sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η κυριαρχία του Ολυμπιακού στους ψηλούς και το ροτέισον που… αγνοείται στον Παναθηναϊκό AKTOR

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 69-58 του Παναθηναϊκού AKTOR στον τελικό του Final 8, κατακτώντας έτσι για τρίτη σερί χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας, διαβάζοντας εξαιρετικά το παιχνίδι των «πράσινων».

Την τρίτη σερί κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και δωδέκατη συνολικά στην ιστορία του πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής (18/02) ο Ολυμπιακός, ο οποίος επιβλήθηκε με σκορ 69-58 του Παναθηναϊκού AKTOR στον τελικό του Final 8 στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Μετά από δύο σερί ήττες από τον «αιώνιο αντίπαλο» στο πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στα ροζ φύλλα επί των «πρασίνων» και μάλιστα σε ένα ματς που έκρινε τίτλο, φτάνοντας έτσι τις 3 νίκες στις πέντε φετινές συναντήσεις των δύο ομάδων. Μάλιστα, στις αρχές της σεζόν είχαν κατακτήσει και το Super Cup επί του «τριφυλλιού» στη Ρόδο.

Το sport-fm.gr αναλύει τα πέντε σημεία που έκριναν τον αποψινό τελικό και οδήγησαν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.


Η «ερυθρόλευκη» κυριαρχία στους ψηλούς: Πριν από το τζάμπολ του τελικού, άπαντες έδιναν μεγάλη βαρύτητα για την έκβαση του αγώνα στη μάχη της ρακέτας και στο… συναπάντημα των Μουσταφά Φαλ και Ματίας Λεσόρ. Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ εκτός λόγο τραυματισμού για τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα, αφού είχε να παρατάξει τους Κώστα Αντετοκούνμπο και Αλεξάντερ Μπαλτσερόσφκι εναντί του Γάλλου σέντερ και του Μόουζες Ράιτ, με τον Φίλιπ Πετρούσεφ να δίνει εν δυνάμει και εκείνος βοήθειες και στο «5».



Παρ’ όλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν πλήρως πάνω και γύρω από τα καλάθια, κερδίζοντας κατά κράτος τη μάχη των ψηλών. Ενδεικτικό είναι πως ο Φαλ ολοκλήρωσε το ματς με 13 πόντους (6/7δ.), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ, έχοντας την καλύτερη βαθμολογία από όλους στο σύστημα αξιολόγησης με 22 μονάδες. Αν προσθέσουμε και τις άμυνες που έπαιξε ακόμα και σε κοντίτερους παίκτες, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν κομβική η παρουσία του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μόουζες Ράιτ, ο οποίος μετά από ένα νωθρό πρώτο ημίχρονο, ξέσπασε στην 4η περίοδο, τελειώνοντας το ματς με 13 πόντους και 6 ριμπάουντ, δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη ενέργεια και έκρηξη στο σύνολο των Πειραιωτών. Μάλιστα, ήταν τέτοια η παρουσία του στο φινάλε, που ο Φαλ δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί στην τελευταία περίοδο. Τέλος, ο Πετρούσεφ, με 10 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ ήταν ο τρίτος επιθετικός πόλος του Ολυμπιακού.

Από την άλλη, ο Μπαλτσερόφσκι δεν έπαιξε λεπτό, ο Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε μόλις 3:39’ μένοντας άποντος, ενώ ο Λεσόρ, σε σχεδόν 30 λεπτά μέτρησε 12 πόντους και 2 ριμπάουντ, αλλά και 3 λάθη.



Η σκληρή άμυνα και το… σβήσιμο του Κέντρικ Ναν:Το τελευταίο διάστημα, ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει σημαντικά την αμυντική του λειτουργία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, απόρροια φυσικά και των επιστροφών από τους τραυματισμούς, αλλά και τις δουλειάς και του δεσίματος της ομάδας. Το ίδιο έπραξαν και απόψε οι παίκτες των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι με πιεστική και σκληρή – στα επιτρεπτά πάντα όρια – άμυνα κατάφεραν και περιόρισαν σημαντικά το επιθετικό ταλέντο του Παναθηναϊκού, αλλά και τα μεγάλα επιθετικά «όπλα» του Εργκίν Αταμάν, κρατώντας τους «πράσινους» στους 58 πόντους. Η χαμηλότερη επιθετική επίδοση του «τριφυλλιού» από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι ο Ολυμπιακός τον είχε περιορίσει στους 51 πόντους στον τελικό του Super Cup!

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κυριάρχησαν στον τομέα των ριμπάουντ (35ρ. με 12 επιθετικά έναντι 32ρ. και 5 επιθετικών), ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να υποπέσει σε συνολικά 17 λάθη, την ώρα όπου είχαν μόλις 14 ασίστ οι παίκτες του Αταμάν. Η αντίστοιχη στατιστική ασίστ-λαθών των Πειραιωτών ήταν 24-10. Παράλληλα, τα 10 κλεψίματα των «ερυθρόλευκων» για ένα τέτοιο κλειστό παιχνίδι είναι πολλά, φάσεις που έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να βρει αρκετούς πόντους στο ανοικτό γήπεδο και τον αιφνιδιασμό.

Όσον αφορά τα μεγάλα επιθετικά «ατού» του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός τα αντιμετώπισε εξαιρετικά. Αρχής γενομένης από τον Κέντρικ Ναν, που έμεινε στους 10 πόντους αλλά με 4/12 σουτ, τις 4 ασίστ αλλά και 3 λάθη, όπως φυσικά και στους Γκριγκόνις (4π., 2/7 σουτ, 2 λάθη), αλλά και τον Σλούκα (3π., 3 ασ. Σε 20 λεπτά). Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως ο Γκραντ μέτρησε 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά «αναγκάστηκε» να κάνει και 4 λάθη, ένας παίκτης «εγκέφαλος» του φετινού Παναθηναϊκού, καταλαβαίνει κανείς πως η άμυνα του Ολυμπιακού πήρε εξαιρετικό βαθμό.

Τα επιθετικά προβλήματα του Παναθηναϊκού AKTOR: Δεν είναι βέβαια μόνο η σκληρή και πιεστική άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός, αλλά και η επιθετική αντίδραση και στρατηγική του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ματς.

Όπως και στα παιχνίδια με τον Άρη και την ΑΕΚ στα ημιτελικά και τα προημιτελικά αντίστοιχα, αλλά και νωρίτερα με Φενέρ, Άρη και Ζαλγκίρις, οι «πράσινοι» παρουσίασαν αρκετές δυσκολίες στο επιθετικό τους παιχνίδι. Μάλιστα, στα 7 από τα 8 τελευταία παιχνίδια τους σε όλες τις διοργανώσεις έμειναν κάτω από τους 80 πόντους, απόρροια τόσο των τραυματισμών στις θέσεις των γκαρντ, όσο και στην εν γένει εικόνα των «πράσινων» το τελευταίο διάστημα.



Με δεδομένο πως απόψε το μακρινό σουτ δεν βγήκε στον Εργκίν Αταμάν (7/24 τρ.), οι «πράσινοι» έπρεπε να στραφούν κοντά στην ρακέτα, εκεί όπου πάντως δεν είχαν τις λύσεις, πέρα από τον Μήτογλου (16π., 4/6τρ.) και τον Λεσόρ, αλλά και μερικές εκλάμψεις του – άστοχου κατά τα άλλα απόψε – Κέντρικ Ναν.

Το ροτέισον του Παναθηναϊκού που… αγνοείται: Κοιτώντας το παιχνίδι, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και στο τέλος, με βάση την στατιστική, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως ο Ολυμπιακός είχες περισσότερες λύσεις σχεδόν σε όλες τις θέσεις.
Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν πολύ περισσότερα πράγματα από τους αναπληρωματικούς του, με τον Εργκίν Αταμάν να επιμένει σε ένα κλειστό και σφιχτό ροτέισον. Το γεγονός πως αυτό ήταν το τρίτο ματς μέσα σε ισάριθμες ημέρες, αλλά και το όγδοο μέσα σε διάστημα 18 ημερών, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο να εμφανιστεί… σκασμένος και με έλλειψη ενέργειας και καθαρού μυαλού στο παιχνίδι του.

Με τους Μπαλτσερόφσκι και Μαντζούκα εκτός ροτέισον, τον Παπαπέτρου να πατάει παρκέ μόλις 5:23’, τον Χουάντσο 11 λεπτά και τον Κώστα Αντετοκούνμπο 4 λεπτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν σε μόλις 7 παίκτες. Οι Ναν, Λεσόρ και Γκραντ «χτύπησαν» 30λεπτα, ενώ ο Μήτογλου 37 λεπτά!
Ένα στατιστικό που λέει πολλά είναι πως οι «πράσινοι» πήραν μόλις 5 πόντους από τον πάγκο τους, την ώρα όπου ο Ολυμπιακός πήρε 39!

Η εξαιρετική ατμόσφαιρα στις εξέδρες του γηπέδου με οπαδούς των δύο «αιωνίων»:Πέρα από το αγωνιστικό, δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί και στην ίδια τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και στην ομαλή έκβαση του μεγάλου τελικού ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους. Με το Κλειστό του Ηρακλείου τα «Δύο Αοράκια» να είναι sold out με 5.000 φιλάθλους των δύο ομάδων, τα πράγματα κύλησαν ομαλά.

Με εξαίρεση λιγοστές περιπτώσεις όπου ακούστηκαν κάποια υβριστικά συνθήματα, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στις εξέδρες, με το μπάσκετ να δείχνει για ακόμα μία φορά πως ακόμα και στην Ελλάδα είναι εφικτό να… συνυπάρξουν οπαδοί δύο μεγάλων ομάδων στον ίδιο αγωνιστικό χώρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x