόραρε με όμορφο δεξί σουτ, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Την επόμενη χρονιά, πάλι τα δύο τέρματα του, ήταν από τα έντεκα βήματα.

Στη χθεσινή αναμέτρηση η κοινή παρουσία των Βαλμπουενά και Μπουχαλάκη στο αρχικό σχήμα, «αναρρίχησε» τον αρχηγό του Ολυμπιακού στη δεύτερη θέση των παικτών που έχουν αγωνιστεί περισσότερες φορές (85) «παρέα» με τον Γάλλο στην εντεκάδα των «ερυθρόλευκων», μία πάνω από τον Μαντί Καμαρά και τρεις περισσότερες από τον Γιώργο Μασούρα, που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Φυσικά στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται ο «Διόσκουρός» του, Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Αν αναλογιστούμε τα παραπάνω και πως ο Βαλμπουενά έχει να τραυματιστεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2021, όταν και αντιμετώπισε μυϊκά προβλήματα και έμεινε εκτός για μόλις 12 ημέρες, μήπως να σκεφτούμε ξανά αν ο 37χρονος είναι μεγάλος;



Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x