sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα βρίσκει… σκούρα στη Γαλλία: Ο Παναθηναϊκός που ψάχνει την πρώτη του νίκη και η προηγούμενη πρόκριση μέσω Ναντ!

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει την πρώτη του νίκη στη Γαλλία επί της Ρεν για να μείνει στο… κόλπο της πρόκρισης, έχοντας, όμως και το «παράδειγμα» με τη Ναντ. Το sport-fm.gr καταγράφει παρελθόν και δεδομένα!

Δημοσιογραφικό κλισέ ή όχι, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του έναν «τελικό», σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα πολύ απαιτητικό ματς, με την -πιθανότατα- καλύτερη ομάδα του 6ου ομίλου του φετινού Europa League.

Ο αγώνας των «πράσινων» κόντρα στη Ρεν, στη Βρετάνη, έχει αφενός αυξημένο δείκτη δυσκολίας, λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου. Αφετέρου θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην περαιτέρω πορείας τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Με το διακύβευμα της πρόκρισης, λοιπόν, να είναι ούτως ή άλλως αρκετό για να δώσει «βάρος» στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/11), υπάρχει και ένα επιπλέον στοιχείο, που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των ποδοσφαιριστών του.

Παναθηναϊκός: Ψάχνει την πρώτη του νίκη στη Γαλλία, το παράδειγμα με Ναντ

Ποιο είναι αυτό; Η κακή προϊστορία, που έχει ο Παναθηναϊκός επί γαλλικού εδάφους όλα αυτά τα χρόνια ως φιλοξενούμενους, σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σε σύνολο επτά αναμετρήσεων, δεν έχει καταγράψει ούτε μία νίκη! Αντιθέτως, έχει γνωρίσει πέντε φορές την ήττα, ενώ μετράει και δύο ακόμα ισοπαλίες.

Επίδοση εκ διαμέτρου αντίθετη με τα στατιστικά του ως οικοδεσπότης, όπου καταγράφει τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Ή, ακόμα, και επί συνόλου κόντρα σε γαλλικές ομάδες με το 4-3-7 ως απολογισμό.


Το γεγονός, προφανώς, ότι το «τριφύλλι» καλείται να παίξει τα… ρέστα του εκτός έδρας, βέβαια, δεν αλλάζει. Κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου Ρεν, παρουσία και οπαδών του, γνωρίζοντας πως με «διπλό» θα μείνει… για τα καλά σε τροχιά πρόκρισης, μέσω της κατάκτησης μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμα και η ισοπαλία δεν θα πρέπει να θεωρείται κακό αποτέλεσμα, ούτε ότι θα κοστίσει οριστικά την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Καταρχήν, σε αυτό το ενδεχόμενο, θα χρειάζεται να κερδίσει τη Βιγιαρεάλ -όχι εύκολο, αλλά ούτε και… απίθανο στην κατάσταση που βρίσκεται- στα τέλη του Οκτώβρη στην Ισπανία και να την αφήσει οριστικά από κάτω του.

Τα «δεδικασμένο» με Ναντ


Παράλληλα, με «Χ» στο «Ροαζόν Παρκ», θα μπορεί να αισθάνεται πιο… ήσυχος αναφορικά με την εξασφάλιση της 3ης θέσης του γκρουπ και ως εκ τούτου την περαιτέρω παρουσία του στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβρη. Μέσω της πρόκρισης του στην επόμενη φάση του Conference League!

Και εδώ έρχεται να κολλήσει η κακή παράδοση, που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά με… αστερίσκο. Βλέπετε, η μία από τις δύο ισοπαλίες που έφεραν οι «τριφυλλοφόροι» επί γαλλικού εδάφους συνδυάστηκε με πρόκριση.

Παναθηναϊκός: Ψάχνει την πρώτη του νίκη στη Γαλλία, το παράδειγμα με Ναντ

Απέναντι στη Ναντ, προ 28 χρόνων, καθώς εκείνο το 0-0 σήμανε και την παρουσία τους στα προημιτελικά του τότε Champions League, κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας! Κάτι, που, όπως εξηγήσαμε και πριν, δεν αποκλείεται να συμβεί και τώρα, με την ιστορία να… επαναλαμβάνεται.

Ας θυμηθούμε, όμως, τα επτά προηγούμενα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στη Γαλλία...

Οσέρ-Παναθηναϊκός 3-2 (30/09/1987)


Η Οσέρ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο «Αμπέ Ντεσάμπ» στο δεύτερο μεταξύ τους ματς για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1987-88. Οι γηπεδούχοι προηγούνται δύο φορές στο πρώτο μέρος, με τους Ντιτουέλ και Καντονά, αλλά ακολουθούν ισάριθμες «απαντήσεις» από τους Βασιλείου-Σαραβάκο, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, για το 2-2 της ανάπαυλας.

Η ομάδα του Γκι Ρου κερδίζει, τελικά, με σκορ 3-2, ενώ εκείνη του Βασίλη Δανιήλ τελειώνει το ματς με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Γεωργαμλή με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 87'. Ωστόσο, το 3-0 του πρώτου αγώνα βάφει «πράσινη» την πρόκριση, σε ένα παράδειγμα, βέβαια, που δεν ταιριάζει με το… σήμερα.


Ναντ-Παναθηναϊκός 0-0 (06/12/1995)


O Παναθηναϊκός φιλοξενείται στο «Μπουζουάρ» από τη Ναντ στο πλαίσιο του Champions League της περιόδου 1995-96 και δη για την 6η αγωνιστική του Α' ομίλου.

Η εικόνα με τα χιόνια και το τάκλιν του Καλιτζάκη πάνω στη γραμμή οδηγεί στη «λευκή ισοπαλία», την πρόκριση και έχει καθιερωθεί στις μνήμες όλων των οπαδών της ομάδας!


Λανς-Παναθηναϊκός 1-0 (21/10/1998)


Άλλη μια περίπτωση η οποία, πέραν των πρωταγωνιστών, δεν «ακουμπάει» στις συνθήκες του αγώνα της Πέμπτης, είναι αυτή της περιόδου 1998-99, ξανά σε επίπεδο Champions League.

Με τη Λανς να υποδέχεται στο «Φελίξ Μπολάρ» τον Παναθηναϊκό για τον 5ο όμιλο της διοργάνωσης και την 3η αγωνιστική και να επικρατεί με 1-0, χάρη σε ένα τέρμα του Ελουά.


Οσέρ-Παναθηναϊκός 0-0 (26/02/2004)


Οσέρ και Παναθηναϊκός συναντιούνται εκ νέου στο «Αμπέ Ντεσάμπ», 17 χρόνια αργότερα, και πάλι σε επίπεδο Κυπέλλου UEFA, αυτό της χρονιάς 2003-04.

Μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο για τη γαλλική ομάδα, που μένει στο 0-0, ενώ προηγουμένως βλέπει και τον Καπό να αποβάλλεται στο 67ο λεπτό με απευθείας κόκκινη κάρτα. Βέβαια, εν τέλει, ήταν αυτή, που πέρασε, νικώντας στη ρεβάνς της Λεωφόρου με 1-0.


Παρί Σεν Ζερμέν-Παναθηναϊκός 4-0 (13/12/2006)


«Πολλά με λίγα» ήταν το παιχνίδι μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και του Παναθηναϊκού για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 2006-07 στο «Παρκ Ντε Πρενς», για τον 6ο όμιλο της διοργάνωσης.

Με τους «πρωτευουσιάνους» να κερδίζουν με το ευρύ 4-0, βλέποντας τους Παουλέτα και Καλού να σκοράρουν αμφότεροι από δύο φορές, πετυχαίνοντας, παράλληλα, τα τρία από τα τέσσερα τέρματα τους μέσα σε έξι λεπτά!

Το παράδοξο του πράγματος, ωστόσο, είναι πως η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση.


Λανς-Παναθηναϊκός 3-1 (15/02/2007)


Πρόκριση, η οποία έφερε στον δρόμο του Παναθηναϊκού άλλη μια γαλλική ομάδα και δη παλιά του γνώριμη, τη Λανς. Με τον πρώτο αγώνα να λαμβάνει χώρα στο «Φελίξ Μπολάρ» και τους γηπεδούχους να τον κερδίζουν με 3-1, χάρη σε δύο γκολ του Τζεμάα και ένα ακόμα του Ντιντάν.

Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Σαλπιγγίδης με ωραίο σουτ, αλλά το τέρμα του δεν… έφτασε, καθώς στη ρεβάνς ακολούθησε το 0-0 και ο αποκλεισμός της ομάδας του.


Μαρσέιγ-Παναθηναϊκός 2-1 (3-5 στα πέναλτι) (15/08/2023)

Για να φτάσουμε στο τελευταίο χρονικά συναπάντημα του Παναθηναϊκού με ομάδα από την Γαλλία, τη φετινή ρεβάνς για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, με αντίπαλο τη Μαρσέιγ.

Με τους Μασσαλούς να προηγούνται 2-0 στο ημίχρονο, από ισάριθμα γκολ του Ομπαμεγιάνγκ, τους φιλοξενούμενους να μειώνουν στο 90' με το εύστοχο πέναλτι του Ιωαννίδη, να στέλνουν το ματς στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Όπου ο Μλαντένοβιτς ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση, έκανε το «Βελοντρόμ» να… σωπάσει και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x