sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το ρεκόρ στη Serie A και η… κόντρα με τον Κριστιάνο: Αυτός είναι ο Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι που παίρνει ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός φέρνει στην Ελλάδα τον Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι και το sport-fm.gr κάνει μια ανασκόπηση στη μέχρι τώρα πλούσια καριέρα του Πολωνού τερματοφύλακα.

Tον αντικαταστάτη του Αλμπέρτο Μπρινιόλι βρήκε άμεσα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος φέρνει στην Αθήνα τον Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ακόμη πολύ καλό δίδυμο πορτιέρε μαζί με τον Γιούρι Λοντίγκιν.

Ο 28χρονος Πολωνός τερματοφύλακας πρόκειται για μία εξαιρετική λύση, αφού διαθέτει μεγάλη εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο της Serie A, με σταθερή παρουσία σε ομάδες όπως η Φιορεντίνα, η Έμπολι και η Σπέτσια. Πλέον, έρχεται στην Ελλάδα για τους «πράσινους», και το sport-fm.gr κάνει μια σύντομη αναδρομή στην καριέρα του μέχρι στιγμής.

Τα πρώτα βήματα στην Πολωνία και η θέση βασικού




Ο Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι γεννήθηκε στην πόλη Μπιάλιστοκ, της βορειοανατολικής Πολωνίας. Aπο ηλικία μόλις 13 ετών, εντάχθηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, Γιαγκελόνια, όπου πέρασε όλα τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Το ταλέντο του κάτω από τα δοκάρια αλλά και τα εντυπωσιακά του σωματικά προσόντα δεν πέρασαν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα να κάνει ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα στα 16 του, σε έναν αγώνα με την Κορόνα Κιέλτσε που έληξε 4-4!

Λίγο καιρό αργότερα, τον Αύγουστο του 2014, κατάφερε με λίγη τύχη να βρει τη θέση του στο βασικό σχήμα της ομάδας του. Σε έναν αγώνα με τη Σλασκ Βρότσλαβ, ο μέχρι τότε «ενδεκαδάτος» πορτιέρε της Γιαγκελόνια, Γιακούμπ Σλόβικ, αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, με τον Ντραγκόφσκι να παίρνει τη θέση του. Παρόλο που δέχθηκε 3 γκολ στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, από εκείνο το ματς και μετά, έπεισε τον τεχνικό του συλλόγου (και πρώην του Άρη) Μίχαλ Πρόμπιερζ να τον χρησιμοποιεί ως βασικό, παίζοντας συνολικά 29 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Mάλιστα, διατήρησε άθικτη την εστία του στους 3 πρώτους ολόκληρους αγώνες που έδωσε!

Η πρώτη του ολόκληρη σεζόν έφτασε για να κλέψει την παράσταση, αφού στο φινάλε κατονομάστηκε τερματοφύλακας της χρονιάς στην Πολωνία, αποκάλυψη της σεζόν αλλά και τρίτος καλύτερος παίκτης συνολικά στο πρωτάθλημα. H Γιαγκελόνια, μάλιστα, τερμάτισε τρίτη και εξασφάλισε εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, δίνοντας στον Ντραγκόφσκι το δικαίωμα να παίξει και τους πρώτους του ευρωπαϊκούς αγώνες. Σε 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια, δέχθηκε μόλις 1 γκολ, αυτό ήταν όμως καταδικαστικό αφού οδήγησε σε αποκλεισμό από την Ομόνοια. Το ενδιαφέρον από τα... ψηλά, πάντως, δεν άργησε να έρθει.

Το δύσκολο ξεκίνημα στη Φιορεντίνα



Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι: Το ρεκόρ στη Serie A και τα πέναλτι του Κριστιάνο

Πράγματι, το καλοκαίρι του 2016, η Φιορεντίνα πλήρωσε 2,50 εκατ. ευρώ στη Γιαγκελόνια και εξασφάλισε την απόκτηση του Πολωνού πορτιέρε με πενταετές συμβόλαιο, βλέποντας στον 18χρονο έναν μελλοντικό ηγέτη της κάτω από τα δοκάρια. Οι «βιόλα» δεν ήταν οι μόνοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον, αφού ομάδες όπως η Γιουβέντους και η Τσέλσι επίσης διεκδίκησαν την απόκτησή του. Ο ίδιος, όμως, μαζί με τον ατζέντη του, συμφώνησαν πως θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξή του να πάει σε μία ομάδα όπου υπήρχε προοπτική να παίξει πιο άμεσα βασικός.

Η επιλογή του, γι' αρχή, δεν δικαιώθηκε. Ο τότε τεχνικός της Φιορεντίνα και πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Πάουλο Σόουζα, τον έβαλε σε μόλις 1 παιχνίδι, αφού είχε δύο καλύτερες επιλογές, τον Σιπριάν Ταταρουσάνου και τον Μάρκο Σπορτιέλο. Παρά την αποχώρηση του πρώτου την επόμενη σεζόν, για τον Ντραγκόφσκι η κατάσταση δεν άλλαξε, αφού έπαιξε μόλις σε 5 ματς. Μάλιστα, στο ένα από αυτά μπήκε ως αλλαγή του Σπορτιέλο που πήρε κόκκινη, και δέχθηκε 4 γκολ, το ένα από δικό του λάθος. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, αντιμετώπισε και αρκετούς τραυματισμούς, οι οποίοι επέτειναν το πρόβλημα με τον χρόνο συμμετοχής του.

Την αγωνιστική περίοδο 2018-19, ο Στέφανο Πιόλι δεν τον είχε γι' ακόμη μια φορά στα πλάνα του, ωστόσο η Φιορεντίνα πήρε μια απόφαση που άλλαξε την πορεία της καριέρας του Πολωνού, αφού αποφάσισε να τον δώσει δανεικό στην Έμπολι, που έδινε τότε μάχη για την παραμονή.

Το ρεκόρ στη Serie A και η καταξίωση



Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι: Το ρεκόρ στη Serie A και τα πέναλτι του Κριστιάνο

Στην Έμπολι, ο Ντραγκόφσκι βρήκε επιτέλους τον χρόνο συμμετοχής για τον οποίο πάσχιζε, και απέδειξε την αξία του με εμφατικό τρόπο. Παρόλο που η κάκιστη τότε ιταλική ομάδα δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό, ο ίδιος ο «Ντράγκο», όπως είναι το παρατσούκλι του, έκανε ό,τι μπορούσε, γράφοντας (στην κυριολεξία) ιστορία στη Serie A!

Με την ομάδα του να πασχίζει να μαζέψει όσους βαθμούς μπορούσε ώστε να σώσει την κατηγορία, ο Ντραγκόφσκι έκανε στις 15 Απριλίου του 2019 την κορυφαία εμφάνιση τερματοφύλακα όλων των εποχών στο ιταλικό πρωτάθλημα. Κόντρα σε μια Αταλάντα που... πετούσε φωτιές φτάνοντας σε 47 τελικές προσπάθειες, ο Πολωνός έστησε «τείχος» αφού έκανε 17 αποκρούσεις, αριθμός που μέχρι και σήμερα είναι το ρεκόρ στη Serie A! Όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα του Μπέργκαμο πράγματι δεν κατάφερε να σκοράρει, με το τελικό 0-0 να μοιάζει με θαύμα!



Από εκεί και πέρα, ο Ντραγκόφσκι έγινε viral και όλοι στην Ιταλία έμαθαν το όνομά του. Ο ίδιος άρχισε να κάνει ακόμη καλύτερες εμφανίσεις και βοήθησε την ομάδα του να κάνει σημαντική αντεπίθεση, ενώ πήρε και... εκδίκηση στη Φιορεντίνα για τον μικρό χρόνο συμμετοχής του. Όταν η Έμπολι υποδέχτηκε τους «βιόλα», ο Πολωνός έκανε 10 επεμβάσεις και την οδήγησε στη νίκη με 1-0, ενώ ακολούθησαν άλλα 3 τρίποντα για την ομάδα, που κόντεψε να σωθεί από το πουθενά.

Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στην Ίντερ, έπιασε πέναλτι του Μάουρο Ικάρντι και κράτησε την ομάδα του ζωντανή με 12 αποκρούσεις, όμως η τελική ήττα με 2-1 καταδίκασε την Έμπολι σε υποβιβασμό. Η ειρωνεία είναι πως η Τζένοα πήρε τον βαθμό με τον οποίο εξασφάλισε την παραμονή από τη Φιορεντίνα...

H επιστροφή στη Φιορεντίνα και ο... Ρονάλντο


Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι: Το ρεκόρ στη Serie A και τα πέναλτι του Κριστιάνο

Προφανώς, μετά από μια τέτοια σεζόν, η Φιορεντίνα του έδωσε τον χρόνο που έψαχνε πριν τον δανεισμό του. Ο Ντραγκόφσκι έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας και έκανε εξαιρετική σεζόν το 2019-20, καθώς κατάφερε να κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο μια από τις πιο αρνητικές αγωνιστικά βερσιόν των «βιόλα».

Εκείνη τη σεζόν, έγινε ξανά viral αλλά αυτή τη φορά όχι για τόσο θετικό λόγο. Πριν από μια αναμέτρηση της Φιορεντίνα με τη Γιουβέντους, δεν δίστασε να προκαλέσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δηλώνοντας «έχω μελετήσει τα πέναλτι του Κριστιάνο, ξέρω πως σουτάρει». Για κακή του τύχη, η γηραιά κυρία κέρδισε δύο πέναλτι και ο «CR7» τα έβαλε αμφότερα, αν και ο Ντραγκόφσκι έπεσε σωστά και παραλίγο να πιάσει το πρώτο. Φυσικά, η δήλωσή του σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε στα social media, με αποτέλεσμα να γίνει το ανάλογο... γλέντι.



Όπως και να 'χει, ο Ντραγκόφσκι άρχισε να συζητείται στην κοινή γνώμη ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ιταλία. Το 2020 έλαβε και τις πρώτες του κλήσεις στην εθνική Πολωνίας, κάνοντας μάλιστα το ντεμπούτο του στις 7 Οκτωβρίου, σε φιλικό κόντρα στη Φινλανδία.

Οι τραυματισμοί και η νέα αρχή στη Σπέτσια


Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι: Το ρεκόρ στη Serie A και τα πέναλτι του Κριστιάνο

Δυστυχώς για τον Πολωνό, η εξέλιξη δεν ήταν ιδανική. Τη σεζόν 2021-22 υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον οπίσθιο μηριαίο και αναγκάστηκε να λείψει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο Πιέτρο Τερασιάνο πήρε τη θέση του στο βασικό σχήμα όσο έλειπε και εντυπωσιάσε, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αγωνίζεται ως βασικός ακόμη και όταν επέστρεψε ο Ντραγκόφσκι. Είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή σκηνικού, με τη Φιορεντίνα να τον πουλά στη Σπέτσια για σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ξεκίνημα στη νέα του ομάδα ήταν ξανά ζόρικο, αφού τον Νοέμβρη του 2022 υπέστη έναν άσχημο τραυματισμό στον αστράγαλο. Το μεγάλο πρόβλημα με την εν λόγω εξέλιξη, ήταν πως αναγκάστηκε να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρόλο που είχε κατονομαστεί στην αποστολή της Πολωνίας ως το back-up του Βόιτσεκ Στσέζνι.



Το μόνο θετικό γι' αυτόν, ήταν ότι η μεγάλη διακοπή λόγω του Μουντιάλ τον βοήθησε να μη χάσει σχεδόν κανένα παιχνίδι της Σπέτσια. Την περασμένη σεζόν έκανε 34 εμφανίσεις στη Serie A ξεπερνώντας πλήρως το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε, αν και δεν κατόρθωσε να σώσει το αδύναμο σύνολο από τον υποβιβασμό. Φέτος, επέλεξε να παραμείνει προσωρινά στη Serie B και έπαιξε σε φουλ ρυθμούς με 13 συμμετοχές (όλες βασικός), ενώ πλέον έρχεται στον Παναθηναϊκό ώστε να κάνει ένα πρώτο βήμα επιστροφής στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας αποδείξει πως εκεί ανήκει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x