sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Πόνσε της σεζόν 2018/19 στην ΑΕΚ του σήμερα

Ο Έκι Πόνσε μετράει πέντε γκολ σε δύο αγώνες και αυτό είναι αποτέλεσμα επιμονής του ίδιου και έργο φυσικά Ματίας Αλμέιδα.

Αρχές Αυγούστου «σκάει» η είδηση της επιστροφής του Εζέκιελ Πόνσε στην ΑΕΚ. Ένα σενάριο στο μυαλό πολλών φίλων της ομάδας γίνεται πραγματικότητα και οι εικόνες των 21 γκολ σε 43 αγώνες τη σεζόν 2018/19 «ζωντανεύουν», έρχονται στο παρόν. Η προσθήκη ενός «killer» δυναμώνει στη θεωρία την νταμπλούχο ΑΕΚ του Αλμέιδα και ο ενθουσιασμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Ο 26χρονος πιο ώριμος από ποτέ μετά τις μεταγραφές στην Σπαρτάκ Μόσχας και την Έλτσε της La Liga επιστρέφει στην Ελλάδα και τη Super League, εκεί όπου είχε την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του μέχρι στιγμής. Η χρονιά που του έδωσε το «εισιτήριο» για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.



Τα γκολ με Ολυμπιακό και Μπράιτον και μετά… τίποτα


Οι πρώτες στιγμές του «Έκι» στη δεύτερη θητεία με τα κιτρινόμαυρα έχουν ένα γκολ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και άλλο ένα ιστορικό με το οποίο γράφτηκε το «έπος» του Μπράιτον. Ο Πόνσε επιβεβαιώνει την ευχέρειά του στο σκοράρισμα και δείχνει ικανός να αντικαταστήσει επάξια τον «λαβωμένο» Λιβάι Γκαρσία.



Εκ τότε όμως η πορεία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Μηδέν γκολ σε 14 παιχνίδια με μέτριες εμφανίσεις. Ένας Πόνσε με πάθος στις μονομαχίες, ασύνδετος δε με την υπόλοιπη ομάδα. Περιορισμένος από τους αντίπαλους αμυντικούς δεν μπορεί να δώσει στήριγμα στους συμπαίκτες του και άρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γκολ. Η ΑΕΚ έβρισκε τρόπους να μετουσιώσει σε γκολ τις πολλές ευκαιρίες, όμως υπήρχε η απορία για την «απουσία» του Πόνσε από αυτά. Πως ένας αποδεδειγμένα ικανός σκόρερ ευρωπαϊκού επιπέδου αδυνατεί να προσφέρει και να «κουμπώσει» σε ένα άκρως επιθετικό σύνολο;

Αιτία της «αφλογιστίας» η διαφορά στην τακτική


Σε μία σύντομη αναδρομή στα γκολ του Πόνσε με την ΑΕΚ του Champions League της σεζόν 2018/19 εντοπίζει κανείς μία σημαντική διαφορά.
Η αγωνιστική φιλοσοφία πρόσταζε την «τροφοδοσία» του Αργεντινού επιθετικού που χρειαζόταν μία επαφή για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Αυτός είναι ο Πόνσε. Απλά και κατανοητά. Ο ιδανικός φορ περιοχής. Εντός αυτής θα «τρυπώσει» ανάμεσα στους αμυντικούς, θα κάνει την προβολή, θα πάρει την κεφαλιά, θα «εκτελέσει» με οποιονδήποτε τρόπο τον αντίπαλο κίπερ.

Η ΑΕΚ του 2019 είχε παίκτες με το χαρακτηριστικό της σέντρας στο παιχνίδι τους, βλέπε Γκάλο, Χουλτ και Λόπες. Επίσης τους Λιβάγια, Μπογέ, Κλωναρίδη, Μάνταλο και Μπακασέτα να του φέρνουν τη μπάλα στο πόδι. Εκείνος τελείωνε τις φάσεις όπως ήξερε και ξέρει πολύ καλά να κάνει. Ο Πόνσε δεν χρειαζόταν να βγει έξω από την περιοχή για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, αφού υπήρχαν οι παραπάνω. Η ΑΕΚ τότε είχε διαφορετική επιθετική προσέγγιση από τη σημερινή.



Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα ασκεί αφόρητο pressing, «κλέβει» μπάλες ψηλά στο γήπεδο και ειδικεύεται στο επιθετικό τρανζίσιον. Ταχύτητα, γρήγορες αποφάσεις και «εκτελέσεις» μετά από συνεχόμενο passing game. Για τη συγκεκριμένη φιλοσοφία απαιτούνται παίκτες με ταχύτητα. Ο Πόνσε δεν την έχει και φυσιολογικά δεν ευνοείται από αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Οι σέντρες από τα μπακ και τα εξτρέμ είναι περιορισμένες, με εξαίρεση φυσικά όταν υπάρχουν προϋποθέσεις και εντολή από τον πάγκο. Για παράδειγμα, προτεραιότητα των Ρότα και Χατζισαφί είναι η μπάλα να φτάσει στους Τσούμπερ – Μάνταλο – Αραούχο – Πινέδα για να πάει από εκεί στον Λιβάι Γκαρσία. Όπως επίσης την περασμένη σεζόν οι Ελίασον, Άμραμπατ και Γκατσίνοβιτς προτιμούσαν τις καταστάσεις 1vs1 αντί να σεντράρουν.

Τη λύση ο Αλμέιδα, ο Πόνσε τα πέντε γκολ σε δυο αγώνες


Η νταμπλούχος ΑΕΚ «μονταρίστηκε» με τον Λιβάι Γκαρσία, που κατεβαίνει χαμηλά στο γήπεδο και «τραβάει» την επίθεση προς αντίπαλη περιοχή. Κάτι τέτοιο δεν συνιστά χαρακτηριστικό του Πόνσε και όταν λοιπόν ήρθε η ώρα φάνηκε ότι δεν μπορούσε να υπηρετήσει το ρόλο του επιθετικού από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.



Με την πάροδο του χρόνου ο «Πελάδο» το αντιλήφθηκε και οι πολύ μικρές αλλά τόσο σημαντικές αλλαγές στην τακτική «αναγέννησαν» τον Πόνσε. Μεγάλες μπαλιές στην πλάτη των αντιπάλων και πάσες – σέντρες στην περιοχή τον απελευθέρωσαν.

Πρώτο γκολ απέναντι στον Ατρόμητο με κίνηση στο χώρο, δεύτερο και τρίτο με προβολή στη μικρή περιοχή. Δύο τέρματα κόντρα στον ΟΦΗ με τον παραπάνω τρόπο. Ο Πόνσε δεν έγινε ξαφνικά καλός επιθετικός. Πάντα ήταν και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα νούμερά του όσο η ΑΕΚ και ο Αλμέιδα παίζουν το «δικό» του παιχνίδι.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x