sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΠΑΟΚ: Του πήρε καιρό, αλλά κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του

Με το big-4 να εντυπωσιάζει στην Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ δεν είχε λάβει τα credits που έπρεπε. Όπως φάνηκε, χρειαζόταν μια νίκη επί της προπέρσινης κατόχου του Europa League για να βάλει τέλος σε αυτό.

Ούτε ο πιο αισιόδοξος Έλληνας φίλος του ποδοσφαίρου δεν θα περίμενε το ξεκίνημα που έχει κάνει το Big-4 τη φετινή σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα όσα συμβαίνουν τις Πέμπτες, πλέον, είναι πρωτόγνωρα με βάση τα αποτελέσματα των ομάδων την τελευταία δεκαετία, αλλά ήταν μια διαδικασία που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει η φράση στη χώρα μας, αν και είναι νωρίς για κάτι (πολύ) μεγάλο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εντυπώσεις από το ξεκίνημα του καλοκαιριού πήγαν, κυρίως, σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ με τα προκριματικά στο Champions League και την προσπάθεια τους να μπουν στους ομίλους, αλλά και στον νέο Ολυμπιακό που χτίζεται υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Τα όσα έκανε ο ΠΑΟΚ φάνηκε σαν να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ναι, το Conference League δεν είναι η πιο λαμπερή διοργάνωση, αλλά πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα που δεν ενισχύθηκε εγκαίρως να κανείς τρεις προκρίσεις και να μπει στους ομίλους, ενώ είχε προηγηθεί το κάζο με τη Λέφσκι Σόφιας;

Στην πρεμιέρα ο «δικέφαλος του Βορρά» βρέθηκε πίσω στο σκορ κόντρα στην Ελσίνκι αλλά κατάφερε να πάρει τη νίκη. Και εκεί, λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου και εξαιτίας των επιτυχιών τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ, ήταν σαν κάτι να έλειπε από τον ΠΑΟΚ για να λάβει τα credits που πρέπει για τα όσα πράττει στον αγωνιστικό χώρο.

Έτσι, η αναμέτρηση κόντρα στην προπέρσινη κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, μετατράπηκε σε «στοίχημα» για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Όχι για να πιστέψει στις δυνατότητες της, αυτό έγινε με τη νοοτροπία που έχτισε στα προκριματικά, αλλά με το τι είναι ικανή να κάνει στη διοργάνωση που αγωνίζεται, στην οποία πριν από δυο χρόνια έφτασε στα προημιτελικά.
ΠΑΟΚ: Τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του
Εν τέλει, οι «ασπρόμαυροι» όχι μόνο νίκησαν τους «αετούς», αλλά κατάφεραν αυτό που, νομοτελειακά, άξιζαν. Να τραβήξουν όλα τα βλέμματα πάνω τους με μια πειστική εμφάνιση κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο, με το αγωνιστικό στυλ που χτίζουν με τον Ρουμάνο τεχνικό.

Ο Λουτσέσκου δικαιώθηκε για τις τολμηρές αποφάσεις του


Ο 54χρονος προπονητής του ΠΑΟΚ όπου σταθεί και όπου βρεθεί στέκεται στην εμπιστοσύνη που έχει σε όλους τους παίκτες του. «Δεν θα πω ότι θα κάνω ροτέισιον, καταλαβαίνω πώς το λέτε. Δεν το εκφράζω έτσι. Έχω μία ομάδα παικτών που πρέπει να πάρω το καλύτερο από τον καθένα σκεπτόμενος το κάθε παιχνίδι», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με την Άιντραχτ, προσπαθώντας να μεταφέρει τον τρόπο σκέψης του, τον οποίο πέρασε και μέσω της ενδεκάδας του.

Βασικός ο Βιεϊρίνια, το δίδυμο Οζντόεφ-Μεϊτέ επέστρεψε στην ενδεκάδα, ο Μουργκ πήρε τη θέση του Κωνσταντέλια, όπως και ο Σαμάτα του Μπράντον Τόμας. Επιλογές παικτών, μη βασικών μέχρι στιγμής, που δεν θα έπαιρνε κανείς άλλος προπονητής για ένα παιχνίδι απέναντι σε τέτοιον αντίπαλο.
ΠΑΟΚ: Τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του
Το αποτέλεσμα, εν τέλει, τον δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό, υπό την έννοια ότι κανένας δεν υστέρησε. Ο Πορτογάλος εμβληματικός αρχηγός έκανε τη δουλειά του σε άμυνα και επίθεση, ο Οζντόεφ ήταν μεστός και αποθεώθηκε από τον Ρουμάνο στο τέλος, ενώ ο Μεϊτέ πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ στο πιο δύσκολο παιχνίδι. Στην επίθεση ο Μουργκ κράτησε την μπάλα και είχε την υπέροχη ενέργεια στο φάουλ που κέρδισε για να έρθει ο Ζίβκοβιτς και να το μετουσιώσει σε γκολ, ενώ ο Σάματα ήταν δραστήριος, κέρδισε πολλές μονομαχίες και στάθηκε τρομερά άτυχος αφού για εκατοστά του ακυρώθηκε το γκολ που σημείωσε.

Ο χαρακτήρας του Κουλιεράκη τον μετατρέπει σε ηγέτη της άμυνας


Η περσινή αγωνιστική περίοδος «μεγάλωσε» σε τεράστιο βαθμό τον 20χρονο στόπερ. Ψήθηκε στα δύσκολα, έκανε τα λάθη του, έπαιξε καλά και σκόραρε σε ντέρμπι και ο Λουτσέσκου είδε πως είναι έτοιμος για να βασιστεί πάνω του φέτος. Ενδεικτική η απόκτηση μονάχα του Εκόνγκ το καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του ηγέτη, Ίνγκασον, όπως και η εμφάνιση του απέναντι στην Άιντραχτ.

Μέχρι το 68ο λεπτό ήταν στους διακριθέντες, αναχαίτισε τις περισσότερες επιθέσεις των επικίνδυνων Μαρμούς, Λάρσον και Σαΐμπι, ωστόσο υπέπεσε στο λάθος του γκολ της ισοφάρισης με μια κακή εκτίμηση και ένα κοντρόλ που έδωσε τη δυνατότητα στον Μαρμούς να βρεθεί ανενόχλητος μόνος του με τον Κοτάρσκι και να φέρει το παιχνίδι σε ισορροπία.

Όχι μόνο δεν τον πήρε από κάτω, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ο ήρωας της βραδιάς σκοράροντας το γκολ της τεράστιας νίκης, εξιλεώνοντας, μονάχα, τον εαυτό του. Ο Λουτσέσκου ξέρει ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας της εξέλιξης του, η οποία είναι ραγδαία, κυρίως, γιατί ο Κουλιεράκης έχει ανεπτυγμένη νοοτροπία νικητή μόλις στα 20 του χρόνια.


Η συνέχεια στον οργανισμό του «δικέφαλου του Βορρά» προμηνύεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Η πρώτη θέση στον όμιλο (δίνει απευθείας πρόκριση στους «16») μετά τη νίκη επί της Άιντραχτ μπορεί να θεωρείται ένας εφικτός στόχος, ενώ η δεύτερη με το +5 από τις Αμπερντίν και Ελσίνκι είναι πολύ κοντά να επιτευχθεί ακόμα και μετά το φινάλε του πρώτου γύρου. Πάνω απ' όλα όμως ο ΠΑΟΚ με την αγωνιστική του εικόνα έχει μετατραπεί σε μια ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και το συνδυάζει με το αποτέλεσμα και την ανάδειξη νέων παικτών. Και αυτός ο δρόμος αργά ή γρήγορα είναι δεδομένο πως θα τον πάει ψηλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x