sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «παλιομοδίτικος» Έμερι βάζει στην ελίτ την Άστον Βίλα

Το «διπλό» στην έδρα της Τότεναμ και η πέμπτη σερί νίκη ανέβασαν την Άστον Βίλα στην τέταρτη θέση της Πρεμιέρ Λιγκ. Ο Ουνάι Έμερι το γύρισε στο 4-4-2 και οι «Villans» γίνονται διεκδικητές επιτυχιών.

Ένα από τα πιο αγωνιώδη παιχνίδια της φετινής Πρέμιερ Λιγκ μόλις έχει τελειώσει και η Άστον Βίλα υποχρεώνει τη «λαβωμένη» Τότεναμ στην τρίτη διαδοχική ήττα. Μέσα στο Λονδίνο. Το τελικό 1-2 αδικεί όσα εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο των «Σπιρουνιών». Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε συνολικά 13 τελικές στο στόχο από τα συνολικά 31 σουτ που επιχείρησαν οι δύο ομάδες. Τέσσερα τέρματα ακυρώθηκαν, τα τρία εξ αυτών του Σον και γενικά ο ρυθμός δεν αντικατοπτρίζεται από το φτωχό σκορ.

«Επιτέλους τελείωσε αυτό το απίστευτο παιχνίδι, γιατί σπατάλησα όλη μου την ενέργεια! Ήμασταν κυνικοί και πήραμε το τρίποντο», εκμυστηρεύθηκε στους εκπροσώπους του τύπου, ο μεγάλος νικητής. Ο Ουνάι Έμερι σαφώς δεν θα κοιτάξει την στατιστική. «Καρφί» δεν του καίγεται εάν κέρδισε με 2-1, 3-2 ή…1-0. Στα δικά του χέρια η Άστον Βίλα μπήκε στην τετράδα της Πρεμιέρ Λιγκ μετά από 13 αγωνιστικές, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2009.

Ο «παλιομοδίτικος» Έμερι βάζει στην ελίτ την Άστον Βίλα

Υπό τις οδηγίες του επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τώρα δείχνει ικανή για το μεγάλο βήμα εντός συνόρων. Εάν θα είναι η τελική τετράδα και το Τσάμπιονς Λιγκ κανείς δεν το γνωρίζει. Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ είναι πιο θεμελιωμένη από ποτέ με top - class παίκτες και έναν elite προπονητή. Για τον προσγειωμένο Ισπανό κόουτς «υπάρχουν επτά ομάδες, πιο ικανές από εμάς να τερματίσουν ψηλότερα. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και να το ευχαριστηθούμε». Περήφανος για τους ποδοσφαιριστές του πιστώνεται ο ίδιος την εξέλιξή τους.

4-4-2 και ο Κας στη θέση του… Μπέκαμ


Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix, οι παλιοί θυμήθηκαν και οι νέοι έμαθαν που τοποθετούνταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Δεξί χάφ. Μία θέση που πλέον δεν είναι της «μόδας» και δεν υφίσταται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Ουνάι Έμερι όμως την έφερε ξανά στο προσκήνιο. Στο δικό του 4-4-2, έδωσε… μέτρα στον Μάτι Κας και από δεξί μπακ τον έκανε χάφ. Εκτίμησε τις δημιουργικές ικανότητες του 26χρονου και κάλυψε τις αμυντικές του αδυναμίες με την μετατόπιση ενός κεντρικού αμυντικού πίσω του.

Ο «παλιομοδίτικος» Έμερι βάζει στην ελίτ την Άστον Βίλα

Εκεί οφείλεται η καλοκαιρινή προσθήκη του Πάου Τόρες. Ο υψηλόσωμος στόπερ πήρε φανέλα βασικού, δίπλα στον Ντιέγκο Κάρλος, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Μίνγκς και ο Κόνσα πήγε στα δεξιά. Η προσέγγιση του Έμερι δίνει την ελευθερία στον Κας να συνεισφέρει επιθετικά και δικαιώνεται, αφού ο πολιτογραφημένος Πολωνός μετράει ήδη δύο γκολ και μία ασίστ στο πρωτάθλημα. «Κουμπώνει» άψογα μάλιστα με τους παίκτες δίπλα και μπροστά του.

Ο δημιουργικός Ντάγκλας Λουίζ


Το όνομα της Άστον Βίλα περιορίζει τη «λάμψη» του Ντάγκλας Λουίζ. Ένας αμυντικός μέσος με στοιχεία και αριθμούς «δεκαριού». Σκληρός αμυντικά, καθοριστικός επιθετικά. Αναλαμβάνει εκτελέσεις πέναλτι, φάουλ και κόρνερ. Τα χτυπήματα του είναι κίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες, ενώ έχει την οδηγία όπως και ο Μαγκίν, να σουτάρει εκτός περιοχής. Ο Ουνάι Έμερι παίρνει από εκείνον ότι λείπει επιθετικά από την ομάδα του.

Στην πράξη λοιπόν. Μέσα στο 2023, ο βραζιλιάνος συμμετέχει σε 15 τέρματα της Βίλα με 10 γκολ και πέντε ασίστ. Πίσω μόνο από Μπρούνο Φερνάντες και Τζέιμς Μάντισον, των οποίων η δουλειά είναι καθαρά δημιουργική. Σε αντίθεση με τον Λουίζ με τα «επιβαρυμένα» αμυντικά καθήκοντα.



Σε 17 αγώνες από την εκκίνηση της σεζόν έχει καταγράψει πέντε γκολ και τρεις ασίστ. Ο Ντάγκλας Λουίζ κάνει τα πάντα και συμφέρει. Από αυτόν ξεκινάει η ενδεκάδα, είναι το πιο σημαντικό «γρανάζι» για να λειτουργήσει αρμονικά το υπόλοιπο σύστημα και ο Ουνάι Έμερι ούτε που θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μεταγραφής του στην Άρσεναλ, όπως μετέδωσε ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Γουότκινς και Ντιαμπί σκορπάνε «τρόμο»


Το σύστημα του Ισπανού απαιτεί δύο διαφορετικούς επιθετικούς. Ο σέντερ φορ, ο «killer» είναι ο Όλι Γουότκινς. Ο πιο δουλευταράς του γκρουπ. Ο ποδοσφαιριστής που μένει στο προπονητικό κέντρο και «ταράζει» τους τερματοφύλακες σε τελειώματα φάσεων. Όπως αυτό που έδωσε τη νίκη στο «Τότεναμ Στέιντιουμ». Ένα κοντρόλ, εκτέλεση σε πρώτο χρόνο, καμία αντίδραση από τον Βικάριο. Με επτά γκολ και πέντε ασίστ μέχρι στιγμής, ο Άγγλος επιθετικός είναι μέσα στο 1/3 των τερμάτων της Βίλα. Δικαίως λοιπόν είναι στη λίστα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο «παλιομοδίτικος» Έμερι βάζει στην ελίτ την Άστον Βίλα

Από την άλλη, ο νεοαφιχθείς Μούσα Ντιαμπί. Ο περιφερειακός. Αυτός που πλαισιώνει τον Γουότκινς. Είναι πάντα εκεί που πρέπει για να στηρίξει την ανάπτυξη της επίθεσης. Έχει τη διαύγεια για να κάνει τη σωστή επιλογή. Είτε να σκοράρει είτε να πασάρει σε συμπαίκτη για την ολοκλήρωση της φάσης. Ιδανικός σε κατάσταση αντεπιθέσεων με την ταχύτητα που τον διακρίνει. Ο Γάλλος βάζει υποψηφιότητα για τη μεταγραφή της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτή είναι η ομάδα του Ουνάι Έμερι. Οργανωμένη αμυντικά, κυνική επιθετικά. Παρότι αδυνατεί να κρατήσει ανέπαφη την εστία του Μαρτίνεθ, έχει την ποιότητα και την προσωπικότητα για να πάρει αυτό που θέλει. Όταν βρει ρυθμό μοιάζει ασταμάτητη, εξού και η «εξάρα» στην Μπράιτον και οι «τεσσάρες»σε Γουέστ Χαμ και Έβερτον. Ανεξαρτήτου έκβασης της χρονιάς, η Άστον Βίλα ανήκει ξανά στις καλύτερες ομάδες της Αγγλίας.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x